Divan edebiyatında kış mevsimini konu alan şiir türü. Arap, Fars ve Türk şiirinde en çok kullanılan eski ve uzun bir form. Türk ve İran klasik şiirinde teşbîb kısmında bahar tasviri yapılan kasidelere verilen ad.
Dîvan edebiyâtında kışı tasvir etmek üzere yazılan kasîde veya bir kasîdenin girizgâh kısmı.
19. asır klasik şairlerinden olan Tırnakçı-zâde Zîver Bey'e ait olan mensur şitâiyye, bugünkü bilgilerimize göre türünün tek örneği olduğu gibi muhtevası ve özellikle bir şehirde geçen kışı konu edinmesi bakımından da farklı- lıklar arz etmektedir.
Tegazzül. Gazel söyleme anlamına gelir, bütün kasidelerde yoktur. Şair zaman zaman monotonluğunu kırmak için kasidenin içinde,aynı ölçü ve uyakla gazeller yazar.
kişilerine yahut dostlarına yazdığı kaside tarzındaki bu şiirlere "Ramazaniye" denir. Ramazaniyeler çogunlukla kasidelerin nesib kısımlannda konu edilirler.
İlgili 34 soru bulundu
(ﺭﺧﺸﻴّﻪ) i. (Fars. raḫş ve nispet eki -і ile raḫşі “atla ilgili”den raḫşiyye) Dîvan edebiyâtında atlar için yazılan kasîde veya mersiyelere verilen isim: Başka şâirler de rahşiye yazmışlarsa da Nef'î'nin kâbına yetişememişlerdir (Mehmet Z. Pakalın).
Halvetî-Ramazânî şeyhi. Halvetiyye-Ramazâniyye tarikatının Cihangîriyye şubesinin kurucusu. Mutasavvıf, Halvetiyye'nin Ramazâniyye şubesinin Raûfiyye kolunun kurucusu. Halvetiyye-Ramazâniyye tarikatının Cerrâhiyye kolunun kurucusu.
Dörtlüklerden kurulan musammat da denebilir. Murabbaya benzer. 5 ya da 6 dizelik bentlerden de oluşabilir. Üçüncü dizeye miyan, dördüncü dizeye nakarat denir. Aşk, sevgili, ayrılık, içki ve eğlence konularında yazılır.
Methiye, edebiyatta bir kimseyi veya bir şeyi övmek için yazılmış şiirlerdir. Methiyeler, genellikle padişahları, sadrazamları, devlet ileri gelenlerini ve din büyüklerini övmek için yazılan kasidelerdir.
Münâcât, gerçek sözcük anlamı ile "yakarma, dilekte bulunma" anlamı taşır. Edebiyat terimi olarak bir tür olarak değerlendirilir ve Allaha yakarmak ve istekte bulunmak amacıyla yazılmış şiirlere denir. Mesnevilerin giriş kısımlarında Tevhid'den sonra Münacaatlar yer alır.
(ﺗﻤّﻮﺯﻳّﻪ) i. (Ar. temmūzі “temmuzla ilgili”den temmūziyye) Yaz aylarındaki ve özellikle temmuz ayındaki sıcaklardan bahseden kasîde.
Özet Nesip bölümünde sonbahar ile ilgili unsurlara yer veren kasidelere hazarıiye adı verilmektedir. Toplam on hazaniyenin ele alındığı bu yazıda Baki'nin haziiniyesi ayrıntılı olarak, diğerleri ise ana hatlarıyla incelenerek, Divan şairlerinin sonbahar mevsimine nasıl baktıkları tespit edilmeye çalışılmaktadır.
Türk ve İran klasik şiirinde teşbîb kısmında bahar tasviri yapılan kasidelere verilen ad. Divan edebiyatında en çok sözü edilen mevsimlerden biri. Nesib bölümünde Nevruz'un ve baharın anlatıldığı kaside türü.
Fâtih Sultân Mehmed'e (salt. 1451-1481) bir şitaiye ve bir bahariye sunan şair, şiirlerinin beğenilmesine üzerine dîvân kâtibi olarak İstanbul'a gitmiş ve padişahın vefatına kadar burada kalmıştır.
Ahmet Paşa'nın bahariyye kasidesi de bu açıdan incelendiğinde mevsim değişimlerinin ve özellikle baharın insan üzerinde meydana getirdiği değişimleri bu kasidesinde gözlemlemek mümkündür.
İdiyye kelimesi söz lük anlamı itibariyle de "bayramlık, bayram bahşişi" demektir (Devellioğlu 2003: 409, 410). Klâsik Türk edebiyatı şairleri, dinî bayramları ve bayramlar da yaşananları, divanlarındaki birçok beyitte de söz konusu etmişlerdir.
Mersiye kısaca, “Ölmüş bir kimse üzerine yazılmış manzume”2 olarak ifade edilir. Divan edebiyatında mersiye “ölen birinin ardından duyulan üzüntüyü dile getirmek, o kişinin iyi taraflarını anlatmak ve ölene karşı şairin ilgisini ifade etmek üzere yazılan lirik”3 şiirlerdir.
Klasik Türk edebiyatında şairlerin edebî bir eserde kendilerini övdüğü kısma “fahriye” adı verilir. Fahriye- lere genellikle kasidelerin fahriye bölümlerinde rastlanır. Bunun yanında şairler çeşitli vesilelerle şiirlerinin bir ya da birkaç beytini de fahriyeye ayırabilirler.
Düz yazı, nesir anlamındaki inşa masdarından türeyen münşeat kelimesi, münşi adı verilen devlet teşkilatında çalışan nişancı ya da kâtiplerin yazdığı veya şair ve edebiyatçıların kaleme aldığı her çeşit sanatlı düz yazıya ve bu yazıların toplandığı kitaplara verilen ad olarak kullanılmıştır (Uzun, 2002: 18 ).
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Mazmun, divan edebiyatının kendi dünyası içindeki bilinen hayal, inanış ve düşüncelerin beyit ya da beyitlerdeki dolaylı anlatımıdır. Bu tanımlardan üçüncüsünün, mazmun karşılığı eski sözlüklerde kullanılan nükteli, cinaslı, sanatlı sözle bağlantısı akla gelmektedir.
Terkib-i Bent, farklı uyaklara sahip birkaç bentten meydana gelen ve bentlerinin sonunda uyakları aynı birer beyte sahip olan Divan edebiyatı şiir biçimidir. Yaşamdan, talihten şikâyet; felsefi düşünceler, dinî, tasavvufi konular ve toplumsal yergilerin işlendiği şiirlerdir.
Halvetî-Uşşâkī şeyhi, âlim ve şair. Halvetiyye-Uşşâkıyye tarikatının Câhidiyye kolunun kurucusu, mutasavvıf-şair. İstanbul Kasımpaşa'da Halvetiyye-Uşşâkıyye tarikatının âsitânesiyle pîr evi olan tekke. İstanbul Fatih'te XVIII. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen tekke.
Meşru bir evlilik hayatını ilgilendiren sahih halvet, hukuken geçerli bir nikâh akdinden sonra eşlerin başkalarının kendilerini görmeyecekle- rinden emin olabilecekleri kapalı bir yerde baş başa kalmalarını ifade eden fıkhi bir terimdir.
Halvetiyye tarikatının Şâbân-ı Velî'ye (ö. 976/1569) nisbet edilen kolu. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri