Dünya'ya 1.500 ışık yılı uzaklıkta bir kara delik keşfedildi. Gaia BH1 adı verilen gök cismi, bilinen kara deliklerin Dünya'ya en yakını unvanını ele geçirdi. Bilinen kara deliklerin çoğuna uzaydaki hareketleri sırasında eşlik eden bir yıldız vardır.
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Bize en yakın dev kara delik, galaksimizin merkezinde, yaklaşık 8 kilo-parsek uzaklıkta bulunmaktadır.
Zira bunlar nispeten küçük kara delikler olduğu için gözlemlenmeleri çok zor oluyor. Dünya'ya en yakın kara deliğin yaklaşık 1565 ışık yılı uzaklıkta olduğu biliniyor.
Eğer iki karadelik çarpışırsa, oluşan gravitasyonel dalgalar enerji yayabilir ve bunlar galaksilerin şekillerini ve evrimlerini etkileyebilir. Ayrıca, karadeliklerin çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, tek bir daha büyük karadeliğin oluşmasına neden olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bu, radyal mesafe adı verilen bir ölçüdür. Bir kara deliğin olay ufku, geri dönüşü olmayan noktadır. Bu noktadan geçen her şey, kara delik tarafından yutulacak ve bilinen evrenimizden sonsuza dek yok olacaktır.
''V4641-Sgr'' adı verilen karadelik ise dünyaya 1600 ışıkyılı mesafede bulunuyor. Bu karadelik, ışık hızıyla bize doğru gelecek olsa, 1600 yıl sonra gezegenimiz hiçbir iz bırakmadan yok olacak.
Işık yılı, astronomide uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Güneş'ten çok daha büyük kütleli bir yıldızın bir süpernova ile patlaması ve dış katmanlarını uzaya püskürten yıldızın bir yandan da kendi üzerine çökmesi sonucu bu tip kara delikler oluşur.
Evet, bir kara deliğin dahi sınırlı bir ömrü var. Stephen Hawking 1974'te bu araştırmaları yaptı ve ardından bilimsel jargona 'Hawking radyasyonu' terimini kattı. Ünlü bilim adamına göre bu kara delikler kuantum mekanikleri nedeniyle bir enerji yayıyordu ve bu da giderek küçülüyordu, sonunda da buharlaşıyordu.
Çünkü kara deliğin etrafında büktüğü uzayzaman dokusu zamanla enerji kaybeder. Uzayzamanı büken şey de kara deliğin kendisi olduğu için o da enerji yani kütle kaybeder. Bunun sonucu olarak kara deliğin olay ufku giderek küçülür. Ve yeterince uzun, 10 üzeri 100 yıl mertebesinde bir süre beklerseniz kara delik yok olur.
Karadelikler doğrudan gözlemlenememektedir. Bu görünmeyen nesnenin bir karadelik olduğunu gösteren en güçlü kanıt, bulunduğu yerden X ışını yaymasıdır. Bu milyarlarca Kelvin değerindeki sıcaklığın göstergesidir. Biliyoruz ki X ışınları dahil hiçbir ışık türü karadeliğin olay ufkundan kaçamaz.
TON 618, her ne kadar en büyük karadelik olsa da yaklaşık 100 bin ışık yılı çapa sahip olan Samanyolu'nun yanında minicik kalmaktadır.
Yeni keşfedilen süper kütleli kara delik o kadar hızlı büyüyor ki, Samanyolu'nun tamamından 7 bin kat daha fazla parlıyor. Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan 1.3 metrelik SkyMapper Güney Gökyüzü Araştırması teleskobuyla yapılan gözlemlerde son derece parlak bir kara delik keşfedildi.
Gökbilimciler, 1.600 ışık yılı uzaklıkta, dünyaya şu ana kadar bilinen en yakın kara deliği keşfetti. 1 ışık yılı 9,5 trilyon kilometre mesafe anlamına geliyor.
Şimdiye kadarki en büyük kara delik keşfedildi: 30 milyar Güneş büyüklüğünde! Gökbilimciler, Abell 1201 galaksi kümesinde bulunan ve 30 milyar Güneş ile aynı kütleye sahip olduğu tahmin edilen, bugüne kadar bilinen en büyük kara deliği keşfettiler.
Eyfel Kulesi'ni bir kara deliğe dönüştürürseniz ömrü yalnızca bir gün olacaktır. Güneş kütlesindeki bir kara delik ise 1067 yıl kadar yaşayacaktır.
Kara delikler, ışığın bile çekiminden kaçamayacağı kadar yoğun bir çekim alanına sahip, çökmüş yıldızlardır. Kütleçekim dalgalarının 2015'te tespit edilmesi astrofizik dünyasında çığır açarak kara deliklerin varlığını doğruladı.
Gözlemlenebilir evrende bulunan kara delik sayısı tahmini olarak hesaplandı. Yeni bir araştırmaya göre evrende "40 milyar milyar" kara delik (rakamla 40,000,000,000,000,000,000) bulunuyor.
Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter. Hatta 1000 kilometre irtifada bile Dünya'nın etrafında hidrojen atomlarından oluşan bir bulut tabakası bulunur.
Işığın boşluktaki hızı, fiziğin birçok alanında kullanılan önemli bir fiziksel sabittir. Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir).
Kıtasal kabuktaki Pg dalgasını hızı, 5.5-6.2 km/sn, Sg dalgasının hızı ise 3.2-3.7 km/sn'dir.
Yıldız kara deliğin yörüngesinde her 20-30 günde bir dönüyor. Yıldız, yörüngesinin ucunda her geçişinde atmosferinden madde emmesine olanak verecek, ancak parçalanmasına neden olmayacak kadar kara deliğin yakınından geçiyor, ya da birleşiyor. Böyle bir olay "tekrarlayan kısmi gelgit bozulması" olarak adlandırılıyor.
Evet; bir karadelik, Güneş'i yutabilir. Ancak bunun için yeterince büyük olması gerekmektedir. Bilinen en büyük karadelik olan OJ287, 18 milyar Güneş kütlesine sahip ve olay ufkunun çapı da yaklaşık olarak 211 milyar kilometre, Güneş'imizin çapı ise 1.392.700 kilometre uzunluğundadır.
Ya bir gün güneş de bir kara deliğe dönüşürse? Güneş asla bir kara deliğe dönüşmeyecek çünkü o kadar devasa değil. Onun yerine Güneş yoğun bir kalıntı olan “beyaz cüce”ye dönüşecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri