Tüm veya öğütülmemiş baharatlar yüzey alanı olarak daha az hava, ışık ve neme maruz kaldığından daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Ancak tüm baharatlar zaman geçtikçe lezzetlerini ve etkilerini kaybedebilirler. Kurutulmuş otların raf ömrü 1-3 yıl arasında değişir.
Baharatlar yalnızca böceklendiğinde bozulmaz, baharatın aroması kaybolduğunda da bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bazı durumlarda baharatlarınız yalnızca kokusunu ya da tadını kaybedebilir. Şayet baharatlarınızdan hiç koku gelmiyor ya da tat vermiyorsa bozulduğu anlamına gelir.
Öğütülmüş veya toz haline getirilmiş baharatların tipik olarak 2–3 yıllık bir raf ömrü vardır. Öğütülmemiş baharatlar, daga az hava, ışık ve neme maruz kaldığından en uzun raf ömrüne sahiptir.
Taze muadilleri kadar lezzet katmasalar da, tavsiye edilen son kullanma tarihi geçen kuru otları ve baharatları tüketmek genellikle güvenlidir.
Baharatlar hava geçirmez kavanozlarda veya baharatlıklarda saklanmalıdır. Cam kavanozlar yerine güneş ışığından koruyan seramik kavanozlar tercih edilmelidir. Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir.
İlgili 20 soru bulundu
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur. Baharatların bozulması basitçe lezzet ve gücünü kaybettiği anlamına gelir.
Baharatlar hava ile temas ettiğinde böceklenir ve bozulmaya yüz tutuyor. Bu yüzden seramik gibi ağzını iyi kapatacağınız kapları tercih etmelisiniz. * Fırın üstü ya da ocak yanı gibi sıcaklığın sürekli artıp azaldığı yerlerde baharat muhafaza etmek tercih edilmemeli.
Plastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl, “Bunun düşük miktarlarda bile tüketilmesi zehirlenmeye yol açar.
"Bu da ne demek şimdi?" derseniz, baharatlar, serin yerlerde saklanmalı ve bir ısınan-bir soğuyan değişken bir ısıda bekletilmemelidir. Bu nedenle buzdolabının, fırının ya da ocağın yanları ve üzerleri baharatları koymak için asla tercih etmemeniz gereken yerler.
Toz tarçın: 3-4 yıl.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Baharatlar hava ile temas ettiğinde böceklenir ve bozulmaya yüz tutuyor. Bu yüzden seramik gibi ağzını iyi kapatacağınız kapları tercih etmelisiniz. * Fırın üstü ya da ocak yanı gibi sıcaklığın sürekli artıp azaldığı yerlerde baharat muhafaza etmek tercih edilmemeli.
Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur.
Ya da ne yaparsak baharatlar bayatlamaz. Baharatlar eğer uygun koşullarda üretilmemiş ve saklanmamış ise küflenebilir. Küf ise baharatın hem lezzetini hem de içeriğini bozacak son derece zararlı hâle getirecektir.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Tarçın nasıl saklanır ve kullanılır? Tarçın, güneş görmeyen bir yerde hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır.
Cam kavanozlar ve havayı vakumlayan kapak ile sumak saklayabilirsiniz. En sağlıklı saklama yöntemi için nemden uzak mekanlar belirlemelisiniz. Sumakları bu şekilde sakladığınız takdirde uzun süre boyunca bozulmadan kalabilirler. Yaz aylarında da vakumlu kapaklı cam kavanozlar içerisinde buzdolabına koyabilirsiniz.
Baharatlar yaşlandığında, eski benliklerinin taklidi haline geliyorlar. Peki bu sizi hasta edecekleri anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır. Ancak, mesela pul biber acılığını kaybediyor veya zencefil taze halindeki besin değerlerini korumuyor.
Üretim ve son kullanma tarihi teslim edilen Doğan Baharat Sumak Öğütülmüş Pkt ürünü ambalajı üzerindedir. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri kullanmayınız!
Toz zencefil raf ömrü diğer tüm baharat çeşitlerinde olduğu gibi sınırlıdır. Paketi açıldıktan sonra 3 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilir. Bu nedenle toz zencefil bozulur mu sorusu evet olarak yanıtlanabilir.
Hava almayacak şekilde kapanabilen özel kaplarda saklanması önemli. Cam kavanoz yerine seramik gibi, ışığı geçirmeyen malzemelerden hazırlanmış kavanozları tercih etmek daha sağlıklı. Buzdolabı, fırın, ocak yanı gibi ısı değişkenliği olan yerler baharatlar için iyi değil. Bu alanlardan uzak tutulmalı.
Tahılları ve bakliyatları koyduğunuz kavanozların içine bir-iki adet defne yaprağı, dolabın içine de birkaç küçük paket içinde karabiber yerleştirin. Bu baharatların kokusu böcekleri kaçırmaya yardımcı olacaktır.
Toz tarçın: 3-4 yıl. Kekik: 1-3 yıl.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri