BANKALARA TEMİNAT GÖSTERMEK AMACIYLA YAPILAN ALACAĞIN DEVRİ(TEMLİKİ) Bankalar kendilerinden kredi talebinde bulunan kişilerden, verecekleri krediye karşılık bir teminat göstermesini talep ederler. Uygulamada bu teminatlar genelde ipotek veya kefalet şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Nedir? Kamu Alacaklarının Temliki, kamu kurum veya kuruluşlarından doğmuş ya da doğacak alacakların, vade beklenmeksizin iskonto edilerek firmalara ödendiği faktoring işlemidir.
Temlik; bir malın mülkiyetini tüm haklarıyla beraber alacaklıdan başka bir kişiye devretmeye denir. Mülk olarak verme anlamını taşır. Çoğunlukla bir borç ödemesi için gerçekleştirilir. Temlik işlemi ile alakalı düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alır.
Cevap : Temlik Kaldırma
6098 Sayılı Borçlar Kanununun 183 ve müteakip maddeleri gereğince Temlik eden alacaklının rızası olmadan Temlik Borcunu gayrikabili rücu olarak devir ve temlik ettiğini beyan, kabul ve taahhüt edebilir ve bir daha geri dönemez.
İlgili 41 soru bulundu
ALACAĞIN DEVRİ/TEMLİKİ Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir.
TEMLİK HARÇ VE MASRAFLARI NELERDİR? Temlik işlerinde temlik bedeli üzerinden; Binde 8,25 damga harcı, Binde 0,99 imza harcı ile değerli kağıt ve yazı ücreti masrafları alınmaktadır. Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir. Ancak taraflar buna kendi aralarında da kararlaştırabilirler.
Borcun kaynağı ne olursa olsun, alacaklının, alacağını bir başkasına (üçüncü kişiye) temlik etmesi bir ihtiyaç olarak ortaya çıkabilir. Alacaklı, alacağının tamamını bir üçüncü kişiye devrettiğinde, borç ilişkisinde alacaklı tarafın bir hukuksal işleme dayanan değişimi sözkonusu olacaktır.
Alacağın devri, bir diğer adıyla alacağın temliki, bir kimsenin mevcut veya mevcut olması muteber olan bir alacağını üçüncü bir kişiye devretmesidir. Bu devir, alacaklı ile alacağı devralan üçüncü kişi arasında, borçlunun rızasına ve bilgisine ihtiyaç duyulmaksızın yapılabilen şekle bağlı bir akittir.
BK md.183 e göre alacaklı borçlunun rızasını almadan alacağını üçüncü kişiye temlik edebileceğinden, temlik edilen alacağın borçlusunun herhangi bir beyanda bulunması gerekli değildir. Zaten temlik işlemi ile temlik edilen alacağın borçlusu eski alacaklının yerine yeni alacaklının geçmesine katlanmak zorundadır.
Temlik genel olarak mülk olarak verme ya da devretme gibi ifade edilebilir.
Devir, alacağın bir başkasına devri, mülkiyetinin geçirilmesi. Alacağın devredilmesi.
Alacağın temliki; bir borç iliĢkisinden doğan alacak hakkının tamamının veya bölünebilir nitelikte ise bir kısmının, devreden ve devralan arasında gerçekleĢtirilen hukuki muamele ile devredilmesidir. Kural olarak her türlü alacak hakkı devredilebilir.
Alacağın temliki, alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını borçlunun muvafakatine gerek olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak üçüncü bir kişiye devretmesidir. Alacağın devrinin geçerliliği, yazılı şekil şartına tabidir ve geçerlilik için adi yazılı şekil yeterlidir.
Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir. Ancak taraflar buna kendi aralarında da kararlaştırabilirler. Eğer taraf banka ise harçlar kanuna göre Damga ve İmza harcından muaf olduğundan sadece değerli kağıt ve yazı ücreti ödenmektedir.
Temlik, alacağı devretme anlamına gelir. Bir alacağın bütün haklarını başka bir kişiye devir etmesidir. Alacak konumunda bulunanlar, borçlu olduğu kişi ve kuruma kazanç sağladığı faturasını devreder.
Teminat amaçlı alacağın temliki: Alacağın, hak sahibi tarafından, bir başka alacağa teminat teşkil etmek üzere, temin edilen alacağın sahibine inançlı olarak devredilmesidir 8.
Hukuki bir terim olan temlik bir alacağın, tüm hak ve sorumlulukları ile birlikte üçüncü bir tarafa devredilmesini ifade etmektedir. Diğer bir ifade ile bir borcun alacaklı tarafının değişmesi işlemidir. Türk Borçlar Kanunu'nun 183 ila 194 arasındaki maddelerinde düzenlenmiş olan bu durum, bir dizi koşula bağlanmıştır.
Teminat amaçlı temlik, temliki mümkün ve parasal değer taşıyan bütün alacak hakları için yapılabilir. Çoğunlukla oldu ğu gibi, konusu bir para alacağı olabileceği gibi konusu para olmayan, fakat devri mümkün olan başka bir hak da olabilir3 2 .
Temlik değeri ile temellük edenin temlik edenden alacağı eşitse (temlik ve takip masrafları da eklenmek kaydıyla) temellük eden temlik tarihi itibariyle aslında temliğe konu borcun olmadığını ispat etmedikçe temlik eden aleyhine takip yürütemez.
Temlik yasağı sayesinde borçlu korunmaktadır ve devralana karşı ifadan kaçınma hakkı doğar49. Böylelikle borçlu, alacağı devralanın alacaklarına karşı da, temlik yasağı definde bulunmak suretiyle ifadan kaçınma hakkına sahip olur.
ALACAĞIN TEMLİKİ; bir ipotek alacaklısının bu alacağını üçüncü bir şahsa devir ve temlik etmesi işlemidir.
SATIŞ SURETİYLE PAY TEMLİKİ, iştirak halinde tescilli bir taşınmazdaki mirasçılardan birinin, miras payını iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi işlemidir.
(A) Bir kurumdaki hakediş alacağını (B) ye usulüne uygun temlik etmiş olsun. Alacağı temlik alan (B) bu alacağı (C) ye (C) de başkasına temlik edebilir mi? verebilir. Evet, yazılı şekilde olmak kaydıyla devredilebilir.
Tapuda kat karşılığı temlik akdi düzenlemek için taraflar arasında noterde düzenlenmiş bir kat karşılığı inşaat sözleşmesinin mevcudiyeti aranmaz. Taraflar böyle bir sözleşme getirmiş ise bu sözleşmenin tarih ve yevmiye numarasına atıfta bulunularak temlik resmi senedi tapu müdürlüğünde düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri