Bir zamanlar efsanevi yaratıklar olduğu sanılan dev kalamarlar, derin okyanuslarda yaşayıp, çok büyük boyutlara ulaşabilen "Architeuthidae" familyasına ait deniz yumuşakçalarıdır. Erkek kalamarların boyu 10 metreye kadar ulaşabilirken, dişiler için bu oran 13 metreye kadar çıkmaktadır.
Dünyanın en büyük kalamar türü "Arkiteutis", uzunluğu 13 metreye ağırlığı da 1 tona kadar çıkabiliyor.
Kalamar balıkları dünyanın pek çok yerinde bulunmakla beraber soğuk olmayan ve belli bir tuzluluktaki sularda yaşayabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi ve Karadeniz de yaşayabilen kalamar balığı ekonomik değeri yüksek olan deniz canlıları arasında gösterilmektedir.
İçindeki melanin adındaki madde insan cildini bronzlaştıran pigmentin aynısıdır. Yaşamını sürdürebilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerekir ki bu sebeple Türkiye sularında Marmara Denizi'nin batı kesiminden başlayarak Ege ve Akdeniz'in tamamında bulunur.
Kalamar büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balıktır. 4-5m derinlikte, zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgeler kalamarın verimli av vereceği yerlerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Kalamar balıkçılığı gece yarısı saatleri şansınızı denemek için en iyi zamanlardan bazıları. Kalamar özellikle süper parlak ışığa düşkündür, bu yüzden onları çekmek için led yeşil su altı aydınlatma armatürleri önerilmektedir.
Şâfiî mezhebinde ise aslen suda yaşadığı hâlde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor.
Sıra dışı bir deniz canlısı olan kalamarın birçok ilginç özelliği vardır. Kalamar çeşitleri yaklaşık 300 tane farklı türden oluşmaktadır. Bu sebeple de ahtapot veya mürekkep balığı ile sıkça karıştırılır.
Kolesterole iyi gelen kalamar kalp ve damar dostudur. Kalp rahatsızlıklarını önlemede önemli rol oynayan kalamar, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de engelliyor. Kalamar kas ve kemik sağlığına katkıda bulunuyor. İçeriğindeki yüksek oranda protein sayesinde kasların hızlı gelişimine yardımcı oluyor.
Büyük yüzgeçli kalamar iki ayda ergin safhaya erişir ve 3-4 ayda da cinsel olgunluğa ulaşır. Eşleşme ve yumurtiama bir hafta sonra başlar. Bu iki türün ömrü 4-5 ay kadar ürmektedir. Pharaoch mürekkep balığının ise 8 ay ömrü olduğu kaydedilmektedir.
Kalamar avı Karadeniz Bölgesi hariç ülkemizin bütün sularında yapılabilen bir av türüdür. Ticari olarak oldukça değerli bir tür olan kalamar; trança , akya, mercan, sinarit gibi pek çok balığın avlanmasında yem olarak kullanıldığı için balıkçılık yönünden de oldukça değerli bir türdür.
Genel olarak her malzemeciden temin edebileceğiniz zokalar ile yakalanırlar. Zoka seçiminde önemli olan renk ve ışık konusudur. faydalıdır, ayrıca kalamar hava karardığında ya da alaca karanlıkta daha iyi av verdiği için fosforu iyi olan tercih edilmelidir.
Ahtapot, kalamar ve mürekkepbalığı "yumuşakçaların üç kardeşi" olarak adlandırılır Birçok kişi bu üç kardeşin arasındaki farklılıkları söyleyemez; aslında kural biliyorsanız, onları kolayca ayırt edebilirsiniz. Ahtapotların sekiz bacağı vardır, ancak kalamar ve kesme balıkların on bacağı vardır.
Karides, kalamar gibi diğer deniz ürünleri ise 1 yaşından önce verilmemeli.
Teuthida veya Kalamar, Decabrachia üsttakımına bağlı uzunca, ovalimsi bedenli deniz canlısı takımıdır.
Kalamar yedim ben tip ve kıvamı soğan halkası tadı da normal balık gibi. Allah'u teala c.c.'nun yarattığı doğa harikası balığa sümük demek nasıl bir hayal gücünün ürünüdür anlamıyorum.
Özellikle, mevsimine uygun, yüzeyde yüzen, küçük balıklar gebelikte çok yararlıdır. Karides, somon balığı ve kalamarı temiz yapıldığına emin olduğunuz bir yerde veya evde hazırladığınızda tüketebilirsiniz.
Kalamar balığı, halk arasında genellikle sadece kalamar adı ile anılır. Bunun haricinde sıklıkla ahtapot ya da mürekkep balığı ile karıştırıldığı bilinir. Bu 3 deniz canlısı, aynı familyaya ait olsa da, birbirlerinden tamamen farklıdır.
Ocak, Şubat, Mart: Kışın soğuk aylarında hamsi, kefal, mezgit, palamut, çipura, levrek ve barbunya balıkları avlanabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, sardalya, barbunya, karagöz, kalamar ve ahtapot gibi balıklar avlanabilir.
Ekimde ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar ocak ayında daha da büyümüş olur. Ekim öncesi üreme mevsimi olduğundan pek ortalıkta görünmezler. Ocak sonrası da güneye doğru harekete geçerler. Kalamar akşam güneş batmaya yakın, sabah da güneş doğumu saatlerinde daha çok yakalanır.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir.
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.
Ancak, hem karada hem de denizde yaşayan kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan, timsah gibi hayvanların yenmesini şafi mezhebi hukukçuları yasak kabul ederler. Hanbelîler ise timsah, kurbağa ve yılanın dışında tüm deniz ürünlerinin tüketilmesine izin vermişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri