Tedavi başarılı olsa bile mantar hastalıkları tekrar edebilmektedir. Tırnak mantarının tekrarlamasının nedenleri arasında ileri yaş, tırnakta tekrarlayan travma, ailede tırnak mantarı geçmişi, diyabet hastalığı ayrıca sigara ve damar hastalıkları bulunmaktadır.
Mantar enfeksiyonu geçiren hastaların bir kısmında hastalığın tekrar etmesi de mümkündür. Bu şekilde dirençli enfeksiyonların gelişmesi halinde uzun süreli antifungal tedavilerin uygulanması gerekebilmektedir.
Tekrarlayan Vajinal Mantar Enfeksiyonunun Risk Faktörleri
Hormonal dalgalanmalar ve antibiyotik kullanmak en çok VVK ve KVVK'e neden olan faktörlerdir.. Hormonal dalgalanmalar özellikle gebelik, adetin luteal fazı, oral kontraseptif kullanmak ve hormon replasman tedavilerini kapsar.
Bazı mantar enfeksiyonları kendi kendilerine geçebilirse de çoğu tıbbi bakıma gerek gösterebilir, uzun süreler tedavisi gerekebilir. Vücut içine nüfuz eden enfeksiyonların şiddet derecesi tipik olarak artar ve tedavi edilmeden bırakılırsa kalıcı organ hasarına neden olabilirler.
Mantar enfeksiyonunun tedavi süreci kişisel özelliklere göre farklılık gösterir. Bazı insanlarda tek doz ilaç kullanımı hastalığın tamamen geçmesini sağlayabilirken kimi hastalarda ise tedavi süreci daha uzun olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Elma sirkesi asidik içeriği bakterileri öldürür. Bir kabın içerisine biraz su ve 1 fincan elma sirkesi ekleyip karıştırın ayaklarınızı bu suyun içerisinde bir süre bekletin. Ayrıca elma sirkesini bir pamuğa döküp mantarlı bölgeye direk uygulayabilirsiniz. 1 saat kadar bekletip normal su ile durulayın.
Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Eğer mantarınız bu şekildeyse kesinlikle tüketmeyiniz. Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir. Hemen tüketmeyecekseniz buzluğa da atabilirsiniz. Buzlukta 1 ay kadar bozulmadan kalabilir.
'Temre' olarak da telaffuz edilen mantar enfeksiyonu, ciltte pembemsi ve kırmızı halkalar halinde ortaya çıkar. Mantar enfeksiyonu vücuda hızla yayılabilir ve ayrıca kişinin yakın fiziksel temasta bulunduğu diğer insanlara da bulaşabilir.
Uyku, beslenme alışkanlıkları, stres ve spor bağışıklık sistemini direk etkiler. Bağışıklık sisteminin kötü olması ve şeker hastalığına yatkınlık vajinal mantar enfeksiyonlarının sık ve uzun süreli olmasına neden olur.
Tedavi edilmediği durumlarda mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapabilir. Selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olabilir. İlerlediği takdirde fil ayağı denen hastalık görülebilir.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Tedavinin başında mantar çok yoğunsa klasik antifungal vajinal fitiller kullanılabilmektedir. Tedavinin devamında ise “borik asit” içeren vajinal fitiller veya vajina yıkama solüsyonları tedaviye destek olarak kullanılabilmektedir. Borik asit antifungal özelliği yüksek olan, güvenli bir ajandır.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Beslenme alışkanlıkları, uyku, spor ve psikolojik durum bağışıklık sistemini etkiler. Aşırı kilolu olmak, yanlış beslenme, şeker hastalığına yatkınlık ve bağışıklık sisteminin bozuk olması vajinal mantar enfeksiyonlarının sık tekrarlamasına ve uzun sürmesine sebep olur.
Eğer mantarın taze olduğundan eminseniz, 3-4 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin. Dilimlenmiş mantarların bozulma süresi, diğerlerine göre daha kısadır. Dilimlenmiş mantarlar 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir. Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir.
Sonbahar ve ilkbahar ayı, mantar toplama macerası için en doğru zaman. Toprak altında yağmur suyuyla beslenen mantarlar, yağmur sonrası yeryüzüne çıkıyor ve çok hızlı büyüyor. Mayıs ayından kasım ortalarına kadar devam eden mantar toplama süreci, yüksek ve dağlık bölgelerde yaz aylarında da mümkün.
Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler. Suda yaşayanlarda eşeysiz üreme daha çok hareket organeli (yani flagellum) bulunan zoosporlar ile olur.
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Çoğunlukla ilaç tedavileri ile sonuç alınır. Mantar tedavisi süresince antifungal ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar reçeteli veya reçetesiz olarak tedarik edilebilir. Genellikle doğrudan etkilenen bölgeye uygulanır.
Çamaşırları yıkarken bir çay kaşığı çamaşır suyu koymak, kıyafetleri ütülemek bile mantarları öldürür. Ayakta oluşabilecek mantarı önlemek için de, ayakkabıların içini çamaşırsuyu konulmuş sulu bezle silmek mantarın oluşmasını engeller.
Özellikle mantarlı hücrelerin çoğalmasına meyilli olan vücuda sahip kişilerin gece yatmadan ılık bir suyun içerisine bir tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek tüketmesi tavsiye edilir. Bu uygulama vajina mantarı ve mesane enfeksiyonları için birebir fayda sağlar.
C: Tüm kolonyaların mantar önleyici özelliği yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri