Ağuz özel bir yiyecektir. Yeni doğum yapmış ineğin ilk üç gün sağılan sütünden yapılır. Çok faydalıdır. Doğumdan sonra ilk gün sağılan 1 lt süte 1 su bardağı normal süt katılır.
Ağız sütü, Buzağı, Yönetim, Kalite. Öz: Ağız sütü, doğumu izleyen ilk hafta içerisinde meme bezinden salgılanan buzağılar için yararlı birçok bileşene sahip ilk süttür. Ağız sütü, patojenlere karşı koruyucu özelliğe sahiptir ve buzağıların hayatta kalması ve uygun şekilde gelişimini sağlamaktadır.
Ağız sütü (colostrum) doğumdan hemen önce ve hemen sonra üretilen süttür. Normal süte göre iki misli kuru madde, üç misli mineral madde ve beş misli protein içerir. Ağız sütünün içerdiği vitamin ve enerji de normal sütten daha fazladır.
1000 ml inek sütünü tencerede kaynatın. Kaynayan sütü yavaş yavaş 1500 ml'lik ağız sütünün üzerine ekleyin ve kıvam alıncaya kadar karıştırın. Kıvama gelince soğuk suya oturun ve soğuyana kadar karıştırmaya devam edin.
Doğumdan sonraki ilk birkaç gün bebeğinin alması gereken tek besin kolostrum sütüdür. Kolostrum sütü özellikle ilk hafta salgılanır. Doğumdan sonraki 5-10 gün içerisinde rengi gitgide açılarak beyazlaşır ve olgun anne sütüne dönüşmeye başlar. Yani “Kolostrum kaç gün gelir?” sorusu, ortalama 10 gün diye yanıtlanabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kolostrum sütü, doğumdan sonra ilk 4-5 gün anne tarafından yavruya verilen ilk süttür, diğer ismi ağız sütüdür. Bileşimi normalden farklıdır ve sarımsı renkte hafif tuzlu ve tatlıdır. Normal sütle karıştırılmamalıdır. Bileşiminde yüksek oranda protein ve bağışıklık kazandıran immünoglobulin içerir.
-Sağdığınız sütü dondurmadan 72 saat ve dondurulmuş sütü erittikten sonra 24 saat buzdolabında (+1 ile +4 oC arasında) saklayabilirsiniz. -Buzlukta (-7 ile -2 oC arasında) 3 haftaya kadar saklanabilir. -Derin dondurucuda (-18 oC'nin altında) 6 aya kadar saklanabilir.
Ağuz özel bir yiyecektir. Yeni doğum yapmış ineğin ilk üç gün sağılan sütünden yapılır. Çok faydalıdır. Doğumdan sonra ilk gün sağılan 1 lt süte 1 su bardağı normal süt katılır.
Anne sütü oda sıcaklığında üç saat, buzdolabında üç gün, derin dondurucuda ise üç ay saklanabilir. Sağılan anne sütünün saklanması için kullanılması gereken kaplar bir diğer önemli konudur.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin. Güzelce kesilmesini sağlayın.
Doğum yapan hayvanları özellikle ilk 8-10 gün soğuktan korumalı, sindirilmesi kolay yemler vermelidir. Doğum sırasında kanama meydana gelmişse kanamayı durdurmak için gerekli uygun müdahele yapılmalıdır. Dişinin yorgun ve düşkün olduğu hallerde genel tedavi yanında özellikle iyi beslenmesine dikkat edilmelidir.
Bu nedenle sütün, memeye zarar vermeden en uygun şekilde sağılması gerekir. Eğer sağım uygun bir şekilde yapılmazsa hem alınan süt miktarı azalır, hem de meme hastalıkları oluşur. Kaliteli süt elde edebilmek için öncelikle ineğin sağlıklı olması gerekmektedir.
Amerika'dan gelen Holstein ineklerinin süt verimi iyiyken Hollanda'dan gelenler daha çok et verimi için tercih ediliyor. Adını anavatanı olan Jersey adasından alan Jersey inekleri, özellikle Karadeniz bölgemizde tercih ediliyor. Küçük ve sevimli yapısı olan hayvanların rengi ise kahverengi tonlarında çeşitleniyor.
Buzağılar tarafından içilen ağız sütündeki bağışıklık maddeleri bağırsaklardan emilerek kana karışırlar. Böylece buzağıyı hastalık ve enfeksiyonlara karşı korumaya başlarlar. Ağız sütü mümkün olabilen en erken zamanda ya da en geç 2 saat içerisinde mut- laka verilmelidir.
Buzağı erken sütten kesilecek şekilde beslenecekse 1-1,5 ay içinde ortalama 150-200 lt süt içmiş olmalıdır. Beşinci haftadan sonra buzağıya verilen süt dışkının rengi ve kıvamı da göz önünde bulundurularak yavaş yavaş azaltılarak 2 aylık yaşta sütten kesilmiş olacak şekilde kısıtlanmalıdır.
İnek kolostrumu, doğumdan kısa bir süre sonra ineklerin meme bezlerinden salınan besleyici bir takviyedir. Buzağı gelişiminde önemli bir role sahip olan bu besleyici sıvı içeriğinde protein, yağ, vitamin ve mineral barındırır.
Kolostrum (“ağız sütü” olarak da bilinir) anne memelilerin yeni doğan için doğum yapmadan hemen önce ürettikleri özel bir süttür. Anneler doğumun hemen ardından yenidoğanı bu sütle beslerler ve bu süt yalnızca kısıtlı bir süre (genellikle 3-4 gün) mevcuttur.
Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır.
Kolostrum, anne memelilerin doğum yapmadan hemen önce buzağıları için özel olarak ürettikleri bir süttür. Memeler doğumdan sonra görünüşü ve içeriği normal sütten farklı yapıda koyu kıvamlı, sarımtırak renkli ve besleyici değeri yüksek olan bir salgı salgılar. Bu sıvı kolostrum veya ağız sütü olarak tanımlanır.
Bu sebeple pastörize sütler, günlük olarak tüketilmektedir. Çiğ süt ise inek, koyun ve keçi gibi hayvanlardan sağılan sütün herhangi bir pastörizasyon işleminden geçirilmemiş olan süttür. Çiğ süt, içeriğinde bulunan zararlı mikroorganizmaların yok olması için kaynatılarak tüketilmesi önerilmektedir.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Yapılan bir çok araştırma sonunda sütün saklanması ve ulaşımı sırasında bozulmasının hidrojen peroksit katılarak önlenebileceği saptanmıştır. Bu nedenle birçok ülkede hidrojen peroksitin bu amaçla belirli koşullara dikkat edilerek kullanılmasına müsaade edilmekte ve hatta önerilmektedir.
Fazla kolostrumun depolaması
Kullanılmayan kaliteli kolostrum 24 saat kadar 4oC'de buzdolabında saklanabilir. Daha uzun süreli saklanacak ise derin dondurucuda (-18oC) antikor seviyesini kaybetmeden 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri