Geçen yıl 93.7 milyon yolcuya ev sahipliği yapan ABD
İstanbul Havalimanı listede, Atlanta, Dallas, Denver, Chicago, Dubai ve Los Angeles havalimanlarının ardından 7'nci sırada yer aldı.
Skytrax adlı İngiltere merkezli uçuş araştırmaları şirketi, dünyanın en iyi havalimanlarını açıkladı. Son iki yılda da birinci seçilen Singapur Changi Havalimanı, bu yıl da dünyanın en iyi havalimanı seçildi.
Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı (Çince: 北京大兴国际机场; pinyin: Běijīng Dàxīng Guójì Jīchǎng) (IATA: PKX, ICAO: ZBAD), Pekin ve Langfang, Hebei Eyaleti sınırında bulunan Pekin'in ikinci uluslararası havalimanıdır.
İstanbul Havalimanı 9 sıra yükselerek dünyanın en yoğun 5. havalimanı oldu. Skytrax 2023 Dünya Havalimanı Ödülleri'nde Doha'nın Hamad Uluslararası Havalimanı ikinci sıraya yerleşirken, Tokyo'nun Haneda Havalimanı da üçüncü sıraya düştü.
İlgili 41 soru bulundu
Uluslararası Havalimanı Konseyi (ACI-Airport Council International), merakla beklenen en büyük 100 havalimanı sıralamasını açıkladı. ABD'deki Atlanta Hartsfield-Jackson Havalimanı 85 milyon yolcuyla 2005'te de açık ara birinciliğini sürdürürken büyük çıkış yapan İstanbul Atatürk 55. ve Antalya Havalimanı da 80. oldu.
Yrausquin Havalimanı Hollanda'nın Karayipler adası Saba'da bulunan bir havalimanıdır. 400 metrelik pist uzunluğu ile dünyanın en küçük ticari havalimanı olarak kabul edilmektedir.
İstanbul Havalimanı (IST) 2022 yılında yüzde 73.8'lik artışla toplam 64.3 milyon yolcu sayısına ulaşarak dünyanın en büyük yedinci havalimanı oldu.
Açıklanan rapora göre, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 2019 yılında yakaladığı 83,42'lik zamanında kalkış oranıyla 20-30 milyon yolcu büyüklüğüne sahip havalimanları arasında dünya birincisi oldu ve "en dakik havalimanı" ünvanını kazandı.
Airports Council International World, dünyanın en yoğun havalimanlarını açıkladı. 2022 yılında Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı'ndan 93,7 milyon yolcu geçti ve bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 24 artış gösterdi.
İstanbul Havalimanı, hem ulusal hem de uluslararası uçuşlara hizmet veren bir merkez konumundadır. 2021 yılı verilerine göre, İstanbul Havalimanı yıllık ortalama 50 milyon yolcu taşımaktadır.
Dünyanın en büyük havalimanı Suudi Arabistan'da bulunan Kral Fahd Uluslararası Havalimanı 78.000 hektarlık yüzölçümü ile İstanbul'da yapılan üçüncü havalimanının on katından daha büyük. İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Analizi çalışması ise projenin ekonomik boyutunu gösteriyor.
Havalimanı sayısında liderlik, ABD'nin elinde. Toplamda 13.513 havalimanıyla ABD, diğer ülkelere nispeten açık ara önde bulunuyor. Onu 4.093 havalimanı ile Brezilya ve 1.714 havalimanı ile Meksika takip ediyor.
Not: Güncelleme tarihi itibariyle ülkemizde sivil hava trafiğine açık toplam 62 havaalanı bulunmaktadır. Bu sayıya Sinop Havaalanı da dahil edilmiştir.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ağırladığı 24.9 milyon yolcu ile 6'ncı sırada yer alırken, Frankfurt Havalimanı ise 24.8 milyon yolcu ile yedinci sırada yer aldı.
Yurt Gazetesi'nin haberine göre Malaysia Airports Holdings, Sabiha Gökçen Havalimanı hisselerinin %100'üne sahip olarak havalimanının tamamını satın alacak.
İstanbul, 3 havaalanına ev sahipliği yapar. (Bunlar arasında Istanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Atatürk Havalimanı yer alır.) Istanbul Havalimanı konumuna uçuşumdan ne kadar önce gelmeliyim?
Sabiha Gökçen Havalimanı TAV'ın kapısından dönüp Malezyalı ortağın oldu. Malezya Havalimanları Holding, yüzde 60 hissesine sahip olduğu Sabiha Gökçen'de Limak'a ait hisseler için ön alım hakkını kullanmaya karar verdi. Böylece şirket Sabiha Gökçen'in tamamının sahibi olacak.
Türkiye'nin ilk havaalanı 1912 yılında İstanbul'da yapılmıştır. Ankara-İstan- bul arasında 1933 yılında hava ulaşımının başlamasından sonra yeni havaalan- larının inşaasına hız verilmiştir. Uçak ve yolcu kapasitesi açısından en büyük havalimanı Atatürk havalimanıdır.
2000'li yılların başında Türkiye'de ortaya çıkan her ile bir havalimanı sloganıyla başlayan süreçle birlikte 2023 yılı itibarıyla Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) verilerine göre Türkiye'de 57 adet havaalanı bulunuyor.
2022 yılında 9.837.110 yolcu ve 69.380 uçak trafiğine ev sahipliği yapan Adnan Menderes Havalimanı, ülkenin en işlek dördüncü havalimanıdır. Kargo trafiği bakımından ise 140.463 ton ile ülkedeki havalimanları arasında dördüncü sıradadır.
1- Tenzing-Hillary Havalimanı, Nepal
Pistin kısalığı, bir ucunda dağ, diğer ucunda ise var olan derin vadi, bu pisti listenin başına doğal olarak yerleştiriyor.
Bir yıldan uzun zamandır operasyonel olan yeni İstanbul Havalimanı 40 milyonun üstünde yolcuya hizmet vermiştir. Yaklaşık 2025 yılında ulaşacağı son aşamasında yılda en fazla 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye ulaşarak yolcu trafiği açısından dünyanın en büyük havalimanı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri