Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan ülkelerden Norveç eğitim sistemi ile örnek teşkil etmektedir. Norveç eğitim sistemi genel olarak şu özelliklere sahiptir: Norveç eğitim sistemi, ücretsiz ve zorunlu eğitimi içeren bir sistemdir. Norveç'teki eğitim sistemi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimden oluşur.
Aşağıdaki listeye göre ABD dünyanın en iyi eğitim sistemine sahiptir. QS Dünya sıralamasına göre, Birleşik Krallık ikinci sırada yer alırken, onu Avustralya ve Kanada takip ediyor.
Eğitimde en iyi ülkeler sıralamasında ülkemiz Türkiye 1363 puanla 41. sırada yer aldı.
Türkiye eğitimde dünyada 31. sırada.
Finlandiya halkı, uluslararası standartlara göre dünyanın en aktif kütüphane kullanıcıları arasındadır. Finlandiya'nın neredeyse yüzde yüz olan güçlü okuryazarlık oranı, Finlandiyalı öğrencilerin farklı okul derslerinde ve eğitimin çeşitli aşamalarında bu kadar iyi performans göstermelerinin bir nedenidir.
İlgili 32 soru bulundu
İşte Finlandiya eğitim sistemi ile ilgili bilmeniz gereken her şey! Öğrenciler ev ödevi yapmıyorlar. Finlandiya'da öğrencilere ödev verilmiyor çünkü öğrencilerin dersleri okulda öğrenmeleri bekleniyor.
Zorunlu temel eğitim boyunca, değerlendirme adına herhangi bir ulusal sınav veya yılsonu sınavı yok; öğrenciler, öğretmenin hazırladığı sorularla değerlendiriliyor. Bu yüzden öğretimin odağında öğrencileri testlere hazırlamaktan ziyade tamamen öğrenme var.
OECD'nin 34 üyesindeki hayat kalitesini değerlendiren raporda zirveye Avustralya oturdu, Türkiye 'en zor yaşanılacak ülkeler' arasına girdi. Eğitim alanında sonuncu olan Türkiye, en iyi performansı 'sivil topluma katılım' kategorisinde göstererek 4'üncülüğe yerleşti.
TUNCELİ LİDER, HAKKARİ SONUNCU
İnceleme sonucunda şehirlere '0' (sıfır) ile 1 arasında değerler verildi. 1 en yüksek sıfır ise en düşük puan olarak belirlendi. Değerlendirmeye alınan 5 eğitim istatistiği ortalamasında en yüksek değeri 0.7468 ile Tunceli aldı. İkinci Isparta 0.7370 ve üçüncü Amasya 0.7036 puana ulaştı.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
Dünyanın en saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından olan Times Higher Education (THE) 2022 derecelendirmesinde Kaliteli Eğitim kategorisinde dünya sıralamasında 24'üncü olan yerimizi 8 basamak yükselterek bu sene 16'ncı sıraya yerleştik.
Günümüz Japon Eğitim Sistemi
Bugün Japonya'da 6-3-3-4 diye tabir edilen eğitim sistemi uygulanmaktadır. Eğitim, 6 yıllık ilkokul, 3 yıllık ortaokul, 3 yıllık lise ile 4 yıllık üniversitelerde verilmektedir. İlkokul ve ortaokulu kapsayan zorunlu eğitim süresi 9 yıldır.
Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip Finlandiya'da özel okul yok, öğrenciler günde 4 saat ders yapıyor, küçük çocuklar oynayarak öğreniyor, sınav yapılmıyor, ileri sınıflarda yapılırsa da sonuçları öğrenciye söylenmiyor.
Güney Kore eğitim sistemi, ilk iki aşaması zorunlu olan 6+3+3+4 yıl şeklinde düzenlenmiştir. Okul öncesi eğitim ve lise zorunlu değildir. İlköğretime başlangıç yaşı yedi olup, bazı özel okullar dışında, ilköğretim herkese ücretsizdir. Liseler; genel, mesleki ve diğer(yabancı dil, güzel sanatlar vb.)
25 yaş ve üzeri nüfusun aldığı ortalama eğitim süresinin 2022 yılında en yüksek olduğu il 10,6 yıl ile Ankara olurken, bu ili sırasıyla İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve İzmir takip etti.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
2021 yılı verilerine göre Konya 269.370 yüksekokul veya fakülte mezunu sayısı ile Türkiye'de 7. sırada yer alırken, 34.349 yüksek lisans mezunu ile 6., 6.226 doktora mezunu ile 4. sıradadır. 2021-2022 eğitim yılında Konya'da 120.939 üniversite öğrencisi bulunmaktadır ve 6. sıradadır.
Çin'de zorunlu eğitim 7 yaşından 16 yaşına kadar devam eder. Orta öğrenim iki kısımdan oluşur; İlkokul ve ortaokul, lise. İlkokul eğitimi 6 yaşından 12 yaşına kadar devam eden 6 yıllık bir eğitimdir. Ortaöğretim ise 12 yaşından 18 yaşına kadar devam eder ve 6 yıl sürer.
İlkokul 1. sınıftan 7. sınıfa kadar yedi yıl sürer. Ortaokul ise 8. sınıftan 10. sınıfa kadar üç yıl sürer. Okul yılı genellikle Ağustos ayının ortalarında başlar ve Haziran ayının ortalarında sona erer. Okul yılı devam ediyorken Norveç'e gelen çocuklar ve gençler, mümkün olan en kısa sürede okula kaydedilecektir.
2024 yılında okullarda akıllı telefon yasağını uygulamaya koyacak olan ülkeler arasında ise Finlandiya ve Hollanda yer alıyor.
Buna karşın Finlandiya'da öğrenciler haftada sadece yaklaşık 3 saat ödev yapıyor. Bu iki örnek de ilginç çünkü Şangay-Çin de Finlandiya da PISA'da en başarılı ülkeler arasında yer alıyorlar. Peki, Türkiye'de durum ne? Türkiye'de öğrenciler haftada ortalama 4.2 saat (2012) ev ödevi yapıyor.
Ödev ve sınav yok
Sınavın öğrencileri sadece karşılaştırdığı ve eğitimin temel kavramı olan merakı öldürdüğünü savunan Finlandiya eğitimcileri, öğrenciler okula başladıktan sonraki en az 6 yıl boyunca sınav uygulaması yapmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri