Yer'in manyetik alanı, ekseni gezegenin dönme eksenine 11,4o açı yapan ve merkezine 460 km. uzaktan geçen bir çift kutuplu niteliğindedir. Bu alanın gücü gezegen yüzeyinde (ekvatorda ölçüldüğünde) 0,31 gauss değerine ulaşır ve Satürn, Uranüs ve Neptün yüzeyinde ölçülen değerlerle karşılaştırılabilecek büyüklüktedir.
Dünya'dan çıkan manyetik alan, Güneş'ten gelen yüklü parçacıklardan oluşan Güneş rüzgarlarıyla buluşur. Manyetik alanın büyüklüğü, Dünya yüzeyinde 25 ve 65 microtesla arasıdır (0,25 ve 0,65 gauss arası). Kabaca bakarsak, bu alan, Dünya'nın dönüş eksenini baz alarak, yaklaşık 10 derece kaymış bir manyetik dipoldur.
Dünya'nın biri coğrafi Kuzey Kutbu, diğeri de coğrafi Güney Kutbu yakınlarında olmak üzere iki manyetik kutbu vardır. Manyetik kuzey kutbu coğrafi Güney Kutbu yakınlarında, manyetik güney kutbu ise coğrafi Kuzey Kutbu civarında yer alır.
Aslında yerkürenin manyetik alanı o kadar değişken ki, dünyanın oluşumundan bu yana kuzey ve güney kutupları birçok defa yer değiştirdi. Mevcut yapı, son 700 yıldır aynı şekilde duruyor ancak her an bunun değişmeye başlaması söz konusu olabilir.
Dünya'nın etrafındaki görünmez manyetik alan çizgileri manyetosferi oluşturur. Manyetosfer yumurta biçimindedir ve yerkürenin 60.000 kilometre yukarısına kadar yayılır. Önemli işlevlerinden biri Dünya'yı Güneş'ten gelen zararlı parçacıklardan korumaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Günümüzdeyse manyetik kuzey kutbu yılda yaklaşık 55 kilometre hızla sürükleniyor.
Dünya'nın manyetik alanı, yeryüzünü Güneş'ten gelen zararlı ışınlardan koruyan bir kalkan görevi görür. Dünya'nın manyetik alanı, yeryüzünü Güneş'ten gelen zararlı ışınlardan koruyan bir kalkan görevi görür. Eğer bu koruyucu kalkan olmasaydı güneş rüzgârı atmosferi yok eder ve Dünya yaşama elverişsiz bir hale gelirdi.
Manyetik alan çizgileri de uzayda geniş bir eğri çizip kıvrılarak Dünya'ya geri döner ama bu kez manyetik güney kutbuna doğru bükülür. Kısacası kuzey kutbundan uzaya çıkan manyetik çizgiler güney kutbundan Dünya'nın içine girer.
Yüklerin hareketinden kaynaklanan akımlar manyetik alanın kaynağıdır. Yükler iletken bir telde hareket ettiklerinde bir I akımı oluştururlar. Bu akımdan dolayı herhangi bir P noktasındaki manyetik alan, tel çok küçük parçalara bölünerek bulunabilir.
Manyetik alanı, Dünya'nın dış çekirdeğini oluşturan erimiş metalin dönerek akması üretiyor ve düzenliyor. Sıvı demir hareket ettikçe yüzeydeki manyetik alana güç veren elektrik akımlarını oluşturuyor.
Yerin manyetik alanı, dünyanın sıvı dış çekirdeğindeki konveksiyon akımları ile oluşur. Dış çekirdekteki konveksiyon hareketleri, zaman içinde manyetik alanı oluşturur. Bu konveksiyon hareketlerinin dünyanın oluşumundan beri meydana geldiği düşünülmektedir.
kalbin manyetik alanı, yalnızca vücudun her hücresini. sarmakla kalmaz, aynı zamanda etrafımızdaki her yere. ve yöne uzanır.
- Yüklü bir parçacık manyetik alan vektörüne paralel yönde hareket ettiği zaman ona etkiyen manyetik kuvvet sıfırdır.
Dünyanın manyetik alanı olmazsa, zamanla güneşten gelen yüklü parçacıklar şu anki atmosferimizi yok ederdi. Atmosfer olmazsa canlıların yaşaması mümkün değildir. Bizim bildiğimiz anlamda canlılığın sonu gelirdi. Geçmişte dünyanın manyetik alanın yönü defalarca değişsede tamamen hiç yok olmamıştır.
Nikola Tesla ilk önce dönen manyetik alanı keşfederek patentini almıştır. Dönen manyetik alan pek çok alternatif akım makinesinin temelini oluşturur.
Kandaki zararlı proteinlerin ve toksinlerin beyne girmesini engelleyen savunma mekanizmasını devre dışı bırakmaya, yorgunluk, baş ağrısı, deride yanma hissi ortaya çıkarmaya, yüksek tansiyon oluşmasına, baş ağrıları, baş dönmesi ve dikkatin dağılmasına sebep olduğuna dair bulguları elde edilmiştir (Tutev, 2002).
Neden olduğu kuvvetten kaynaklanan fiziksel olayları olan mıknatıslar, diğer nesneleri çeken veya iten alanlar üreten nesnelerdir. Manyetik alan Lorentz kuvveti nedeniyle alandaki parçacıklara bir kuvvet uygular. Elektrik yüklü parçacıkların hareketi manyetizmaya neden olur.
Manyetik alan tarafından ihmal edilecek ölçüde etkilenen maddeler ise manyetik olmayan maddeler olarak bilinir. Bunlar bakır, alüminyum, gazlar ve plastiktir.
Doğal olarak normalde durgun olan manyetik alan kuvvet çizgileri de hareketlenmiştir. Bu şekilde hareketli olan manyetik alan kuvvet çizgilerinin bir bobinin sarımlarını kesmesi sağlanır ise elektromanyetik yol ile elektrik enerjisi üretilmiş olur. Bir asansör sisteminde kabinin dengesi için ağırlık kullanılır.
Mıknatıs, demir, kobalt ve nikel gibi madenleri çekmektedir. Bakır- alüminyum gibi maddelere ve radyum, paladyum, altın, gümüş ve platini çekmemektedir. Pek çok alanda kullanılan değerli madenler gurubunda bulunan mıknatıslar, soy metal özelliğine karşı çekim gücünden yoksundur.
Mars'ın küresel manyetik alanının yaklaşık 4 milyar yıl önce yok olması- nın, güçlü Güneş rüzgârlarının etkisiyle atmosferinin te- mizlenmesine veya incelmesine yol açtığı düşünülüyor. Mars'ın ve Dünya'nın manyetik alanlarını karşılaştıran vi- deo https://youtu.be/6u3ZYgbkXZg adresinde izlenebilir.
Mars ve Venüs haricindeki gezegenler ile bazı uydular etkili birer manyetik alana sahiptir. Manyetik alana sahip bu gezegenler ile Güneş rüzgarı arasındaki etkileşim, kendini önce manyetik gökcismi önünde oluşan bir eğri-şok dalgası ile gösterir.
Manyetizmanın kaybı bir anda yaşanmaz, yavaş yavaş zamanla mıknatıslar manyetikliklerini kaybederler. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa, mıknatısın gücünü kaybetme süresi o kadar hızlı olur. Aynı zamanda, mıknatısın hacmi de sıcaklıkla birlikte gücünü kaybetme süresinde bir faktördür.
Manyetik alanın değişmesiyle kuzeyde ve güneyde olan manyetik alan etkisinde değişiklikler meydana gelir. Manyetik etkinin azalması ya değişmesi uyduların da arızalar vermesine sebep olur. Dünya bu şekilde daha fazla radyasyona maruz kalır ve az da olsa yaşam üzerinde etkisi olur.
Çinli bilim insanlarının yapmış olduğu çalışmada iç çekirdeğin hareketlerini takip amacıyla son altmış yıldaki depremlerden gelen sismik dalgalar analiz edildi. Verilere göre benzer bir duraklama ve tersine dönme olayı 1970'lerin başlarında gerçekleşti. Bir sonrakinin ise 2040'larda olması bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri