Çubuk mıknatıslardan farklı olarak, Dünya'nın manyetik alanı zamanla değişir çünkü bu manyetik alan, Dünya'nın dönüş hareketinden meydana gelir (Dünya'nın içindeki yüksek sıcaklıktaki demir alaşımlarının yaptığı hareket).
Dünya'nın iç çekirdeği yılda yaklaşık 1 mm büyüyor. İç çekirdeğin büyümesi manyetik alanda zayıflamaya neden oluyor. Araştırmacılara göre iç çekirdeğin dış çekirdek karşısında büyümesi bir noktada manyetik alanın ortadan kalkmasına neden olacak. Ancak manyetik alanın tamamen ortadan kalkması milyarca yıl sürecek.
Dünyanın manyetik alanı olmazsa, zamanla güneşten gelen yüklü parçacıklar şu anki atmosferimizi yok ederdi. Atmosfer olmazsa canlıların yaşaması mümkün değildir. Bizim bildiğimiz anlamda canlılığın sonu gelirdi.
- Yüklü bir parçacık manyetik alan vektörüne paralel yönde hareket ettiği zaman ona etkiyen manyetik kuvvet sıfırdır.
İlgili 25 soru bulundu
Manyetizmanın kaybı bir anda yaşanmaz, yavaş yavaş zamanla mıknatıslar manyetikliklerini kaybederler. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa, mıknatısın gücünü kaybetme süresi o kadar hızlı olur. Aynı zamanda, mıknatısın hacmi de sıcaklıkla birlikte gücünü kaybetme süresinde bir faktördür.
Güçlü neodyum mıknatıslar uzun ömürlü olup kolay kolay özelliğini yitirmeyen ürünlerdir. Ancak bu mıknatısları dayanıklılık özelliklerine göre yüksek derecedeki ısıya tabi tutarsanız çekim özelliğini kaybederler. Mesela N35 kalitesindeki neodyum mıknatıslar 80 derece ısıda özelliğini kaybetmektedirler.
Dünya zamanla soğudukça, sıvı haldeki alaşımın içindeki demir iç çekirdeğin yüzeyinde katılaşıyor. Bu da sıvı haldeki alaşımın bileşiminin değişmesine neden olur. Ayrıca Dünya'nın kendi etrafındaki dönme hareketi nedeniyle sıvının sarmal şekilde hareket etmesi de manyetik alanın dengesizleşmesine neden oluyor.
Yüklerin hareketinden kaynaklanan akımlar manyetik alanın kaynağıdır. Yükler iletken bir telde hareket ettiklerinde bir I akımı oluştururlar. Bu akımdan dolayı herhangi bir P noktasındaki manyetik alan, tel çok küçük parçalara bölünerek bulunabilir.
Manyetik alanı, Dünya'nın dış çekirdeğini oluşturan erimiş metalin dönerek akması üretiyor ve düzenliyor. Sıvı demir hareket ettikçe yüzeydeki manyetik alana güç veren elektrik akımlarını oluşturuyor.
Manyetik alan çizgileri de uzayda geniş bir eğri çizip kıvrılarak Dünya'ya geri döner ama bu kez manyetik güney kutbuna doğru bükülür. Kısacası kuzey kutbundan uzaya çıkan manyetik çizgiler güney kutbundan Dünya'nın içine girer.
kalbin manyetik alanı, yalnızca vücudun her hücresini. sarmakla kalmaz, aynı zamanda etrafımızdaki her yere. ve yöne uzanır.
Yerin manyetik alanı, dünyanın sıvı dış çekirdeğindeki konveksiyon akımları ile oluşur. Dış çekirdekteki konveksiyon hareketleri, zaman içinde manyetik alanı oluşturur. Bu konveksiyon hareketlerinin dünyanın oluşumundan beri meydana geldiği düşünülmektedir.
Manyetik alan tarafından ihmal edilecek ölçüde etkilenen maddeler ise manyetik olmayan maddeler olarak bilinir. Bunlar bakır, alüminyum, gazlar ve plastiktir.
Gök adamızı oluşturan, yıldızlardan ve devasa gaz bulutundan oluşan disk şeklindeki düzlemsel yapının bir parçası olan Güneş sistemi saatte yaklaşık 720 bin kilometre hızla hareket ediyor ve gökadanın merkezi etrafındaki dönüşünü 230 milyon yılda tamamlıyor.
Güneş'in manyetik alanı Dünya'ninkine kıyasla çok daha akışkandır. Yaklaşık on bir yıllık döngüler hâlinde Güneş'in manyetik kutupları sürekli yer değiştirir. Günümüzde manyetik kutuplar giderek zayıflamaya devam ediyor.
Kandaki zararlı proteinlerin ve toksinlerin beyne girmesini engelleyen savunma mekanizmasını devre dışı bırakmaya, yorgunluk, baş ağrısı, deride yanma hissi ortaya çıkarmaya, yüksek tansiyon oluşmasına, baş ağrıları, baş dönmesi ve dikkatin dağılmasına sebep olduğuna dair bulguları elde edilmiştir (Tutev, 2002).
Elektrik yüklü parçacıkların hareketi manyetizmaya neden olur. Manyetik bir alanda elektrik yüklü parçacığa etki eden kuvvet, yükün büyüklüğüne, parçacığın hızına ve manyetik alanın gücüne bağlıdır. Tüm malzemeler, bazıları diğerlerinden daha güçlü olan manyetizma yaşar.
Mıknatıs, demir, kobalt ve nikel gibi madenleri çekmektedir. Bakır- alüminyum gibi maddelere ve radyum, paladyum, altın, gümüş ve platini çekmemektedir. Pek çok alanda kullanılan değerli madenler gurubunda bulunan mıknatıslar, soy metal özelliğine karşı çekim gücünden yoksundur.
Aslında yerkürenin manyetik alanı o kadar değişken ki, dünyanın oluşumundan bu yana kuzey ve güney kutupları birçok defa yer değiştirdi. Mevcut yapı, son 700 yıldır aynı şekilde duruyor ancak her an bunun değişmeye başlaması söz konusu olabilir.
Dünya'nın yarıçapı yaklaşık 3.480 kilometre olan çekirdeğinde büyük oranda demir ve az miktarda nikel eriyik hâlde bulunur. Dünya'nın manyetik alanı da çekirdekteki elektrik yüklü demir ve nikel atomlarının hareketlerinden kaynaklanır. Bu durum Dünya'nın dev bir mıknatıs gibi davranmasına neden olur.
Ay'ın dış manyetik alanı bir ile yüz nanotesla arasındadır yani 30-60 mikrotesla büyüklüğündeki Dünya'nın manyetik alanından yüz kat daha küçüktür. Diğer önemli farklılıklar çekirdeğindeki jeodinamo tarafından üretilmiş bir dipolar manyetik alanı yoktur ve var olan manyetik alanların kaynağı tamamen aykabuğudur.
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Doğadaki en yüksek çekim gücüne sahip olan neodyum mıknatıs bile maksimum 80° sıcaklığa kadar dayanır. Yüksek sıcaklığa maruz bırakılan mıknatısın enerjisi azalır.
Eğer, yüklü bir parçacık manyetik alan vektörüne paralel yönde hareket ederse ( = ) bu parçacığa etki eden manyetik kuvvetin büyüklüğü sıfır olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri