1- Nil Nehri 6.695 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun nehri olarak biliniyor. 2- Taşıdığı su kapasitesi bakımından dünyanın en büyük nehri olduğu bilinen Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nin, Afrika'da bulunan Nil Nehri'nden biraz daha kısa olduğu düşünülüyor.
Nehri kaynağından başlayarak inceleyen Brezilyalı bilim insanlarıysa, Amazon Nehri'nin Nil Nehri'nden daha uzun olduğunu ortaya çıkardılar. Nil Nehri'nin uzunluğu 6.695 kilometreyken, yeni verilere göre Amazon Nehri'nin uzunluğuysa 6.800 kilometre. Yani, Nil Nehri'nden yaklaşık 105 kilometre daha uzun.
Nil Nehri dünyanın en uzun ikinci nehridir. Ayrıca su kapasitesi açısından Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nden sonra ikinci sırada gelir. Nil'in uzunluğu 6,853 km'dir. Sadece Mısır topraklarındaki uzunluğu 1500 km'dir.
2- Taşıdığı su kapasitesi bakımından dünyanın en büyük nehri olduğu bilinen Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nin, Afrika'da bulunan Nil Nehri'nden biraz daha kısa olduğu düşünülüyor. 3- Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir.
Türkiye'nin en uzun nehri aşağıdakilerden hangisidir? sınırları içindeki en uzun nehir ise Kızılırmak. tamamı Türkiye sınırları içinde bulunuyor.
İlgili 27 soru bulundu
İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup; Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerek Karadeniz'e dökülen 1355 kilometrelik mesafesi ile Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak'ta kuraklık nedeniyle debisinde gözle görülür şekilde düşüş yaşanıyor ...
Kongo Nehri dünyanın en derin nehridir.
Kaymakam Hüseyin Çamkerten, AA muhabirine, ilçeden doğan ve 1355 kilometre uzunluğundaki Kızılırmak'ın, Türkiye'nin en uzun akarsuyu unvanına sahip olduğunu anımsattı.
Dicle, eski Mezopotamya sınırını meydana getiren ırmaklardan biridir. Fırat ile birlikte Eski Ahit'te Aden Bahçesi'nde bulunduğu belirtilen 4 nehirden birisidir. Uzunluğu Fırat'tan daha kısa olmakla beraber suyu daha çoktur.
Bu durumun tersine, Meriç ve Asi nehirleri sınırlarımız dışından kaynaklanıp, ülkemiz karasularında denize dökülür. Sınırlarımız içerisindeki en uzun akarsu 1355 km ile Kızılırmak'tır. Doğu Anadolu ve Karadeniz akarsuları yüksek-dağlık alanlar nedeniyle derin vadiler içinde akmaktadır.
Toplam uzunluğu 2.800 km, Türkiye sınırları içinde kalan bölümün uzunluğu ise 1263 km'dir. 720.000 km² su toplama havzasına sahiptir. Türkiye'nin en geniş havzasına sahip olan Fırat Nehri yılda ortalama 30 milyar m³ su taşımaktadır.
Türkiye'nin en uzun 10 nehri listemizde 2.800 kilometre uzunluğa sahip Fırat Nehri ilk sırada yer alıyor. Ağrı'nın Diyadin ilçesinden doğan nehrimiz, Murat Nehri ile birleşerek İran sınırına kadar uzanıyor. Basra Körfezi'nde yolculuğu sonlanan Fırat Nehri pek çok ilimizden geçiyor.
Dr. Ramazan Özey, 2012 basımlı “Doğal Bölgeler Coğrafyası” adlı kitabının 134'üncü sayfasında, Mississippi nehrinin 6730 km ile yeryüzündeki en uzun nehir olduğunu yazarken, başka bir kaynak olan MEMO Larausse ansiklopedisinde Amazon 7000 km ile en uzun akarsu olarak belirtilmiştir.
Amazon drenaj havzası 6.300.000 kilometrekare (2.400.000 sq mi) bir alanı kaplamaktadır ve bu değer Güney Amerika kıtasının yaklaşık %35,5'ini oluşturmaktadır. Havza Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası (Fransa), Guyana, Peru, Surinam ve Venezuela ülkeleri sınırları içinde yer almaktadır.
Araştırmamıza konu olan hadiste ise Fırat nehrinin suyunu çekerek altın madeninden bir dağı ortaya çıkaracağı; bunun üzerine insanların altın için savaşacağı, neticede her yüz kişiden doksan dokuzunun öldürüleceği ifade edilmekte ve müslümanlar meydana gelecek fitneden sakındırılmaktadır.
Erzurum'daki Mescit dağlarından çıkarak 376 kilometre sonra Batum'dan Karadeniz'e dökülen ve dünyanın akış hızı en yüksek nehri özelliğini taşıyan Çoruh Nehri, buz tuttu.
BAYBURT - Türkiye'nin en hızlı akan nehri unvanına sahip olan Çoruh Nehri buz tutmaya başladı. Bayburt'tan doğan, Gürcistan'ın Batum ilinden Karadeniz'e dökülen, Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nden sonra ikinci, Türkiye'nin ise en hızlı akan nehri olan Çoruh Nehrinin bazı bölümleri buzla kaplandı.
En büyük akarsu da nehirdir.
Kızılırmak Nehri, doğduğu İmranlı ilçesinin Kızıldağ'dan kaynaklanmaktadır. Kızıldağ adından da anlaşılacağı gibi, ismini kızıldan alan toprak yapısından almaktadır. Bu nedenle, Kızıldağ'daki litolojik birimler ve kayaçlar kızıl renge sahiptir.
Kızılırmak: Sivas'taki Kızıl Dağından doğan Kızılırmak Türkiye'nin en uzun akarsuyudur. Osmancık ilçesinden Karadeniz bölgesine giren ırmak 1151 km uzunluğundadır. Kargı civarında kuzey doğu Samsun-Sinop sınırına girer. Bafra'nın batısında kollara ayrılan ırmak Bafra Burnundan Karadeniz'e dökülür.
Elazığ'da Fırat Nehri batı sahasında 50 bin ton ağırlığındaki altın rezervi bulunuyor.
Batman Çayı, Garzan Irmağı, Botan Irmağı, Habur Irmağı, Büyük Zap ve Küçük Zap suları Dicle Nehrinin en önemli kollarıdır. Saniyede 360 metreküp debiye sahip olan Dicle Irmağı Diyarbakır havzasında Ambar Çayı, Kuruçay, Pamuk Çayı, Hazro Çayı, Batman ve Garzan suları ile birleşir.
Fırat Nehri sırası ile; Erzincan, Sivas, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri