Ağaç yaşına ve ihtiyacına göre uygulanan budama, gübreleme ve sulama faaliyetleri çiçek oluşumunu hızlandırabilir. Ağacın ekili olduğu bölgen toprağının belirli periyotlarla havalandırılması çiçek oluşumuna katkı sağlar. Humuslu ve killi topraklar, ağaç gelişimine ve çiçek oluşumuna katkı verir.
45 derecenin üzerinde limon ağacı çiçeklenmez. -7 derecenin altındaki sıcaklıkta limon yetiştirilmesi mümkün değildir. Ağacın nemi yeterli olmalıdır. Fazla rüzgârlı iklimler limon için uygun değildir.
Çünkü limon, yanında bir başka limon ağacı varsa daha sağlıklı şekilde büyür. Sulama sonrasında saksı tabağında su kalmış ise bu suyu dökmelisiniz. Bahar ayında limon saksısını havadar ortama almanız önerilir. Çünkü hava akışında olan limon bitkisi daha çabuk çiçeklenip meyve verir.
Limon ağacı çiçeklenme süresi genelde ilk bahar aylarında olmaktadır. Limon çiçeği rengi beyaz , mor beyaz renklidir.Bazı limon çeşitlerinde ilk çiçeklenmeden 2 ay sonra tekrar çiçek açmaktadır. Örneğin yediveren limon fidanı haziran ayından 2. çiçeğini açmaktadır.
Limon ağacı hangi gübreyi sever? Limon yetiştiriciliği için, ilkbahar ve sonbaharda yanmış çiftlik gübresi ile gübrelemeye ihtiyaç duyar. Limon yapraklarının ve çiçeklerin dökülmesi azotlu gübrelerle aşırı gübrelemeye bağlı olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Güneşi ve sıcağı sever ama rüzgarı sevmez. Bu yüzden bitkinin bulunduğu yerde rüzgar olmamasına dikkat edebilirsiniz. Bol ışık alan, aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan bir ortamda limon ağacını yetiştirebilirsiniz. Turunçgiller yaklaşık 7-8 saat güneş ışığı görmeyi sever.
Bu nedenle sulama işlemleri kış aylarında çok nadir yapılmalıdır. Bahar aylarından itibaren ise 15-20 günde bir sulama yapılabilir. Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyorsanız su verme sıklığınız 10 günde bir kez olmalıdır. 10 günü geçirmek çok sağlıklı olmayacaktır.
Limon Ağacı Kaç Günde 1 Sulanır? Fazla sulanmaktan hoşlanmayan limon ağacı yazın 10 günde bir kışın 15 günde bir sulanmak ister. İç mekân da yetiştirdiğiniz limon ağacını 15 günde bir sulamanız yeterli olacaktır.
Limon Ağacı Budama Zamanı
Aşırı sıcak olduğu dönemlerde budama yapmaktan kaçınmak isteyebilirsiniz. Çoğunlukla Şubat ve Nisan ayları budama yapmak için en iyi dönemdir. Bununla beraber genel olarak limon ağacınızı çiçek verdiğinde budayabilirsiniz.
Yediveren Limon Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar. Dikiminizden bir yıl sonra meyve verimi sağlayacak fidanlardır.
C vitamini açısından oldukça zengin olan Limon ağaçları sofralarımızda olduğu kadar evlerimizde de vazgeçilmezlerimiz arasındadır.
Çekirdekten yetişen limon meyve verir fakat çekirdek aslına %100 benzemez. Örneğin yediveren limon fidanından limon meyvesini aldınız ve çekirdeğini çıkarıp ektiniz.Belli bir süre sonra çimlenme oluştu.Oluşan bitki yediveren limon çeşidine %100 benzemez.
Çiçek Zamanı Limon Sulanır mı? Nisan ve Mayıs aylarında sulaması yapılan limon ağacının yaz aylarında sulaması arttırılır. Bahar aylarında çiçeklenen limonun meyve oluşumunu sağlamak için çok faz sulanıp kök çürümesi oluşmaması şartı ile çiçeklenme döneminde su ister.
LİMON ÇİÇEĞİ BAKIMI VE SULAMASI NASIL YAPILIR? Limon ağaçlarının suyu çok fazla sevmediği daha önce belirtilmişti. Bu nedenle sulama işlemleri kış aylarında çok nadir yapılmalıdır. Bahar aylarından itibaren ise 15-20 günde bir sulama yapılabilir.
Dişi çiçekler küçük köşeli tomurcuklar halinde, açık yeşil renklidir. Erkek çiçekler püskül (kedicik) şeklindedir.
Limon fidanı toprağa ekildikten sonra ve bakımı doğru yapıldığı taktirde 2 sene içerisinde meyve alabilirsiniz.
Limon Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Akdeniz bölgesi limon yetiştiriciliği için oldukça uygun bir bölge olup limon ağaçlarının ömrü yaklaşık 50 yıldan fazla yaşar. İyi bir bakım ve hastalık önleme uygulamalarıyla 100 yıldan fazla yaşayabilirler.
Budama kış ve yaz (yeşil) olmak üzere iki ayrı ve zıt mevsimlerde yapılır. Kış Budama Zamanı: Kışı ılık geçen yerlerde meyve ağaçlarının kış dinlenmesine girmelerinden sonraki süre, budama bakımından, en uygun bir zaman dilimidir. Ancak kışı sert geçen yerlerde şiddetli donlardan önce, budamanın yapılması doğru olmaz.
Olgunlaşma süresi, cinsine ve bölge şartlarına göre 6-9 ay arasında değişiyor. Limon yetiştiriciliğinde hasat sonbahar ve kış aylarında yapılıyor.
Limon Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Limon ağacını yetiştirmek istiyorsak hava sıcaklığının 0 ın altına düşmemesi gerekiyor. -6, -7 derecenin altına düşmesi durumunda limon donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecenin üstüdür.
Toprağınız ph oranı iyidir ama demir az olduğundan limon fidanınızın yaprakları sararabilir. Diğer makro ve mikro element eksikliği ağacın yapraklarının sararmasına sebeb olabilir.Bunu için dengeli şelat mikro element gübre verilmelidir.Miktar ise ağaç yaşıx100 gram olacak şekilde olmalıdır.
Dikimden 1-2 yıl içinde meyve vermeye başlayan limon ağacının en verimli dönemi 10 yaşıdır. 10 yaşına gelmiş sağlıklı bir limon ağacından minimum 70 kilo meyve alınır.
Limon ağacı Yunan mitolojisinde ölümsüzlüğün bağışlayan meyve olarak temsil ediliyor. Doğurganlığın sembolü olarak da kabul edilen limon ağacı, düğün törenlerinde de kullanılıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri