Duran varlıkların hesaplanması için kullanılan formül ise sabit varlık devir hızı formülüdür. Yani duran varlık hesaplamasında kullanılabilen formül şu şekilde belirtilebilir: Sabit varlık devir hızı = Net satışlar / Ortalama net duran varlıklar.
Duran Varlıklar Nasıl Hesaplanır? Duran varlıkların hesaplamak için genel olarak sabit varlık devir hızı kullanılır. Net satışların ortalama duran varlıklara bölünmesi ile birlikte sonuç elde edilir. Böylece duran varlıkların yatırımlarını kullanmak suretiyle satış yapabilme kabiliyetlerini ölçme imkanı elde eder.
Maddi duran varlıklar; işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere edinilen ve tahmini yararlanma süresi bir yıldan fazla olan fiziki varlık kalemlerinin ve bunlarla ilgili birikmiş amortismanların izlendiği hesap grubudur.
İşletmeler, makine ve ekipman gibi sabit varlıkları aracılığıyla hangi oranda gelir elde edeceğini ölçmek ister. Bunun için de sabit varlık devir hızı formülünden yararlanır. Duran varlık hesaplamasında kullanılan formüller şöyledir: Sabit Varlık Devir Hızı = Net Satışlar / Ortalama Net Duran Varlıklar.
VARLIKLAR= BORÇLAR + SERMAYE
Bu eşitliğe göre işletme, sağlayabildiği kaynak kadar varlığa sahip olabilir. Varlıkların kaynaklarını sağlayanlar, genellikle işletme sahipleridir. Ancak işletmeler kuruluşlarında veya daha sonra diğer kişi ve kurumlardan borç alarak varlıklarını artırabilirler.
İlgili 18 soru bulundu
Bir maddi duran varlık kaleminin maliyeti, muhasebeleştirme tarihindeki peşin fiyatın eşdeğeri tutardır.
Duran varlıklar grubu; bir yıldan daha uzun süre ile işletmede yararlanılacak olan ve gelecek hesap dönemi içinde paraya dönüştürülmesi veya tüketilmesi öngörülmeyen varlıkları kapsar.
Duran Varlıklar Nelerdir? Duran varlıklar bir yıldan daha uzun sürede satılan ve 9 ayrı grupta incelenebilen varlıklardır. Bu varlıklar uzun süreli olmaları ile öne çıkar. 1 yıldan kısa sürede nakde çevrilmeyen bu varlıklar hem maddi hem de sertifika gibi maddi olmayan varlıklar olarak ayrılabilir.
Dönen Varlık Devir Hızı: İşletmelerin dönen varlıklarını ne derece etkin kullandığını gösteren bir orandır. Oranın yüksek çıkması, işletmenin dönen varlıklarının yeterli miktarda olmadığını, düşük çıkması ise gerekenden fazla miktarda olduğunu göstermektedir.
Dönen varlıklar grubunda, bir yıl veya işletmenin normal faaliyet dönemi içinde paraya çevrileceği veya kullanılacağı tahmin edilen varlıklar toplanır. Duran varlıklarda ise, normal şartlar altında bir yıl içinde elden çıkarılması düşünülmeyen veya yararları bir yılda tükenmeyecek olan varlıklar yer alır.
Duran varlıklar, işletmelerin bütün hareketlerinde kullanılmak amacı ile edinilen ve tahmini olarak faydalanma zamanlamaları da 1 yıldan çok daha fazla olan, fiziki varlık kalemleri ve bunlarla ilgili olarak birikmiş olan amortismanları izlenmesini sağlayan bir hesap grubudur.
Maddi duran varlıklar: Mal veya hizmet üretimi veya arzında kullanılmak, başkalarına kiraya verilmek veya idari amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere elde tutulan ve bir dönemden daha fazla kullanımı öngörülen fiziki kalemlerdir.
26. Maddi Olmayan Duran Varlıklar. Bir yıldan uzun süreli yararlanılacak işletme hakkı, telif hakkı, patent, bilgisayar programları gibi varlıklardır.
Dönen varlıkların ne kadar olması gerektiği konusunda cari oran fikir vermekle beraber kısa vadeli yabancı kaynakların 1,5 - 2 katı olması olumlu olarak görülür.
Maddi duran varlıklar, sonraki ölçümlerinde birikmiş amortisman ve birikmiş değer düşüklüğü zararları indirilmek suretiyle maliyeti üzerinden veya yeniden değerlenmiş tutarı üzerinden değerlenir. Maddi duran varlıkla ilgili yapılan olağan bakım ve onarım giderleri varlığın maliyetine dâhil edilmez.
Sonucun %100'ün altında çıkması işletmenin duran varlıklarının finansmanında özkaynakların yeterli geldiği sonucunu vermektedir.
Bu oran işletmenin ticari nitelikli alışlarından doğan borçlarını ortalama kaç gün sonra ödediğini gösterir. Bu oran ticari alacakların ortalama tahsil süresi ile karşılaştırılarak değerlendirilmelidir. Ticari Borçların Ortalama Ödeme Süresi = 365 / Ticari Borçlar Devir Hızı, formülüyle hesaplanır.
Duran Varlıklar Devir Hızı Oranı ise, işletmenin duran varlıklarının verimliliğini ölçmek için kullanılmaktadır. Oranın yüksek olması işletmenin duran varlıklarının kapasitelerinin üzerinde kullanıldığı, düşük olması ise işletmenin duran varlıklarının yeterince verimli kullanılmadığını göstermektedir.
Likidite oranı da denilen Asit-Test Oranı, Cari Oranı tamamlayan, onu daha anlamlı kılan bir orandır. Bu oran, hazır değerler (para veya paraya kolaylıkla çevrilebilen değerler) ile kısa süreli alacaklar toplamının, kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.
Duran Varlıklar Muhasebesi (FI-AA) bileşeni, SAP R / 3 Sistemi ile sabit varlıkları yönetmek ve denetlemek için kullanılır. SAP R / 3 Finansal Muhasebe'de, sabit varlıkları içeren işlemler hakkında ayrıntılı bilgi veren FI Genel Muhasebe'ye bağlı bir defter olarak hizmet vermektedir.
Uzun vadeli olarak satın alınan ve bir sene içerisinde nakde dönüştürülmeyecek bina, araç, üretim makinesi, ofis masası gibi maddî anlamdaki değerlerin izlendiği hesaptır.
22 ~ 28 nolu hesap gruplarının konusu olmayan uzun vadeli duran varlıklar için kullanılır. hesaplarını içinde barındırır. Reklam engelleyicilerini bu site için devre dışı bırakarak reklamlara tıklayan ve bütçeme küçük de olsa bir katkıda bulunan herkese en içten teşekkürlerimi iletirim.
Cari Oran = Kısa Vadeli Varlıklar / Kısa Vadeli Borçlar
X şirketinin cari oranı 2,5 olarak hesaplanır. Bu şirketin kısa vadeli varlıkları, kısa vadeli borçlarından 2,5 katı daha fazladır.
Cari oran, dönen varlıkların kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi ile bulunan bir likidite oranıdır. Cari oranda amaç işletmenin kısa süreli borç- larını ödeme gücünü ölçmek ve net işletme sermayesinin yeterli olup ol- madığını saptamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri