Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Müsabakalar “Er Meydanı” denilen alanlarda yapılır. Güreşçilerin vücutlarının yağlanması nedeni ile birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur.
Yağlı güreşlerin tarihi 4500 yıldan öncesine uzanmaktadır. Bulunan en eski kanıtlar M.Ö. 2650 yılına aittir. Antik Mısır'a ve Asur Krallığı'na ait buluntular yaklaşık olarak aynı döneme aittir.
Güreş Federasyonu Asbaşkanı Sebahattin Kasap, güreşin yalnızca Türkler'in değil, tüm insanlığın ata sporu olduğunu söyledi. Kasap, araştırmaların, Türkler'in tarih sahnesine çıkmalarından çok önce de yapıldığını ortaya koyduğunu bildirerek, “M.Ö. 1500'lü yıllarda Hindistan'da güreş yapılmaktaydı.
Genellikle bu konuda eski Yunan topraklarında yapılan birçok kazılarda ve eski Yunan Edebiyatında tatminkâr kaynaklar bulunmuştur. Eski Yunanistan'ın en eski ve hatta Girit Miken devrinde güreş müsabakaları yapıldığı kanıtlanmaktadır.
Dünya Savaşı sonrasında Kırkpınar Yağlı Güreşleri, bu gün Yunanistan sınırları içinde kalan Samona köyü civarında bulunan Kırkpınar Çayırından Edirne-Mustafa Paşa yolu üzerinde yer alan Viran tekke mahalline taşınmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra güreşler Edirne'nin Sarayiçi bölgesinde yapılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Açıklama: Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri 14'üncü yüzyılda Rumeli'de doğup günümüze kadar uzanan geçmişiyle dünyanın en eski güreş festivali, aynı zamanda olimpiyatlardan sonra dünyadaki en eski ikinci spor etkinliğidir.
Bunlar, dünya güreşindeki ilk önemli başarılarımızdır. Türkiye'de modern anlamda güreş, 1910 yılında grekoromen stildeki çalışmalarla başlamıştır. Modern güreş sporu konusunda güreşçilerimizi eğitmek üzere de Macar antrenör Raol Peter görevlendirilmiştir.
Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır.
Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu merhum mili güreşçi Yaşar Doğu, vefatının 58. yıl dönümünde anılıyor. Karşılık beklemeden yaptığı hizmetlerden dolayı "Türk güreşinin babası" olarak anılan Yaşar Doğu, 1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğdu.
Samsun. "Türk güreşinin babası" olarak da anılan milli sporcu Yaşar Doğu, 1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde dünyaya geldi. 1. Dünya Savaşı'na katılan babasının şehit olması üzerine dedesinin köyü Emirli'de büyüyen Yaşar Doğu, çocukluğunun geçtiği bu köyde karakucak güreşi yapmaya başladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı : ''Hayvanların Güreştirilmesi, Dövüştürülmesi Caiz Değildir! Ayrıca hayvanlar arasında dövüş ve güreş tertiplenmesini de (Ebu Davud, ''Cihad'', 51; Tirmizi, ''Cihad'', 30 ) yasaklamıştır. Bu itibarla hayvanlar arasında güreş ve dövüş tertip etmek caiz değildir.
Türk Yağlı Güreşleri veya Yağ Güreş, Türkiye'nin milli sporudur ve dünyanın en eski sporlarından biridir. Pehlivan olarak bilinen, yağa bulanmış iki pehlivan arasında, standart ölçüleri olmayan kare bir çim sahada yapılan mücadeledir.
Pehlivanlar yağı güreşten sonra tedavi aracı olarak da kullanmaktadır. Güreşlerini bitiren pehlivanlar güreş esnasında burkulan veya fazla yorulan yerlerini yağ ile masaj yaparak ovarlar. Bu surette ağrıyı ve acıyı gidermeye çalışırlar.
Kırkpınar'ın davet simgesi Kırmızı Dipli Mum'dur. Kitle iletişim araçlarının yaygın olmadığı dönemlerde Kırkpınar Ağası tarafından kırmızı dipli mum Mart ayından itibaren kasaba ve köylere, pehlivanlara ve tanınmış kişilere gönderilir ve bu kişiler Kırkpınar'a davet edilirdi.
Yağlı güreşin ilk zamanlarında birkaç eski pehlivan köy ağaları veya güreşten anlayan birkaç kişi kurallara aykırı iş yapılmasın diye güreş meydanının bir köşesine oturarak güreşleri kontrol ederlerdi. Bazen onlar bile bulunmazdı. Kırkpınar'da güreş müsabakalarını yöneten hakemlere meydan hakemleri denir.
Koca Yusuf'un mindere çıkan ve grekoromen güreşen ilk Türk güreşçi olduğu düşünülmektedir. Fransa'ya gitmeyi başta istemeyen Yusuf, Müslümanların güçlü olduğunu ispat etmenin bir cihat olduğu yönünde ulema açıklamaları üzerine gitmeye karar verir.
Güreş kariyerinde Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonlukları bulunan ve 2022 yılını da tekrar Avrupa ve Dünya şampiyonu olarak namağlup tamamlayan milli güreşçi Taha Akgül, Dünya Güreş Birliği tarafından serbest stilde 'Dünyanın En İyi Güreşçisi' seçildi.
Kırkpınar'ın en büyük şöhreti olarak kabul edilen Gaddar Kel Aliço, 1844'te Plevne'de doğmuş ve 1894'e dek başpehlivanlık unvanını kimselere kaptırmamıştır. Aliço, Sarayiçi'ndeki efsanevi güreşleriyle tanınır. “Gaddar” lakabını ise sert güreşmesinden almıştır.
Peygamber'in birer savaş sporu olarak atıcılık, binicilik, koşuculuk ve yüzmeyi teşvik ettiği gibi (Abdülhay el-Kettânî, II, 92-96, 316-318, 363-364) bizzat kendisinin de güreştiği bilinmektedir.
Kaynağını Türk kültüründen alan diğer spor dallarına gelince bunlar; güreş (yağlı, karakucak, aba, palvan, apan, karsak şalvar ve bayrak), tomak, okçuluk, matrak, kılıç-kalkan, tepük (futbol), gürz kaldırma, kızgıntaş, çelik-çomak, kale yıkma, urgan çekme, taz süzüştürü, kösküç (koskuç) vb oyunlardır (Güngör,1986).
Güreş faaliyeti okullarda 6. sınıfta başladığı görülüyor. 6. sınıf yaş olarak 13 yaşa tekabül etmektedir.
KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ BAŞPEHLİVAN ÖDÜLÜ KAÇ TL? Cumhuriyetin 100. yılına denk gelen 662. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı 1 milyon TL'lik para ödülünün sahibi olacak. Başpehlivan ikincisine 250 bin TL, başpehlivan üçüncüsü olacak 2 güreşçiye de 125'şer bin TL para ödülü verilecek.
1349'larda Sırpların işgaline son vermek üzere Selanik'e doğru yol alan Türk askerleri, bir Hıdırellez günü Edirne yakınlarındaki ahir Köy'de konaklar. Pehlivanlık, Türklerde hem bir gelenek, hem de savaş hazırlıkları olduğundan kırk yiğit, 1349 yılının Hıdıreltezi'nde güreşe başlar.
1 Minik bir boy 2 Minik iki boy 3 Teşvik Bir Boy 4 Teşvik iki Boy 5 Tozkoparan boyu 6 Ayak Boyu 7 Deste Küçük Boy, 8 Deste Büyük Boy, 9 Küçük Orta Küçük Boy, 10 Küçük Orta Büyük Boy, 11 Büyük Orta, 12 Başaltı, 13 Baş Küçük orta ve deste boyunda pehlivan çokluğu olduğu takdirde Yürütme Kurulu, hakem kurulu ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri