Bu niteliğiyle Malatya "dünyanın kayısı başkenti" olarak da adlandırılmaktadır. Malatya kayısısı, Avrupa Birliği tarafından coğrafi tescile sahiptir. Prunus armeniaca L türü olan kayısının hasadı temmuz ayının ortasında yapılır.
Dünya kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye kayısı gen kaynakları bakımından büyük bir potansiyele sahiptir.
Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Türkiye'yi İspanya, İtalya, birleşik devletler topluluğu, İran Fransa, Yunanistan ve ABD izlemektedir. Bu birinci grup ülkelerin yaş kayısı üretimleri 100 bin tonun üzerindedir.
Kayısı yaklaşık 60 ülkede yetiştirilir ama Malatya dünya kayısısının başkentidir; yeryüzünün en lezzetli kayısılarının yurdudur. Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 50'si, kuru kayısı üretiminin ise % 85-90'ı Malatya'da yapılmaktadır.
Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir. Birçok ülkede yaygın olarak yetiştirilir ve birçok yerde yabani olarak bulunur.
İlgili 37 soru bulundu
En İyi Malatya Kayısısı Hangisi? En iyi Malatya kayısısı olarak bilinen Hasanbey kayısısı, halk arasında sıklıkla geçen bir sofra yiyeceğidir. Fabrikasyon yatkınlığı yerine sofralık olarak görülmesi ise tadından ileri gelir.
Iğdırlılar da şehrin girişine kayısı diyarı Iğdır'a hoşgeldiniz olsa da kayısı Malatya'nındır. Çünkü ezelden beri gelinen bir gelenek Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli daha dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğu için Malatya'dan çıkıyor.
Iğdır'da mikroklima özelliği sayesinde birçok ürün yetişiyor. Onların başında da kendine has aromasıyla sofralık olarak tüketilen kayısı geliyor. Ekonomiye yıllık 240 milyon lira katkı sağlayan kayısı Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor.
2023 yılı güncel Kuru Meyve fiyatları 9,90 TL ile 399,00 TL aralığındadır.
Ürünün Tanımı: Prunus armeniaca L. türüne ait olan Malatya Kayısısı'nın başlıca çeşitleri: Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Kabaaşı, Soğancı, Çataloğlu ve Çöloğlu'dur.
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'ya özel toprağın ve iklim özelliklerinin buluşmasıyla yetişen kayısılar, lezzet açısından da pek çok ülkede yetiştirilenlere fark atıyor.
Kayısı, Malatya'nın geleneksel ve kültürel bir sembolüdür. Şehirde kayısıya ithaf edilen festivaller, yarışmalar ve etkinlikler düzenlenir.
Malatya da En Çok Yetiştirilen Bazı Kayısı Çeşitleri ve Özellikleri Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
Geçen sezon en çok ihracat 11 bin tonla ABD'ye yapılırken, bu ülkeyi 6 bin 942 tonla Fransa, 6 bin 32 tonla Almanya, 4 bin 626 tonla Birleşik Krallık, 3 bin 181 tonla Brezilya izledi. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kuru kayısı ihracat sezonunu 31 Temmuz itibarıyla tamamladıklarını söyledi.
Dünyaca ünlü olan ve sadece Iğdır yöresi ile Kağızman'da yetişen bu kayısı türünün şekli eliptik olup simetrik bir yapıya sahiptir. Çekirdekleri uzun şeritli ve tatlı olduğundan kuruyemiş olarak tüketilebilir.
Suda Çözünür Kuru Madde Miktarı (SÇKM) % 14,62'dir. Ortalama meyve ağırlığı 27,5 g ve ağaç başına ortalama verim 41 kg'dır.
Kuru Kayısı 1 No, Kuru kayısı çeşitleri içerisinde büyük boylar arasında yer alan ve en lezzetli çeşididir. 1 kg Kuru Kayısı ortalama 80-100 adet gelir. Dünyaca ünlü Malatya Şekerpare kayıslarının doğal olarak kurutulması ile elde edilir.
1 kg Kuru Kayısı ortalama 160-180 adet gelir.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da, 2022-2023 ihracat sezonunda 80 bin 606 ton kuru kayısı dış satımı yapılarak, ülke ekonomisine 435 milyon 546 bin dolar girdi sağlandı.
Iğdır kayısısını tanıtmak ve daha çok yerlere göndermek için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca kayısı paketleme sistemini değiştirdik” dedi. Kayısı alım satımı yapan esnaf Ömer Sinay, Mayıs ayında bahçeleri satın aldıklarını söyleyerek, “Mayıs ayında kayısılarımızı aldık. Haziran ayının 15'i ile 20'si hasat günümüzdür.
Malatya'nın dünyaca meşhur kayısısı piyasaya çıkmaya başladı. Fiyatı 7 ile 10 TL arasında değişen taze kayısı geçen yıl, 1 ile 3 TL arasında satılıyordu. Kale ilçesi ile Elazığ'ın Baskil ilçesinde hasat edilen taze kayısılar manavlara gelmeye başladı.
Iğdır'ın kayısısı meşhur olduğu için il dışında da gelen müşterilerimiz var” dedi.
Sahip olduğu mikroklima iklimi ve coğrafi özelliğiyle birçok sebze ve meyve türünün yetiştirilmesine olanak sağlayan Iğdır'da, kayısı da kurutularak piyasaya sürülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri