Bir plan ve program dâhilinde hazırlanan sözlü anlatım türlerine; konferans, nutuk/söylev, açık oturum, panel, münazara, tartışma, seminer, kongre, sempozyum, açılış konuşması, forum, telekonferans örnek verilebilir. Sözlü anlatım türleri, tartışma temelli ve bilgi verici nitelikte ortaya çıkabilmektedir.
Buna göre anlatım; sözlü anlatım ve yazılı anlatım olmak üzere iki türlüdür. Sözlü Anlatım Sözlü anlatımda, anlatılmak istenen duygu, düşünce ya da istek söz ile anlatılır. Sözlü anlatıma konuşma da denir. Karşılıklı konuşmadan, tartışmaya, konferansa kadar birçok konuşma türü vardır.
Sözlü anlatımın söylev, sunum, tartışma, panel, forum, açık oturum, sempozyum, münazara ve konferans gibi türleri vardır. söylev (nutuk) denir. Daha çok, “dinî, siyasi, sosyal ve askerî” alanlarda söylenmiştir.
Mitler, efsaneler, destanlar, halk hikâyeleri, fıkralar, deyimler, atasözleri, küfürler ve argo sözler, yeminler, selamlaşma şekillerine ilişkin ifadeler, ad ve lakaplar, sözlü tarih, halk şiiri bilinen sözlü anlatım biçimleridir. Sözlü anlatımlar, folklorun en önemli öğelerini içerir.
Mülakat veya görüşme, soru ve cevap şeklinde yapılan bir sözlü anlatım türüdür.
İlgili 30 soru bulundu
Açık oturum, bir sözlü anlatım türüdür. Toplumun her kesimini ilgilendirdiği gibi, belli bir konuda da düzenlenebilir. Uzman kişiler bir başkan yönetiminde topluluk karşısında tartışır. Açık oturumlar kalabalık izleyici kitleleri karşısında yapılabileceği gibi radyo veya televizyon ile yayımlanabilir.
Bir cümle hâlinde ifade edilen bir tezle bir antitezin iki ayrı grup olarak bir hakem kurulu karşısında tartışmasına münazara adı verilir.
Bir konuşmacının katılımı ile gerçekleşen sözlü anlatım türleri nutuk, konferans ve bildiridir. Bu sözlü anlatım türlerinde konuşmacı ve dinleyiciler arasında soru-cevap dışında tartışmalar yapılmaz.
Sözlü gelenek, İrfan, bilgi, sanat, fikir ve kültürel materyalin işitilerek alındığı, bireysel hafızalarda korunduğu ve bir nesilden diğerine sözlü olarak iletildiği bir insan iletişim biçimidir.
Panel, bir sözlü anlatım türüdür. Bir konuşmacı grubunun bir başkan yönetiminde ve topluluk karşısında bilimsel, sosyal, politik vs. bir konuyu tartışmasıdır. Konuşmacılar bir masa etrafında bir başkan yönetiminde değerlendirmeler yaparlar. Sohbet havasında geçebilir.
Anlatımı gerçekleştirirken başvurulan yöntemlere “anlatım biçimleri, anlatım türleri” denilmektedir. Anlatım türleri ele alınan konunun amacına, özelliğine göre değişmektedir. 13 tane anlatım türleri bulunmaktadır.
KONFERANS: *Konferans; ilim, sanat, hukuk, edebiyat gibi çeşitli konularda bilgi vermek amacıyla, uzman bir kişi tarafından yapılan açıklayıcı, öğretici, uzun konuşmalardır. *Konferans, bir tezi veya görüşü, bir konuyu açıklamak için daha çok akademik ortamlarda yapılır. *Hazırlıklı olarak yapılan konuşmalardır.
Konuşmacının cümleleri; kısa, anlatımı basit ve yazı dilinden daha açık olması şarttır. ç. Sözlü anlatımda da, yazı türlerinden hiçbirinde önemi olmayan konuşmacının sesi, dikkate alınması gereken hususlardandır.
Sözlü iletişim; yüz yüze görüşmeler, sohbetler, toplantılardaki konuşmalar, hitaplar, sunumlar, telefon konuşmaları, konferanslar, seminerler, resmi konuşmalar, kongrelerde yapılan konuşmalar gibi çeşitli şekillerde oluşur. Sözlü iletişim türünde kullanılan en etkili araç dildir.
Ata sözleri, fıkralar, hikâyeler, masallar, bilmeceler, efsaneler düz yazı örnekleri olarak halk edebiyatında yer alırken; mâniler, türküler, destanlar manzum örnekler olarak kendilerini koruyagelmişlerdir. Halk edebiyatının başka bir kolu da ilk söyleyeni belli olan edebî ürünlerdir.
Tartışma Konuşmaları; Açık oturum, Sempozyum, Panel, Forum, Münazara. Toplumu yakından ilgilendiren herhangi bir güncel olayın, bir ülke sorununun, bilim, sanat ve politikayla ilgili önemli bir konunun uzman kişiler tarafından seçkin dinleyiciler önünde tartışılmasına "açık oturum" denir.
6. Sözlü anlatım türlerinden biri olan tartışma, belli bir plana göre sürdürülür.
Kongrelerde bir yeniliği, yürütülen araştırmaların sonuçlarını sunmak için yapılan konuşmalara bildiri ya da tebliğ adı verilir.
Daha önceden belirlenen bir konu üzerinde karşıt görüşlü iki grubun bir jüri önünde tartışmasına münazara denir. Münazara daha çok ilk ve orta öğretimde başvurulan bir tartışma biçimidir.
Sempozyumda izleyici grubu özel davetlilerden oluşmaktadır. İzleyicilerin özel davetliler olması sempozyumu bu yönüyle açık oturum ve diğer tartışma türlerinden ayırmaktadır. Sempozyumda bilimsel bir ortam hakimdir. Sempozyumda konuşmacılar, konuları kendi uzmanlık alanlarıyla ele alır.
Hazırlıksız konuşma çeşitleri nelerdir, bir göz atalım: Günlük Konuşmalar. Söyleşi. Tanışma - Tanıştırma.
Bir başkanın yönetiminde, toplumu ilgilendiren bir konuda, farklı gruplardan oluşan dinleyicilerin söz sırası alarak konuşma kuralları içerisinde yaptıkları tartışmalara forum denir. Forum, panelin devamında yapılacaksa başkan, panelin süresini bir saat; forumun süresini de yarım saat olarak sınırlayabilir.
konferans: Sözlü iletişimde birbirinden farklı iki konferans türü vardır. Bunlardan ilki bir konunun uzmanının, tek sunumlu olarak ve tek oturumda yaptığı konuşmalardır. Daha çok genele açık olarak yapılan bu tür konuşmalar, sürekli hale gelmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri