Dünya kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye kayısı gen kaynakları bakımından büyük bir potansiyele sahiptir.
Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Türkiye'yi İspanya, İtalya, birleşik devletler topluluğu, İran Fransa, Yunanistan ve ABD izlemektedir.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının %90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir. Birçok ülkede yaygın olarak yetiştirilir ve birçok yerde yabani olarak bulunur.
ığdır kaysısı sarı renkli ve iri olur. malatya kaysısı çok daha küçüktür ve rengi kırmızıya doğru döner. genellikle malatya kaysısı ığdıra göre daha şekerlidir. iki kayısı türünün de olgunlaşmışı gayet güzeldir.
İlgili 33 soru bulundu
Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin'i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler. Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde seksenini karşılayan Malatya'da yaklaşık 60 bin aile kayısı ile geçimini sağlıyor.
Bir kayısı ağacının ekonomik ömrünün 30-35 yıl olduğu düşünüldüğünde; ilimizdeki kayısı ağacı miktarının yıllık yenilenme oranı 200-250 bin civarında olmaktadır.
Ø 5×5 m dikim mesafesi ile dönüme 40 fidan dikilir, 2,5x5m dikim sıklığı ile dönüme 80 fidan.
Uygun koşullar altında dikilen yabani kayısı anaçlı bir kayısı fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır. Bu bilgi 2 yaşlı fidanlar için geçerlidir.
1. Hasanbey. Sofralık kayısı çeşitleri arasından en sevilenlerden bir tanesi olan bu kayısı türü, 1930 yılında eski Malatya belediye başkanlarından Hasan Derinkök'ün bahçesinde bulunmuştur. Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir.
Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
Malatya'nın tek başına dünya yaş kayısı üretiminde %11, dünya kuru kayısı üretiminde ise yaklaşık %70' lik bir paya sahip olduğu görülmektedir. Tarihi önemi ve dünya piyasasındaki bu hâkimiyeti nedeniyle Malatya ili kayısı ile anılmış, Malatya ile kayısı adeta iki özdeş kelime haline gelmiştir.
"Malatya kayısısının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenmiş olmasıyla beraber, Malatya kayısı çekirdeğinin tescillenmiş olması çok önemli. Bu belgeler, Avrupa'da ve dünyada çok önemli prestij belgeleridir.
Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur. Prof. Dr.
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Ortalama meyve ağırlığı 40 g ve ağaç başına ortalama verim 15 kg'dır.
"Kayısıyı artık rakımı bin 400 ile bin 800 metre arasında olan yerlerde kuru tarım yapılan alanlarda dikmeye de müsaade ediyoruz. Bu alanların kayısı tarımına kazandırılmasında bir artış oldu.
Klasik yabani kayısı anaçlar 5*5 metre dikim mesafesi kullanılır, yarı bodur anaçlar 3*5 metre dikim mesafesi, bodur anaçlar ise 2*4 metre dikim mesafesi kullanılır.
Toprak İsteği: Kayısı ağacı; yarı sıcak ve sıcak bölgelerde, arazinin bol güneş gören güney yönlerinde, derin, geçirgen, az meyilli, sıcak ve besin maddelerince zengin, tınlı ve hafif kireçli, tınlı, kumlu tınlı ve humuslu top- raklarda iyi gelişme gösterir ve meyve kalitesi artar.
Ağaçtaki meyve yükü artıkça ağacın su ihtiyacı da artmaktadır. Bu dönemde kayısı ağaçları hem daha sık hem de her sulamada daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Kayısı ağaçları hasattan 7-10 gün önce mutlaka sulanmalıdır.
Yetişkin bir kayısı ağacının yıllık su tüketiminin 900 mm civarında olduğu belirlenmiştir (27).
Kayısı, Türkiye'de yaygın olarak Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Malatya ve Elazığ'da yetiştirilmektedir. Bu bölgelerin yanı sıra Marmara kıyıları, Ege kıyıları, Kars - Iğdır Bölgesi'nde, Elazığ'ın Baskil bölgesinde yetiştirildiği görülmektedir.
Kayısı % 86
Kabızlık sorunu yaşayan herkese önerilen bu tatlı meyve, içerdiği lif ve su oranıyla kalp sağlığını ve kemik sağlığını da koruyabiliyor.
Malatya'da 2021 yılı tespitleri çerçevesinde yaklaşık 8 milyon 788 bin kayısı ağacı dikili olduğu, bu ağaçlardan 7 milyon 819 bin 720'sinin meyve veren durumda olduğu Tarım Müdürlüğümüzün verilerinde tespit edildi. 2011 yılında Malatya'da toplam 6 milyon 971 bin 800 kayısı ağacı bulunurken, 2021 yılındaki tespitlerine ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri