Uydu, bir gezegenin ya da başka bir uydunun etrafında belirli bir yörüngede dönen gök cismi. Yapay uydulardan ayırmak amacıyla doğal uydu veya tabii uydu olarak da adlandırılır. Dünya'nın tek doğal uydusu Ay'dır. "Ay" sözcüğü, cins isim olarak doğal uydu anlamında da kullanılır.
Ay Dünya'nın tek doğal uydusu olmasına rağmen, bazı yakın Dünya cisimleri Dünya yörüngesi ile rezonans içinde yörüngelere sahiptir. Bu cisimler bazı durumlarda uydularla karıştırılabilirler. 3753 Cruithne gibi yarı uydular Dünya ile 1:1 rezonansta yörüngeleri sebebiyle uydu olarak algılanabilmektedirler.
Cruithne 1986 yılında keşfedilmiş olsa da sahip olduğu bu kompleks yörünge ancak 1997 yılında çözülebildi. Bu yüzden Cruithne Dünya'nın ikinci uydusu değil ve şu an Dünya'nın bildiğimiz tek uydusu ise Ay.
Ay, Dünya'nın tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi içindeki beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır.
Bugün dünya yörüngesinde bin 957 adet aktif uydu bulunuyor.
İlgili 37 soru bulundu
Dünya, Güneş'in uydusu. Güneş (ve Güneş Sistemi içindeki her bir cisim), Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki kara deliklerin uydusu.
Uzay teknolojileri alanındaki çalışmalarını yoğunlaştıran Türkiye'nin uzayda 3'ü haberleşme uydusu 3'ü de gözlem uydusu olmak üzere toplam 6 aktif uydusu bulunuyor.
Dört uydunun en küçüğü olan Europa, Dünya'nın uydusu Ay'ın boyutundayken, Ganymede güneş sistemindeki en büyük doğal uydudur.
İki gezegen hariç diğer gezegenlerin uyduları bulunmaktadır. Dünya'nın bir uydusu bulunmaktadır. Bilindiği üzere Dünya'nın tek uydusu Ay'dır.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.
Uranüs, güneş sisteminin yedinci gezegenidir ve bilinen 27 doğal uydusu vardır.
Türksat 4A uydusu, 14 Şubat 2014 saat 23.09'da Kazakistan'da bulunan Baykonur Uzay Üssü'nden Proton taşıyıcı roketiyle fırlatıldı. 4 Ay boyunca 50.0° Doğu boylamında test edildi. 9 Haziran 2014 tarihinde test yörüngesinden ayrılıp asıl görev yapacağı 42.0° Doğu boylamındaki yerine yerleşti.
Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Yapay uydular, insanoğlunun geliştirip Dünya'nın veya başka gezegenlerin yörüngesine yerleştirdiği uydulardır. Bu uydular genellikle yarı-bağımsız bilgisayar kontrollü sistemlerdir. 1957'de SSCB tarafından fırlatılan ilk yapay uydu olan Sputnik 1'den beri, binlerce yapay uydu Dünya'dan fırlatılmıştır.
Şu anda gökyüzünde etkin olarak çalışan uydu sayısı 1100 yöresinde. İşi veya enerjisi bitmiş, uzayda dolaşan 2600 uydu daha var, dolayısıyla toplam 3700 civarında uydu uzayda dünyanın çevresinde dolanıyorlar.
Dünya, Güneş, Ay ve öteki gezegen adları, gök bilim ve coğrafya ile ilgili anlatımlarda kullanılırsa ilk harfi büyük yazılır. Ör: Ay, Dünya'nın uydusudur. Dünya, Güneş, Ay ve öteki gezegen adları gündelik yaşamda, gezegen anlamı dışında kullanılırsa ilk harfi küçük yazılır. Ör: Sen içeri girince sanki güneş doğdu.
2006 IAU gezegen tanımı
Sekiz gezegen Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Bu tanıma göre Güneş sisteminde sekiz gezegen olduğu kabul edilir.
18 yaşındaki Hint öğrenci Rifath Sharook'un tasarladığı dünyanın en küçük uydusu, NASA'nın Wallops Uzay Merkezi'nden uzaya gönderildi. Karbonfiber malzemeden, üç boyutlu yazıcı kullanılarak yapılan uydu sadece 64 gram ağırlığında.
Merkür'den (4879 km) daha büyük, Mars'tan (6779 km) biraz daha küçük ve Ay'dan neredeyse %50 daha geniş olan cismin çapı 5151 km'dir. Titan'ın kütlesi 1.345 x 1023 kg olup, gezegenimizin kütlesinden 45 kat daha azdır.
Güneş sistemindeki sekiz gezegen içinde Güneş'in etrafında en hızlı hareket eden gezegen Merkür'dür. Ortalama olarak saniyede 47 kilometre hızla Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanır.
TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen İMECE, 3 ertelemenin ardından ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.
Daha önce fırlatma operasyonu hava şartları nedeniyle 3 kez ertelenen İMECE uydusunun Türkiye'deki fırlatma programı, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Aralık 2021'de Cape Canaveral Üssü'nden fırlatılan Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5B, 14 Haziran Salı günü "42 derece doğu" boylamındaki yörüngesinde hizmet vermeye başlayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri