Göbekli Tepe, insanlık adına büyük bir keşif olup dünyanın ilk anıtsal inanç merkezidir.
Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında yer alıyor. Alan, yaklaşık 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde bulunuyor. Neolitik döneme ait Göbeklitepe, ilk tapınağın dolayısıyla yeryüzündeki ilk inancın merkezi olabilmesi açısından önemli.
Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında, yaklaşık 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde geniş görüş alanına hâkim bir konumda yer almaktadır.
İnsanlık Tarihinin İlk Yerleşim Yeri: GÖBEKLİTEPE. M.Ö. 12.000 yıllarına kadar dayanan bu açık hava müzesi, Şanlıurfa merkezine yaklaşık 20-25 km uzaklıkta bir alanda ancak görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.
Göbeklitepe veya Göbekli Tepe, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Şanlıurfa ilinin 18 km kuzeydoğusunda, Haliliye ilçesine bağlı Örencik köyü yakınlarında yer alan Neolitik bir arkeolojik sit alanıdır. MÖ 9600–9500 civarına tarihlenen Göbeklitepe, dünyanın şu ana kadar bilinen en eski tarihî yapısıdır.
İlgili 16 soru bulundu
1995 yılından beri Urfa Göbeklitepe'de devam eden kazı çalışmaları, Göbeklitepe tarihinin 10.000 yıl öncesine kadar dayandığını ortaya çıkarmıştı. Şu an Göbeklitepe tarihteki en büyük ve en eski ibadet merkezi olarak biliniyor.
İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yeri, Konya yakınlarındaki Çatalhöyük, Neolitik dönemden kalma bir “proto-şehir”. Avcı toplayıcılıktan ve göçebelikten yerleşik düzene ve şehirleşmeye geçişin ilk örneği olan Çatalhöyük'te yaklaşık 8000 kişi yaşıyordu.
Yukarıdaki yaklaşımın son benzeri, 10 Ocak 2017 günlü Cumhuriyet Gazetesi'nde Özgen Acar, “TRT'nin Tahriki!” başlıklı bir yazı kaleme alarak devam ediyor. “Göbeklitepe, günümüzden 12 bin yıl önce yapılmıştı. Oysa Hz. İbrahim, 8 bin yıl sonra yaşamıştı.
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Bilinen en eski uygarlık Sümerler'den dahi önce var olan bir yaşam merkezi Göbeklitepe.
Kazılarda çıkarılan 45 tane “T” şeklindeki taş anıtın üzerinde yabani domuz, ördek, yılan, aslan, balık ve avcılık yapan insan figürleri var. Daha yüzlerce taş anıtın çıkarılmayı beklediği bölgenin tapınak olarak kullanıldığını tahmin ediliyor. Bu anıtlardan her biri 15 ton ağırlığında ve 6 metre yüksekliğinde.
ABD'deki West Virginia Üniversitesi'nden Sean Lawrence da Göbeklitepe için "Önemini ne kadar vurgulasak az" dedi. Göbeklitepe kalıntıları ilk kez Alman arkeolog Klaus Schmidt tarafından 1995'te bulunmuştu. O zamandan bu yana Türk ve Alman arkeologlar bölgedeki kazılarına devam ediyor.
Hastalara, çocuk sahibi olmak isteyenlere derman olduğu inanışı vardır. Hatta, “doğum yapan kadın figürü” şimdi Urfa Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
Paylaş : Göbeklitepe arkeolojik alanı, 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi. Çünkü bu özel bölgenin keşfi; insanlık tarihi, dinler tarihi ve insanların yerleşik hayata geçmesi gibi konularla ilgili bilinen tüm anlayışı değiştirdi.
T şeklindeki taşların ise kolları açık insanları temsil ettiği düşünülüyor. Bölge ilk olarak, Chicago ve İstanbul Üniversiteleri tarafından 1963'te fark edilmiş, ancak T şeklindeki taşların dışarıda kalan kısımları mezar taşı zannedilmiş, böylece bölgede kazı yapılmamış.
Yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olan avcı ve toplayıcı insan toplulukları zamanında, şehir hayatına henüz geçmeden inşa edilen ilk tapınak olan Göbeklitepe, son yılların "en büyük arkeolojik keşfi" olarak gösterilmektedir.
Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük, Anadolu'daki köy yaşamından kent yaşamına geçişin ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. M.Ö 7400'e tarihlenen Çatalhöyük, dönemin en kalabalık yerleşimidir.
Tarihte bilinen ilk yerleşim yeri Konya İl sınırları içerisinde bulunan Çatalhöyük'tür. İlk Yerleşim Yeri Hangi Çağda? Anadolu'nun güneyinde yoğunlaşmış olan höyüklerden en ünlüsü olan Çatalhöyük, Erken Neolitik Çağ höyüklerinden birisidir.
Tabi bir çok eksiklikler var. Resmi bir giriş çıkış yeri yok. Buna rağmen çok ziyaretçi geliyor.” diye konuştu. Göbeklitepe'nin Hazreti Adem'den çok sonraki bir zaman olduğunu vurgulayan Arkeolog Gökçen İskender ise “ Semavi dinlere göre Adem ile Havva ilk insan.
Eğer bu kronoloji doğru ise Hz. Yusuf, Hz. İbrahim'in torunu oğlu olduğuna göre, İbrahim peygamber kabaca M.Ö 3000 yıllarında yaşamış olmalıdır.
Urfa'da keşfedilen gizemli Göbekli Tepe, M.Ö. 12.000 yılık Tarihin sıfır noktasında, Hz. Adem den önce inşa edildiğini Arkeolojik veriler ile ispatlanmıştır.
15.000'den kalma mağara resimleri ile Anadolu'daki Neolitik arkeolojik alanlardan yaklaşık M.Ö.10.000 yılına tarihlene Göbekli Tepe ve yaklaşık M.Ö. 7000'lere tarihlenen Çatalhöyük'teki çizimler incelendi.
Feigl'in bahsettiği Çatalhöyük, Konya yakınlarında günümüzden 9 bin yıl önce yani M.Ö. 7 binlerde 2 bin ile 8 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen, odalı konutlardan müteşekkil Anadolu'nun en eski yerleşim yeri… Bilinen ilk kenti.
Neolitik Dönem'e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanan Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve inanç eserleri ile insanlık tarihine ışık tutmaktadır. Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, 1958 tarihinde keşfedilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri