Dünyanın en büyük tuzlu gölü olarak bilinen Hazar Gölü, 371.000 kilometrekarelik alanı ile Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran sınırlarına komşudur. Hatta Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Hazar ile göz göze olan bir zirve bulunmaktadır.
Dünyanın en büyük gölü, 371 bin kilometrekare olan Hazar gölüdür. Ayrıca bu göl, dünyanın en büyük tuzlu gölüdür. Hem deniz olarak hem de göl olarak bilinen Hazar gölü birçok ülkenin de sınırlarını kapsamıştır. Hazar gölü, Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran sınırları içerisinde yer almıştır.
Dünyanın tatlı su olarak en büyük gölü olan Superior Gölü, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada sınırında yer alır. Kış aylarında buzla kaplı bu göl, balık çeşitliliği açısından oldukça zengindir. Superior Gölü aynı zamanda diğer göllerin aksine dalgalı suya sahiptir.
Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü. Dünyanın yüzey alanı açısından en büyük gölü olan Hazar Denizi ise 371.000 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.
Aynı zamanda bu göllerden bazıları oldukça büyüktür. Bu konuda şüphesiz pek çok kişinin de bildiği gibi dünyanın en büyük gölü Hazar gölüdür. Aynı zamanda dünyanın en büyük tuzlu gölü olarak da bilinir. Göl öyle büyüktür ki Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan ve İran sınırlarını kaplar.
İlgili 19 soru bulundu
Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir. Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır.
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Avrupa'nın en büyük lagün gölü Kahramanmaraş'ta.
Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
Büyük Tuz Gölü (İngilizce: Great Salt Lake), ABD'nin Utah eyaletinin kuzeyinde, batı yarımkürenin en büyük tuzlu gölüdür. Bear, Weber ve Jordan nehirleri göle dökülür.
Dünyanın en büyük tuz gölü olarak bilinen Salar de Uyuni, Bolivya'da yer alıyor. Yaklaşık 10 milyar ton tuz rezervi olduğu tahmin edilen göl, tuz üretimiyle birlikte turistik açıdan da ülkenin en önemli bölgeleri arasında yer alıyor.
14.09.2000 tarih ve 2000/1381 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir. Genel Özellikleri: Göl, Türkiye' deki en büyük ikinci ve dünyanın en tuzlu 2. gölüdür.
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Türkiye'nin en büyük olan üçüncü gölü Tuz Gölü günümüzde İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. En çok aranan göller arasında yer alan Tuz Gölü Ankara'nın ilçesi olan Şereflikoçhisar sınırlarına oldukça yakındır. Tuz Gölünün diğer kıyısı ise Ankara Konya yolu üstündeki Cihanbeyli ilçesinde yer alır.
Van Gölü Türkiye'de feribot ile taşımacılık yapılan tek göldür. Van Gölü dünyanın en derin 15. gölüdür. Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir. Van Gölü'nün 600 bin yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir.
Konya ve Isparta sınırlarında yer alan Beyşehir Gölü 656 kilometrekare yüz ölçümüyle Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü.
Asya'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüdür. Yüzölçümü 64.500 kilometrekare ile 68.700 kilometrekare arasında değişir.
Erol Kesici, "Ülkemizde son 60 yılda, Marmara Denizi'nin yüz ölçümünden daha büyük, neredeyse üç Van Gölü büyüklüğünde 70'e yakın doğal göl kurudu.
Baykal Gölü Özellikleri Nelerdir? Sibirya Bölgesi'nde yer alan Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak bilinir. Baykal Gölü'nün derinliği yaklaşık olarak 1285 metredir. Yüz ölçümü ise, 31,722 kilometrekare olan Baykal Gölü'nün, uzunluğu ise, 636 kilometre en geniş yeri ise, 79.5 kilometredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri