Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır. Bu da duvarda nahoş bir görüntüye sebebiyet verir.
İz kalmadan boya yapmak için dikkat edilmesi gereken ilk nokta, doğru boya seçiminin yapılmasıdır. Ancak boya seçimi kadar önemli olan bir diğer unsur ise iz bırakmayan fırça çeşitlerinin tercih edilmesidir. İpek, saten ve kadife fırçalar daha az iz bırakan modeller arasındadır.
Rulo ve Fırça İzleri nasıl Kapatılır? Rulo ve fırça izleri boyanızı duvarlarınıza sürerken yanlış uygulama yaparken, seçmiş olduğunuz boyanın kalitesinden ya da fırçanızdan dolayı oluşan izlerdir. Boyanız da fazla inceltici yani su veya tiner kullandıysanız bu hata da duvarlarınızda izlere neden olacaktır.
Sünger rulo ile her türlü akrilik boya çalışması ve akrilik vernik uygulaması yapılabilir. Sünger rulonun en faydalı yanı çok rahat kullanılması ve iz yapmamasıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Fırça ve ruloları kullanımdan sonra temizlemenin ilk kuralı, su bazlı, solvent bazlı boya veya vernik kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmektir. Kullanılan boya su bazlı ise, fırçaları ve ruloları basit musluk suyu ve sabunla hatta sadece suyla yıkayabilirsiniz.
İstediğiniz boy ruloyu açıp ihtiyacınız kadar boyayı boya kabı ile boşaltın. Duvar üzerinde ruloyu yavaş hareket ettiriniz. İşiniz bitince veya renk değiştireceğinizde ruloyu boya kalmayıncaya kadar yıkayın ve kurumaya bırakın.
Düz yüzeyler için kısa tüylü rulolar ideal
Tavan boyama işlemi için 3 ya da 4 numaralı saten rulolardan yararlanabilirsin. Mat ve pürüzsüz yüzeyler yaratmak için doğal kıllı ruloları tercih edebilirsin. Su bazlı boya kullanacaksan daha iyi sonuçlar için tercihini sentetik kıllı rulolardan yana yapmalısın.
Kurumuş boya fırçalarının temizliğinin zor olduğu ve bunun için sentetik tinerin yetersiz kaldığı yazılmaktadır. Kurumuş boyların fırçadan arındırılması için ve "selülozik tiner boyayı çıkarır mı?” sorusuna yanıt için selülozik tiner kurumuş boya kalıntılarına önerilmektedir.
Bazı durumlarda boya lekesi kuruduğu zaman tiner bu konuda en önemli kullanım aracıdır. Aynı zamanda amonyak ve ardından pudra döküme eşliğinde ıslak bir bez ile yine boya lekesi çıkar. Boya lekesi henüz kurumamış ise o vakit ıslak nemli bir bez ile silmek de yine cümleyi çıkarabilir.
Çoğunlukla ise açık renkten açık renge “boya badana” uygulamasında 2. Kat boya gereksinimine ihtiyaç duyulmaktadır. Koyu renklerden açık renge dönüşümlerde ise 3. Kat ve yine kapatmama durumuna göre 4. Kat boya vurmak gerekebilmektedir.
Boyama işleminde rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız, rulo ve fırçaya fazla boya alıp ta sağa sola damlatmak istemiyorsanız, mutlaka boya eleği kullanınız. Boya eleği boya kovasına daldırıldıktan sonra rulo ve fırça elek üzerinde gezdirilmek sureti ile istenilen miktarda boya alınması sağlanır.
Boya fırçalarını temizlemek için kaynar derecede olmayan sıcak sudan yararlanabilirsiniz ve kururmuş fırçalarınızı sıcak su içerisinde bekletebilirsiniz. Temizleme sırasında fırçanızı avucunuzun içinde dairesel hareketlerle boyanın iyice dışarı atılmasını sağlayabilirsiniz.
İncelticiyi çok koymanız “Duvar boyası neden dalgalı olur?” sorusunun cevaplarından biridir; çünkü bu durumda rulo izi ve dalgalanma gibi sorunlar görülebilir. İnceltici az koyulursa da kalın uygulamadan dolayı duvarınızda çatlaklar oluşabilir.
Oda içerisinde de nereden başlayacağınızla ilgili iyi bir planınız olmalı. Boyama işlemini yukarıdan aşağıya doğru yapmalısınız. Önce tavandan başlamalı, ardından duvarları boyamalısınız.
Rulo fırçalar boya uygulamaları sonrasında hemen su ile temizlenmelidir. Fırçanın üzerinde boyanın kurumasına izin verilmemelidir. Boya uygulamalarında katlar arasında beklenirken de fırçalar temizlenerek bekletilmelidir.
Bir boyanın nasıl hazırlanacağı, o boyaya özgü kurallarla belirlenmektedir. Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir.
Epoksi Kirpi Rulo Küçük Çap 20 cm
Epoksi kimyasallarında yayılan malzemenin içinde kalan hava kabarcıklarını almak için kullanılır.
Kireç boya yapmak için 1 adet uzatmalı rulo fırça sapı, bir adet badana fırçası, bir adet de kenarlar için kestirme fırçasına ihtiyacınız var. Kovaya yarısına kadar kireç koyduktan sonra yarısı kadar su ilave edip, daha sonra bu karışıma yarım su bardağı zeytinyağı, bir avuç tuz ilave ederek iyice karıştırın.
Tiner yardımıyla fırça üzerindeki boya artıklarını kısa süre içerisinde kolayca temizleyebilirsiniz. Fırçalarınızı tiner kullanarak temizlemek için ilk olarak boyalı fırçalarınızı derin bir kabın içerisine yerleştirin. Ardından kabın içerisine bir miktar tiner döküp 5-10 dakika kadar bekleyin.
Saç boyasından istenilen verimi elde etmek için boyanın 35-40 dakika bekletilmesi gerekir. Saçlardaki beyazlar yoğun ise bu süre bir saate yakşalabilir. Saç boyarken yirmibeşinci dakikadan itibaren boyanın saç üzerindeki etkilerinin kontrol edilmesi gerekir çünkü bazı saç türleri boyaya daha hızlı cevap verir.
Boyayı su ile saçtan arındırdıktan sonra bir saç kremi kullanarak boyanın oluşturacağı kuruluğu önleyebilir, saçlarınıza besleyici bir bakım yapabilirsiniz. Boyanın kalıcılığını artırmak için 2 ya da 3 gün sonrasında saçınızı şampuanla yıkayabilirsiniz.
Bir kabın içine fırçanın kıllarını kapatacak kadar tiner dökün. Ardından da fırçayı kabın içine yerleştirin. Tıpkı boya yaparken gezdirdiğiniz gibi fırçayı, kabın içinde tinerle temas etmesine dikkat ederek gezdirin. Fırça boyadan tamamen arınana kadar işleme devam etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri