Aracın içindeki gazı yeterince hızla atamadığında bu ses ve performans değişikliği yani düz yolda giderken sanki rampa çıkıyormuş gibi kendini belli eder. Bunun haricinde araçla belli bir hızla giderken gaz pedalından ayağınızı çektiğinizde de ses geliyorsa egzozun tıkandığına işarettir.
Tıkalı bir egzoz sistemi, egzoz gazı rahat atamayacak ve motorun hararetinin yükselmesine sebep olacaktır. Aracınızın egzozunun tıkalı olduğunu gaz pedalına basarken pedalın daha yavaş tepki vermesinden de anlayabilirsiniz.
1.emisyon testinde değerler çok yüksek çıkar veya test başarısız olur. 2.araç çekişten çok düşer. 3.alt devirler çok cansız olur 1500-3000 arası(dikkat edin şehiriçinde en çok kullanılan devir aralığıdır.) 4.yakıt tüketimi artar, rampa çıkmak eziyete dönüşür.
Sistemde yer alan susturucular ise tüm bu süreç sırasında aracın sesini azaltır. Ancak kullanım süresi arttıkça susturucular ve katalizör eskimeye başlar. Eksoz tıkanması da işte tam bu noktada yaşanır. Zamanla eskiyip dağılan parçalar egzozdan atılmaya çalışır.
Yağ değil yakıt kullanmanıza rağmen bu dumanı atıyorsa, hava filtreniz tıkalı olabilir. Egzoz siteminizde yağ kaçağı olabilir ya da aracınız ateşleme yapmıyor olabilir. Mavi renk duman atıyorsa; Piston ya da segmanlarınızda aşınma olabilir. Ya da yanma odasına yakıt yerine yağın sızdığının göstergesidir.
İlgili 31 soru bulundu
Katalitik konvertörün tıkandığı şu şekillerde anlaşılabilir: Katalizörün içinden tıkırtı (tıkır tıkır) sesleri geliyor ise. Egzozdan kötü bir koku (çürük kokusu gibi) geliyor ise. Aracınız egzoz muayenesinden geçememiş ya da aracınızın egzoz emisyon değerleri olması gerekenin üstünde ise.
Egzoz bölümünde bulunan katalitik konvertörün kırılması, özellikle araç ilk çalıştığında içerisindeki parçaların hareket etmesi sonuucunda tıkırtı sesi oluşur. Bu ses ilk zamanlar problem olarak gözükmese de zamanla katoyu komple tıkayıp araca hararet yaptırabilir.
Egzoz Tıkanıklığı ve Sebepleri
1.Yıpranmış, eski ve bakımsız motorlar egzozu tıkayabilir. 2.Kalitesiz benzin kullanımı. 3.Verimli çalışmayan ayarları değiştirilmiş motor ve parçaları. 4.Yakıt sistemindeki herhangi bir arıza veya verimsiz çalışması.
Sabun ve Su Kullanma ile Egzoz Borusunu Temizleyin
Egzoz borusunun sabun ve su ile temizlenmesi, aşınmış bir egzoz borusunu tekrar hayata döndürmenin ilk adımıdır. Egzosun içinde, egzos borusunda olabildiğince derin temizleyebilecek sert bir fırça kullanarak bir bez yardımıyla temizleyin.
Egzoz susturucusu, egzoz borusu çıkışını daraltarak dışarıdan duyulan sesi azaltmaya yarayan araçtır. Bununla beraber, egzoz gazının çıkışını zorlaştırıp performansı düşürebilir. Araç susturucularının ortalama 80.000 kilometrede bir değiştirilmesi gerekir.
Silindir Kapak Contası
Egzozdan su damlaması ve beyaz duman gelmesi silindir kapak contasında hasar olduğunun göstergesidir. Bu gibi durumlarda kapak contasında sızıntı bulunmaktadır ve bu sızıntı sonucunda motor aşırı ısınır. Silindir kapak contası problemi aynı zamanda motorun su atması olarak da bilinir.
Öncelikle patlak egzoz araç motorlarına zarar vermemektedir. Ancak araç performansını düşürerek yakıt tüketimini arttırır, çıkardığı gürültü nedeniyle çevredekilerde rahatsız olmaktadır. Patlak egzozun araç performansını düşürdüğünü çoğu sürücü bilmediği için egzoz arızalarını pek önemsememektedir.
Egzozu biraz ısıtın, süreceğiniz yeri tel fırça ile temizleyin, nemli bez ile silin, zımpara sürün ve tekrar nemli bezle silip macunu sürün 24 saat taşıtı kullanmayın, sonrasında kısa mesafe olmak kaydıyla taşıtı kullanın ve bir sonraki gün taşıtı rahatlıkla istediğiniz kadar kullanabilirsiniz, gerçekten işe yaradı.
Eğer egzoz ya da emme manifoldunda sorun varsa aracın çekişi ve performansı bariz bir şekilde düşer. Aracın çalışması ve özellikle hızlanması esnasında motordan hırıltı geliyorsa, yüksek patlama sesleri duyuluyorsa; egzoz manifoldunda çatlak, kırılmalar veya contasında kaçak, sızıntı olabilir.
Katalizatör Tıkalı Olursa Ne Olur
Aracınızda katalizör tıkanması mevcut olduğunda, söz konusu basınç geri tepecek, ortaya çıkan ısı rahat şekilde atılamayacaktır. Bu durum, paralelinde yüksek ısı kaynaklı motor hasarlarına neden olabilir.
-Araç egzoz dumanını rahat bir şekilde atamayacağı için motora geri basacaktır. Bu durumda aracın harareti. oldukça artar.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
Aracınızn Egzoz gazının, egzozdan dışarı atılmasında, egzoz sistemindeki kurumdan tıkanmış olan katalitik konvertör ve partikül filtresinin karşı direnç göstermesinden dolayı, araç turbo egr manifold tıkanma ve ömrünün azalmasına veya kısa sürede bozulmasına, Katalitik konvertörün ömrünün azalmasına sebep olmaktadır.
Yeni nesil araçlarda aracın bilgisayar sistemi ile egzoz yüksek ısı ile buluşturulur. Bu sayede de parçacıklar yanarak temizlenir. Yeni nesil araçların sistemi filtrenin tıkandığı ya da performansının düştüğü konusunda sizi uyarır. Yaklaşık 5 – 10 dakika içerisinde de dizel partikül temizliği tamamlanmış olur.
Egzoz sisteminde bulunan ve egzoz kurumlarını temizleyen filtreye, partikül filtresi denir. Yanma işleminden sonra oluşan ve egzoz içerisinde bulunan kurumlar, sağlık açısından doğaya salınmaması için filtrelenmesi gerekmektedir.
100 TL - 1800 TL
Profesyonel ve güvenilir Egzoz Tamiri hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Egzoz Tamiri fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Bir anda ayağın pedaldan çekilmesi gaz akışının bozulmasına, gaz dalgalarının birbirlerine çarpmasına, dolayısıyla egzozdaki o gurultu, daha doğrusu çatırtı patırtıya sebebiyet veriyor. Ses dalgalarının iç içe geçmesi gibi düşünülebilir.
1.emisyon testinde değerler çok yüksek çıkar veya test başarısız olur. 2.araç çekişten çok düşer. 3.alt devirler çok cansız olur 1500-3000 arası(dikkat edin şehiriçinde en çok kullanılan devir aralığıdır.)
Katalizör ömrü ürünün özelliklerine ve aracın yapısına göre farklılık gösterir. Katalizörlerin ömrü aracın yaşına ve diğer parçaların durumuna da bağlıdır. Bununla birlikte katalizörlerin ortalama ömrü 80000 ve 10000 km arası olarak baz alınabilir.
Yetkili serviste orjinal katalizör değişimi en az 1500 tl civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri