Kripto para UMS 16 Maddi Duran Varlıklar standardındaki maddi duran varlık tanımını karşılamamaktadır. Kripto para maddi bir varlık değildir. Tamamen Internet temelli dijital bir paradır.
Geleceğin en önemli yatırım aracı olması öngörülen kripto para, tamamen sanal ve dijital bir para birimi.Takas işlemlerinde ve bu tür paraları kabul eden işletmelerde ödeme aracı olarak kullanılabilen kripto paraların fiziksel bir varlığı bulunmuyor.
Kripto paraları diğer tüm sanal paralardan ayıran en önemli etken ise kripto para biriminin herhangi bir merkeze ait yapıda olmaması. Bu para çeşidi diğer para birimlerinden farklı bir yapıda olarak merkezi bir otorite aracılığı ile belirlenmekte.
Kripto para, sanal para birimi olarak kullanılan ve fiziksel bir yapıda olmayan dijital varlıktır. İsmini kriptografi, yani şifreleme, yönteminden alan kripto paraların öne çıkan özelliklerinden bir tanesi güvenli yapısıdır.
Yani bu anlamda Bitcoin bir kripto para birimidir ve dolayısıyla genel terimle arasında hiçbir fark yoktur.
İlgili 19 soru bulundu
Kripto paralar, somut olmama özelliğiyle insanlara kolay taşıma ve güvenli saklama özelliği sağlar. Kripto para borsalarından oluşturduğunuz hesaplar, soğuk depolarda muhafaza edilir ve birçoğu paranızı fonlar. Bununla birlikte daha üst düzey bir güvenlik için offline cüzdanlar da tercih edilebilir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Kanunen yasaklanmadığı müddetçe, mal varlıksal değeri olan ve parayla ölçülebilen unsurlar haczedilebilir. Kripto paralar, parayla ölçülebilen değerlerdir. Bu kapsamda kanunen haczi yasaklanmış değildir. Dolayısıyla borçluya ait kripto paraların haczi teorik olarak mümkündür.
KRİPTO paraların değeri kullanıcılardan gelen arz-talep dengesi içinde belirleniyor. Tıpkı hisse senedi veya emtialar gibi değiş tokuş sırasında anlık arz-talep fiyatlamasından değerleniyor ya da değer kaybediyorlar. Bir başka deyişle bir kripto para birimi ne kadar çok talep görürse o kadar değerli oluyor.
Bu sebeple kripto para madenciliği yapılabilmesinin önünde herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır.
Kriptoloji, bir şifreleme bilimidir. Verilerin (yazı, rakam veya herhangi bir mesaj) belirli bir sisteme göre şifrelenmesi, güvenli bir ortam aracılığıyla alıcıya gönderilmesi ve bu şifreleme sisteminin çözülmesi ile verilerin ortaya çıkması süreci olarak da açıklayabiliriz.
Kripto para almaya hazır mısınız? Basit bir tabirle, Bitcoin'e olan talep arttığında Bitcoin'in fiyatı yükselir ve daha az talep olduğunda fiyatı düşer.
herkes, isterse madenci olabilir ve Bitcoin üretebilir. Bitcoin'ler, madencilik adı verilen, transfer işlemleriyle uğraşırken karmaşık bir matematik problemini, birbirleriyle yarışarak çözen, madenciler aracılığıyla arz edilir.
Uzmanlar, Bitcoin yorumu ile birlikte boğa sezonuna dair tarih verirken, çoğunlukla 2023 yılının ikinci yarısını işaret ediyor. Ancak sürecin 2024 hatta 2025'e kadar devam edeceğine yönelik kimi tahminler de geliyor. Son olarak, veteran yatırımcı Bobby Lee, boğa sezonu için 2 yıl daha beklenmesi gerektiğini söylemişti.
8 milyon kripto yatırımcısı var
Türkiye nüfusunun yüzde 10'undan fazlasının kripto borsasında işlem yaptığını belirten Gökağaçlı, “Türkiye'de 8 milyondan fazla kişi halihazırda kripto sektöründe işlem yapıyor.
Bitcoin (BTC ) Almak için En Az Kaç Türk Lirası Gerekir? Bitlo.com hesabınıza para transfer etmek için minimum yükleme sınırı bulunmamaktadır. Bitcoin alabilmek için ise gereken en düşük tutar 1 Türk Lirasıdır.
Kısaca, en acımasız ihtimalde bile Bitcoin'in 0 (sıfır) dolara düşmesi imkansıza yakındır. Eğer olur da Bitcoin yatırımcıları sistemden çıkarlarsa, etkileri kripto para piyasalarının ötesine geçer. Şu sıralarda evinizi bile Bitcoin ile satın almak mümkün.
Bitcoin başta olmak üzere kripto paralar, Fed'in faiz oranını artırmayarak sabit tutması ve Powell'ın açıklamaları sonrası düşüş yaşıyor.
Yukarıda da ifade edildiği üzere, hukukumuzda henüz kripto varlıklara ilişkin bir düzenleme olmamasının doğal bir sonucu olarak, kripto varlıkların haczini engelleyen bir düzenleme de mevcut değildir. Ayrıca, bir “aracı” hizmet söz konusu olduğundan, sıcak cüzdanlara haciz uygulanması kolaydır.
İcra daireleri, Türk kripto para borsalarında borçlunun bilgilerini ve hesaplarına erişimi hakkına sahiptir. Bununla birlikte kripto paralar yasal bir düzenleme yapılmamış olmasına karşın Türk kripto borsalarında haciz işlemi gerçekleştirebilir.
Kripto Para ve Gelir Vergisi
Türk hukuk ve gelir vergi mevzuatına göre kripto paralara ilişkin herhangi bir düzenleme olmadığından kripto paranın getirdiği gelirin vergilendirilmesi henüz söz konusu değildir. Buna karşın süreklilik arz eden bir kazancın vergiye tabi olması gerektiği açıkça belirtilmiştir.
Nihat Hatipoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kripto para konusunda doğrusu çok gönülden caizdir diyemiyorum. Borsada bir değer var, görüyorsunuz ele dokunur, fabrika var. Borsada bir sakınca yok ama kripto para, Bitcoin benzeri şeyler konusunda gönülden bir şey diyemiyorum.
Bitcoin'i Alo Fetva'ya sordular: Caiz mi değil mi? Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş A Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ali Erbaş, kripto paraların caiz olup olmadığına ilişkin soruya, "Güvenilir olmadığı ve istismara açık olduğu için caiz diyemeyiz" dedi.
İngiltere Hazine Komitesi, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi herhangi bir varlığa dayalı olmayan kripto paraların ticaretini kumar olarak nitelendirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri