Prag Kalesi Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük kalesidir. Kalenin tarihi 9. yüzyıla kadar dayanır ancak 18. yüzyılın ikinci yarısına kadar pek çok defa genişletilmiştir.
Romalılardan Karamanoğullarına kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, 23 bin 500 metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük kaleleri arasında yer alan Mersin'deki Mamure Kalesi, görkemli yapısıyla ilgi odağı oluyor.
Danimarka'da inşa edilen kumdan kale yeni Guiness Rekoru'nun sahibi oldu. Danimarka'da inşa edilen kumdan kale yeni Guiness Rekoru'nun sahibi oldu. 21 metre 16 santimetre yüksekliğindeki kumdan kale 3 buçuk metrelik farkla Guiness Rekoru'nu kırdı.
Halep Kalesi (Arapça: قلعة حلب), kuzey Suriye'nin Halep şehrinde, kuvvetlendirilmiş büyük Orta Çağ sarayı. Dünyanın en eski ve en büyük kalelerinden biri sayılır. Kale tepesinin kullanımı MÖ 3.000 yıllarına dayanır.
İlgili 37 soru bulundu
Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan Anadolu'nun ikinci büyük kalesi olma özelliği taşıyan tarihi Niksar Kalesi ziyaretçilerini bekliyor.
Kars şehrinin güneydoğusunda, şehir merkezinden 42 kilometre uzaklıktaki Ocaklı Köyü sınırları içinde bulunan Ani Ören Yeri, yerleşim ve savunmaya çok elverişli topografyası nedeniyle tarih öncesi dönemlerden itibaren çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmıştır.
2012 yılında İstanbul'da kurulan İstanbul Kalesi; Kütahya, Balıkesir, Manisa Eskişehir ve Bursa gibi şehirlerin yanı sıra İzmir, Denizli ve Antalya'nın pek çok turistik beldesine de düzenli olarak otobüs seferleri düzenliyor.
Alamut Kalesi, ya da Elemût – Belde't-ûl'İkbâl (Farsça: قلعه الموت; Kal'at Elemût veya Elemût); Nizârî-İsmaili Devleti'nin ve Haşhaşîler tarikatının yönetim merkezi konumunda olan ve Hazar Denizi güneyinde, İran'ın Kazvin şehri sınırları içerisinde yer alan bir kaledir.
16. Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb. 17.
21,16 metre uzunluğuyla "dünyanın en uzun kumdan kalesi", Danimarka'da inşa edildi.
Polonya'nın Malbork şehrinde bulunan Malbork Kalesi, dünyanın en büyük kalesi olma özelliğini taşıyor.
UÇHİSAR KALESİ-NEVŞEHİR
Uçhisar Kalesi, Kapadokya'nın zirve noktasıdır. Kapadokya'nın her yerinden görülen en büyük ve en güzel peribacasıdır. Kalenin zirvesi Kapadokya'nın kuşbakışı görüleceği tek yerdir. Kalenin zirvesinde çok sayıda oyma küp, oyma mezar ve büyük sarnıç bulunmaktadır.
Kale 1073 yılında Selçuklu Hanedanının eline geçmiştir. 1101 yılında Haçlılarca ele geçirilen kale 1227 yılında tekrar Selçuklu Hanedanının hakimiyetine girmiştir.
Büyük Ermenistan Krallığı'nın ilk ve en büyük eyaleti olan Vaspurakan, günümüzde Türkiye'nin kuzeydoğusu ile İran'ın kuzey batısında yer alır ve Ermeni uygarlığının beşiği olarak kabul edilir.
Vaspurakan Kalesi, Van Gölü'nü merkez almış olan Vaspurakan Krallığı'nda bulunur. Burası Türkiye'nin kuzeydoğusunda bulunurken Irak'ın da Kuzeybatı bölgesinde yer alır.
Diyarbakır'da dönemin Valisi Faiz Ergun'un talimatıyla 1930 yılında 'Sur içine hava girmiyor, bulaşıcı hastalıklar yaygınlaşıyor, hava sirkülasyonu olsun' diye top atışlarıyla yıkılan 250 metre uzunluğundaki surlar ve Dağkapı yeniden inşa edilecek.
Romalıların hakimiyetine geçen şehir, Romalıların yıkılması ile Bizans İmparatorluğu yönetimine geçmiştir. Halife Ömer döneminde İslam ordusu, Diyarbakır'ı ve çevresini fethetmiş ve Halid bin Velid, Diyarbakır'a giren ilk Müslüman kumandan olmuştur. Diyarbakır, böylece bir eyalet olarak İslam Devleti'ne bağlandı.
Şehrin adı ilk ola¬rak Asur hükümdarı Adad Nirari I (MÖ.1316-1281) ye ait bir kılıç kabzasında 'Amidi' veya 'Amedi' olarak geçmektedir. Bu adın kente ilk yerleşen Hurilerden (Subartu) kalma olduğu kabul edilmektedir.
Yerleşim alanı bakımından Türkiye'nin en büyük üçüncü kalesi olma özelliğine sahip Bayburt Kalesi'nin surları ışıklandırıldı.
Kaynaklara göre Merkez kale dışında surlar 27.000 metre uzunluğunda olup, 220 burçtan meydana gelmiştir. kale doğu-batı istikametinde 250 mt. Kuzey-güney istikametinde yaklaşık 90 mt'dir.
İstanbul'da bulunan kaleler Yoros Kalesi, Garipçe (Poyraz) Kalesi, Rumeli Feneri Kalesi, Şile Ocaklı Kalesi, Riva Kalesi, Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı ve Aydos Kalesi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri