Guinness Rekorlar Kitabı'na göre İtalya'da 2021'de yetiştirilen 1225 kilo 607 gramlık kabak dünya rekorunun sahibi.
Güvercin gübresi takviyesi ile büyüyen kabaklar 450 kiloya ulaştı.
Kabakların toplanmasının ardından su kaybetmeleri nedeniyle kütlelerinin azalmasına rağmen bal kabağı bin 217.5 kg ağırlığı ile yeniden birinci oldu. Bir önceki rekor ise 2016 yılında Belçikalı yetiştirici Mathias Willemijns tarafından üretilen bin 190.49-kg ağırlığındaki balkabağındaydı.
Balkabağı nasıl seçilir? Dünyada ağırlığı 1 tona, boyu 4 metreye ulaşan balkabakları yetişebiliyor ve hayret uyandıran bu halleriyle zaman zaman da sergileniyorlar.
Kalorisi düşük olduğu için 4 günde garanti 4 kilo verdirdiği öne sürülen bal kabağı detoksu, kısa sürede kilo vermek isteyen birçok kişinin gözdesi oldu.
İlgili 31 soru bulundu
Guinness Rekorlar Kitabı'na göre İtalya'da 2021'de yetiştirilen 1225 kilo 607 gramlık kabak dünya rekorunun sahibi.
Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Yazlık kabak çeşitlerinde ekolojik koşullar, yetiştirme tekniği ve üretilen çeşidin özelliğine bağlı olarak bitki başına 2-4 kg ürün alınabilir. Dekardan 6- 8 ton yazlık kabak hasat edilebilir.
Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Sakarya'nın kabağının meşhur olduğuna dikkati çeken Yüce, "Türkiye'de kabak denince akla Sakarya gelir.
Bol lif bulunduran meyvelerden birisi olan balkabağı üretiminde ülkemizde Akdeniz Bölgesi birinci sırada yer almaktadır. Balkabağı gelişme döneminde ılıman çevre koşulları ve mahsul döneminde sıcağı seven bitkiler arasında yer alır.
Sakız kabak, uzun ve silindirik bir yapı ile ayırt edilir. Aynı familyadan olan hıyar gibi içinde tohum bulunan bir yapıya sahiptir. Sakız kabakla hem fırında hem de ocakta çeşit çeşit yemek yapabilirsiniz.
Boyları 40–50 cm. den başlayıp, 1–1, 5. m ye kadar uzayan, yaklaşık 1, 5–3. Kg kadar ağırlığı olan, yazın ve güzün yenen bir sebzemiz. Uzun kabak mutlaka başka yörelerde de yetiştiriliyordur, ancak memleketim olan Konya Ereğli'de hemen hemen her bahçesi olan aile tarafından yetiştirilir.
Meşhur Adapazarı Kabağı denince akla ilk olarak bu kabağın nasıl olduğu akıllara gelmektedir. Normal yemeklik kabak olmadığını bilmek gerekir ki, Adapazarı'nın meşhur olan kabağı bal kabağıdır.
Anavatanı Kuzey Amerika olan bu meyve, dünyanın her yerinde yetiştirilmeye uygundur. Ülkemize 17. yüzyılda gelen bal kabağı, genellikle turuncu renklidir. Bu meyvenin Türk mutfağında en yaygın kullanımı ise, kabak tatlısıdır. ABD, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde, Cadılar Bayramı'nın bir sembolü haline gelmiştir.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Meşe palamudu kabak, Mavi Hokkaido Kabak, Bal kabağı, Peynir Kabakları, Delicata Squash, Hubbard Squash, Kabakha Kabağı, Kırmızı Kuri Kabak / Hokkaido Squash, Rouge Vif d'Etampes Kabakları, Spagetti Squash, Şeker Turtası ve Diğer Tatlı Kabaklar, Tatlı Dumpling Squash, Türban Kabağı, Beyaz Balkabağı....
Kabakta Sulama
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır.
Kabak Çekirdeği Fideden dikimlerde, fide viyolleri bir gece susuz bekletilerek viyollerin içinde boşluklu alan yaratılarak 100 lt suya 300 cc sıvı solucan gübresi konarak iyice karıştırılır ve viyoller bu suya bandırılarak 15 sn bekletilerek sıvı gübrenin köklere iyice işlemesi sağlanarak dikime geçilebilir.
Kabak kış aylarında da yetiştirilen bir sebze konumundadır.
Kabaklarınızı tazeyken alıp kış ayına yemek isteyebilirsiniz ya da daha uzun süre taze yemek için saklayabilirsiniz. Kabağı buzdolabında ya da dondurucuda saklayabilirsiniz.
işlenmiş toprağa kabak tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 3 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Bütün bal kabağını oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay ve buzlukta 1 sene saklayabilirsiniz. Eğer dilimlenmişse oda sıcaklığında 1 gün durabilirken, buzdolabında 3 gün ve buzlukta 8 aya kadar dayanabilir. Pişmiş bal kabağı oda sıcaklığında yalnızca 1 gün dayanabilirken, buzlukta 10 aya kadar saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri