Erzurum'daki Mescit dağlarından çıkarak 376 kilometre sonra Batum'dan Karadeniz'e dökülen ve dünyanın
Bayburt'un Mescit Dağları'ndan doğan ve Gürcistan'ın Batum ilinden Karadeniz'e dökülen, Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nden sonra ikinci, Türkiye'nin ise en hızlı akan nehri olan 431 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri yaz aylarında sıklaşan yağışlarla canlandı.
Artvin. Dünyada en hızlı akan nehirlerden olan Çoruh Nehri, eriyen kar sularıyla debisinin yükselmesi sonucu kara yoluyla aynı hizada akıyor. Bayburt'un Mescit Dağları'ndan doğup Artvin'den geçerek Gürcistan'ın Batum kentinden Karadeniz'e dökülen Çoruh Nehri, Türkiye'nin en hızlı akan akarsuyu unvanına sahip bulunuyor.
Fiziki özellikleri. Toplam uzunluğu 431 km olan Çoruh'un 410 km'si Türkiye'de, 21 km'si Gürcistan'da bulunur. Çoruh'un debisi Mayıs ayında (569/529 m³/sn.) zirveye çıkar.
Ters akması
Lübnan'ın orta kesimindeki arazi yapısına karşılık, Batı Bikâ Vadisi Bölgesi alçakta yer alır. Türkiye'de ters akan nehir olarak kabul edilmesinin nedeni de hemen hemen aynıdır. Nehrin geldiği yer olan Amik Ovası alçak bir sahayken akım yönü (Samandağ Yönü) yüksektir.
İlgili 35 soru bulundu
1- Nil Nehri 6.695 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun nehri olarak biliniyor. 2- Taşıdığı su kapasitesi bakımından dünyanın en büyük nehri olduğu bilinen Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nin, Afrika'da bulunan Nil Nehri'nden biraz daha kısa olduğu düşünülüyor.
Büyük akarsular nehir ya da ırmak olarak adlandırılırken daha küçükleri ise çay ve dere olarak adlandırılırlar.
İşte dünyanın en güzel nehri Kolombiya'nın Sierra de la Macarena bölgesinde bulunan, "5 Rengin Nehri" olarak bahsedilen Cano Cristales Nehri, "cennete doğru ilerleyen nehir" ve "dünyanın en güzel nehri" olarak da tanımlanır.
19.220 metreyi aşan derinliğiyle, Kongo dünyanın en derin nehridir.
Ancak Artvin vilâyeti 1 Haziran 1933'te lağvedildi ve burası bir kaza merkezi olarak merkezi Rize olan Çoruh vilâyetine bağlandı. Bu durum 3 yıl kadar sürdü. Artvin 4 Ocak 1936 tarihinde yeni kurulan Çoruh vilâyetinin merkezi oldu. 17 Şubat 1956 tarihinde ise Çoruh adı kaldırıldı ve ilin adı Artvin haline getirildi.
Öz: Çoruh Nehri üzerinde Muratlı Barajı ve HES 1999 yılında, Borçka Barajı ve HES 2007 yılında Deriner Barajı ve HES 2013 yılında yapımı tamamlanarak işletmeye alınmıştır.
Oltu Suyu ve Yusufeli yakınlarında Barhal Deresi'yle birleşen Çoruh, kuzeybatı yönüne doğru ilerler. Kuzeydoğuya yönelerek Muratlı'yı geçtikten sonra Gürcistan sınırları içerisine girer ve Batum'un güneyinden Karadeniz'e dökülür.
1- Nil Nehri 6.695 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun nehri olarak biliniyor. 2- Taşıdığı su kapasitesi bakımından dünyanın en büyük nehri olduğu bilinen Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nin, Afrika'da bulunan Nil Nehri'nden biraz daha kısa olduğu düşünülüyor.
19.220 metreyi aşan derinliğiyle, Kongo dünyanın en derin nehridir. Derinliğini anlayabilmek için, dört adet Niagara Şelalesi'nin birbirlerinin üzerine yığıldığını düşünün.
Nehri kaynağından başlayarak inceleyen Brezilyalı bilim insanlarıysa, Amazon Nehri'nin Nil Nehri'nden daha uzun olduğunu ortaya çıkardılar. Nil Nehri'nin uzunluğu 6.695 kilometreyken, yeni verilere göre Amazon Nehri'nin uzunluğuysa 6.800 kilometre. Yani, Nil Nehri'nden yaklaşık 105 kilometre daha uzun.
Türkiye'nin en uzun 10 nehri listemizde 2.800 kilometre uzunluğa sahip Fırat Nehri ilk sırada yer alıyor. Ağrı'nın Diyadin ilçesinden doğan nehrimiz, Murat Nehri ile birleşerek İran sınırına kadar uzanıyor. Basra Körfezi'nde yolculuğu sonlanan Fırat Nehri pek çok ilimizden geçiyor.
Türkiye'de Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyılarındaki Yıldız Dağları'ndan doğar. Çok çatallı bir hâlde bulunur. Birçok kolu vardır. En sonunda Meriç Nehri ile birleşerek Ege Denizi'ne dökülür.
Sakarya Nehri Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra Türkiye'nin üçüncü en uzun, Kuzeybatı Anadolu'nun ise en büyük akarsuyudur. Nehir, ismini Yunan Mitolojisi'ndeki nehir tanrısı Sangarius'dan almaktadır. Eskişehir'in çifteler ilçesi yakınlarından doğan Sakarya Nehri kolları ile birlikte toplam uzunluğu 824 km.`dir.
Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır. Başlangıç noktaları Ağrı Diyadin'den kaynağını alan Murat Nehri ve Erzurum Dumludağ'dan kaynağını alan Karasu Nehri'dir.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Yusufeli Barajı, devasa gövdesi ve yüksekliğiyle birçok rekorun sahibi. Baraj, yüksekliğiyle Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada.
Osmanlı dönemi. 1894 yılında Adapazarı'na Çark Deresinden su vermek amacıyla yapılmış çark. 13. yüzyılın sonlarına doğru Konur Alp, bugünkü Adapazarı Havzası'nı fethederek Türk hakimiyetini yeniden sağladı. Orhan Gazi zamanında yapılan bu fetihlere ithafen Sakarya ve çevresinde padişah adına Orhan Camii'ler yapılmıştır ...
Adapazarı'nda “Islama Köfte”, “Kazımpaşa Köftesi”, “Çerkez Tavuğu”, “Abhaz Pastası”; Taraklı'da “Köpük Helva”, “Uhut Tatlısı”; Pamukova'da “Cevizli Ezme”, “Çizleme”; Kaynarca'da “Dartılı Keşkek”, “Tarhana Çorbası”, “Kabak Tatlısı”; Sapanca, Karasu, Kocaali, Hendek ve Akyazı ilçelerinde deniz ve tatlı su “Balık” ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri