Avustralya''da yer alan dünyanın en eski tropik yağmur ormanı Daintree tarihi bir anlaşmayla Aborijin halkına iade edildi.
Avustralya'da bulunan dünyanın en eski tropikal yağmur ormanı Daintree, tarihi bir anlaşmayla bu toprakların sahibi olan Aborjinlere geri verildi.
2000 yılı itibarıyla Dünya'nın toplam ormanlık alanı 3.869 milyon hektar olup ormanlık alanın büyüklüğünün dünyanın toplam kara alanına oranı %29,6 dır. Ormanların birçok çeşidi olup, hepsinin farklı özellikleri vardır.
Kısaca ormanları, “birbirinden farklı ama birbirine bağlı; birlikte yaşayan ekolojik sistemler bütünü” olarak tanımlayabiliriz. Yeryüzünde bitkilerin görülmeye başladığı, 550-600 milyon yıl öncesinden başlayan bir biyolojik yaşam serüvenin önemli bir bölümünü oluşturuyor, ormanlar.
2007 yılında New York'ta bulunan Wattieza adındaki ağaç fosili, bilinen en eski ağaç olarak kayıtlara geçti. Bu ağaç, 385 milyon yıl önce, Orta Devoniyen döneminde yaşamıştı.
İlgili 24 soru bulundu
Tahmini yaşı 80.000 yıldan fazla olan Pando, dünyanın en eski ağacı ve en eski canlı organizmalardan biri.
Ormanlar, dünyadaki toplam kara alanının yaklaşık %31'ini kaplıyor. Bu demek oluyor ki, dünyanın toplam orman alanı 4 milyar hektarın biraz üzerinde. The World Bank (Dünya Bankası) verilerine göre, 2020 itibariyle dünyanın orman bakımından en zengin ülkesi 8.153.116 kilometrekare ile Rusya Federasyonu oldu.
Bu karşılaştırma hangi ilin ne kadarının ormanla kaplı olduğunu gösteriyor. Buna göre en ormanlık il Karabük. Bu ilin yüzde 67,3'ü ormanlarla kaplı. Hemen ardından yüzde 66,9 ile Kastamonu ve yüzde 65,5 ile Muğla geliyor.
Ağaç ve orman ürünlerinden kerestede dünya genelinde yıllık üretim miktarı 406 milyon m3 düzeyindedir. Dünyanın en önde gelen kereste üreticisi ülkeler ise ABD, Kanada, Çin, Brezilya ve Almanya'dır.
"Dünyanın Akciğerleri" olarak bilinen Amazon Ormanları'na sahip 8 ülkenin temsilcileri, 14 yıl sonra Brezilya'nın Belem şehrinde bir araya geldi. Zirveye, ev sahibi ülke Brezilya'nın yanı sıra Bolivya, Kolombiya ve Peru'nun devlet başkanları katıldı.
İngiltere'deki Epping Ormanı, dünyanın en tehlikeli ormanları arasında yer alıyor. Bu orman katillerin cesetleri saklamasıyla biliniyor. Öte yandan bu ormanda ürkütücü seslerin geldiği ve araçların istemsiz şekilde bu ormandan aşağıyla düşmesiyle dikkat çekiyor.
Bu ormanlar 5.5 km'lik alan kaplamaktadır. Ormanların en fazla yer aldığı konum Brezilya olarak bilinmektedir. Amazon yağmur ormanları dünyanın en büyük ormanlarıdır.
Orman adını, Kanuni Sultan Süleyman'ın Sırbistan seferi dönüşü beraberinde getirdiği Belgradlıların yerleştirildiği Belgrad köyünden almaktadır.
Endemik bir bitki türü olan Anadolu Sığla Ağacı, halk dilindeki adıyla "günlük ağacı" dünya üzerinde yalnızca Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde bulunuyor.
1.1.
İstanbul'da doğa yürüyüşü yapılacak yerler dendiğinde hemen herkesin aklına ilk gelen alternatif Belgrad Ormanı oluyor. İstanbul'un en büyük ormanı, diğer adıyla İstanbul'un akciğerleri olarak bilinen Belgrad Ormanı, uzun bir yürüyüş veya yalnızca doğanın sesini dinlemek için ideal bir seçenek sunuyor.
Yüz ölçümüne göre yüzde 72'si orman olan Karabük, kişi başına düşen 29 bin 426 metrekare orman alanı ile de Tunceli, ilk sırada yer alıyor.
Kastamonu, 143 606 229 m3 orman servetiyle Türkiye'nin sahip olduğu orman servetinin yaklaşık %8,6'sına sahiptir. 693 bin hektarlık verimli ormanlarıyla Kastamonu, Türkiye'de en fazla verimli ormana (Ha) sahip ilimizdir.
Değerlendirme: 2021 yılı itibariyle Türkiye'nin toplam orman alanı 23.110.000 ha' dır. Bu orman alan miktarı ülke genel alan toplamının 29,6%'sı kadardır. Ancak bu alanın 58%'si normal kapalı, 42%'ü boşluklu kapalıdır (seyrek örtülü veya örtüsüz)[i].
Hyperion, 115.61 metrelik boyuyla dünyanın yaşayan en uzun ağacı olarak ölçülen sahil sekoyası (sequoia sempervirens) türündeki, Kuzey Kaliforniya'daki Redwood Ulusal ve Eyalet Parkı'nda bulunan ağaçtır.
Almanya'nın kuzeyindeki Eutin kenti tam 500 yıllık ağacıyla meşhur. Ağacın 500 yıllık olması onun meşhur olmasındaki en önemli sebep elbette değil. Çünkü bu 500 yıllık ağaç sayesinde yüzlerce çift tanışıp evlenmiş.
Takma adı Metuşelah olan dünyanın en yaşlı ağacı Doğu California'da Antik Bristlecone Çam Ormanı'nda bulunuyor. Ağacın 4 bin 853 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ağaç, 1957 yılında bilim insanı Edmund Schulman tarafından bulundu. Ancak ağacın tam konumu ağacı korumak için gizli tutuluyor.
Yggdrasill, İskandinav mitolojisinde önemli rol oynayan, dokuz diyarı birbirine bağladığına inanılan devasa bir mitolojik ağaçtır. Devasa bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilen Yggdrasill, evrenin merkezindeki çok kutsal bir ağaç olarak kabul edilir.
Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yer alan, dünyanın meyve veren en yaşlı 'anıt zeytin ağacı'nda hasat yapıldı. Yapılan incelemede ağacın 1659 yaşında olduğu belirlendi.
4 bin 117 yaşındaki porsuk ağacı zamana meydan okuyor
Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde koruma altına alınarak tescillenen 4 bin 117 yaşındaki porsuk ağacı ihtişamıyla göze çarpıyor. Bronz Çağ'a tarihlenen ve Anadolu'nun bilinen en yaşlı ağacı olan ağaç, dünyanın en yaşlı beş ağacı arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri