Dürtü azaltma kuramı: Bir fizyolojik ihtiyacın (yiyecek ya da su gibi) o ihtiyacı doyurma doğrultusunda organizmayı güdüleyen uyarılmış bir gerginlik durumu (bir dürtü) yarattığını savunur. Bir fizyolojik ihtiyaç arttığında -bazı istisnalar olsa da- bir psikolojik dürtü ya da bir uyarılma (güdülenmiş durum) oluşur.
Dürtülerin Azaltılması
Dollard ve Miller psikanalitik kuram ile öğrenme kuramı arasında köprü kurmuştur.
Dürtü, fizyolojik temelli bir ihtiyacın organizmada neden olduğu rahatsızlık, gerginlik durumudur. Güdü, organizmayı harekete geçiren içsel ya da dışsal bir güç (etki) anlamına gelir. Güdülenme ise, organizmanın içsel ya da dışsal bir etki nedeniyle harekete geçmesi durumudur.
Bir dürtü veya arzu, bir hedefe veya teşvike yönelik davranışı harekete geçiren bir dürtü olarak tanımlanabilir. Bu dürtülerin bireyin kendisinden kaynaklandığı düşünülmektedir ve davranışı teşvik etmek için dış uyaranlara ihtiyaç duymayabilir.
Güdülenmeyi açıklayıcı birçok kuram geliştirilmiştir. Bunlardan bir bölümü şöyledir: Dürtü kuramı, özendirici uyarıcı kuramı, optimal uyarılma kuramı, içgüdü kuramı, basımlama kuramı, bilinç dışı güdülenme yaklaşımı, Maslow'un gereksinme derecelemesi yaklaşımı.
İlgili 36 soru bulundu
Çalışanların örgütsel amaçların gerçekleşmesi için yürütülecek etkinliklerde iç güdüsel anlamda çaba göstermelerini sağlayacak, işine ve iş ortamına karşı olumlu tavırlar içerisinde olmasına yönelik olarak yönlendirilmelerine güdüleme denir.
Güdüleme, örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarını tatminle sonuçlanacak bir iş ortamı yaratarak bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Güdüler kişilerin belirli davranışlarının nedenlerini açıklayan ve bir davranışla sonuçlanan itici güçlerdir.
Dürtü kuramı, Freud'un çalışmalarında en çok yer verilen kavram olmuş; insanı ve insanın içsel yaşamını dürtüler üzerine kurmuştur. Bu sebeple de Dürtü kavramı Freud'un çalışmalarının temeli haline gelmiştir. Çalışmasının başında Freud, libidinal yani yaşam dürtülerini tanımlar.
Kişinin kendisine yada başkasına zararlı olabilecek dürtülerine engel olamaması ve eylemi gerçekleştirdiği sırada da haz duygusu hissetmesi ile karakterize hastalıklardır.
Dürtü, içgüdülerin topluluğa ve kişiye özgü davranışlara dönüşen türevleridir. Dürtüler, benliğin devreye girmesiyle farklılaşırlar ve kişisel geçmişin izlerini taşırlar. Bu nedenlerle özneldirler ve kişisel tavırları belirlerler.
Dürtü kontrol bozuklukları çoğunlukla psikoterapi ve ilaçların bir kombinasyonu ile tedavi edilmektedir. Düzenli takip sürecin iyi yönetilmesinde oldukça önemlidir. Bilişsel davranışçı terapide bireylerin davranış kalıplarını belirlemeleri ve bu davranışlarla ilişkili olumsuz sonuçları tanımaları teşvik edilir.
Dürtüler insanı bir harekete doğru yönlendirir. Dürtü mutlaka haz, yani doyum ister. Dürtünün doyumu ile ruhsal ve bedensel denge hali oluşacaktır. Dürtünün doyumu sırasında gerçekliğin ve ahlaki, etik değerlerin de gözetilmesi için kişinin güçlü olması gerekir.
İnsan davranışlarını etkileyen güdüleri dört başlık altında incelemek mümkündür. Bunlar; psikolojik güdüler, iç güdüler, sosyal güdüler, fizyolojik güdülerdir.
Freud'a (1905 a) göre dürtüler vücut içindeki uyaran kaynaklarından ortaya çıkar. Dürtü sabit şekilde etkilidir ve psikolojik olaylar üzerine sürekli etki eder. Freud (1915a, 1917, 1938) dürtünün dört karakteristiğini ayırt eder. Bunlar; kaynak, nesne, hedef ve olayın fevriliğidir.
Amaca yönelik davranışı başlatan, yönlendiren, ona güç ve enerjisini veren, amaca ulaşılana kadar ısrarlı olmasını sağlayan güçler toplamı olarak tanımlanabilir. Örneğin kitap okuma güdüsü sizin diğer etkinlikler arasından kitap okumayı seçmenizi ve okumaya başlayıp sürdürmenizi sağlayan güçler toplamıdır.
İhtiyaç, fiziksel bir yoksunluk durumudur; dürtü ise bu durumun ortaya çıkardığı psikolojik sonuçtur. Fizyolojik ihtiyaçların organizmayı harekete geçirmesine dürtü denir. Örneğin, açlık dürtüsü, fizyolojik düzeydeki bu besin eksikliği hâlinin psikolojik düzeyde hissedilmesidir.
Dürtüsellik; kısa dönemde az yarar sağlayacak bir durumun uzun dönemde daha fazla yarar sağlayacak bir duruma tercih edilmesidir. Aslında beyin işleyiş yapısına göre zorunlu tercih olabilir. Örneğin; Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olanlar; çabuk olanı arzular, bekleyemez, erteleyemezler.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerinden biri olan dürtüsellik; temel anlamda kişinin davranışlarına limit koymada problem yaşamasıdır. Dürtüsel olan kişiler isteklerini gerçekleştirmek konusunda sabırsızdırlar. Sonucu düşünmeden hareket ederler.
Dürtüsel çocuklar aceleci davranışları, düşünmeden konuşmaları, dikkatsiz hareket etmeleri, sabırsızlıkları ve bir işe odaklanamayışları gibi özellikleri ile fark edilirler. Bir şeyin sonucunu düşünmeden hareket eden kişiler olarak bilinirler.
Dürtü, organizmada gerginlik (gerileme) neden olan açlık gibi fizyolojik temelli ihtiyaçlardır. Hull'a göre, öğrenme koşulsuz (doğal) uyaranlar ihtiyacı karşılamadığı zaman ortaya çıkar. Organizma kendisinde gerilime neden olan ihtiyacı karşılamak için harekete geçer ve birçok yol dener.
Dürtüsellik “sonunu düşünmeden eyleme geçme” olarak tanımlanır. Bu çocuklar sabırsızdırlar, sıralarını beklemekte güçlük çekerler. Disipline uymaz, kuralları uygulamaz, kurallara ve otoriteye karşı gelirler. Kendi kafalarına göre hareket etmeyi yeğlerler.
Tıbbi anlamda libido, bilinçli veya bilinçsiz cinsel dürtü demektir. Ayrıca cinsel dürtü, zevk veya tatmin arzusu olarak da tanımlanır. Latince'de libido “arzu, şehvet” anlamına gelir. Libido çeşitli nedenlerle azalabilir veya yükselebilir.
Dikkat çekme Öğrencilerin dikkati derse çekilir. Kısa bir hikaye, anı, dikkat çekici bir materyal, vb. kullanılabilir. Güdüleme Konunun önemi, öğrencilerin ne işine yarayacağı, vb. konulardan bahsedilerek öğrenciler ders için istekli hale getirilir.
Güdüleme, bireyi davranışa sevk eden, bir davranışı başlatan ve bu davranışın yön ve sürekliliğini belirleyen içsel bir güçtür. Başka bir perspektiften bakıldığında, güdüleme, bir hedefe doğru ilerleme davranışıdır. Yani güdüleme hedefe ulaşmak için yapılan amaçlı bir davranıştır (Keser, 2009, s. 88).
Ayrıca bir davranış için isteklilik yok ise yani istenmeden yapılan davranışlar güdülenmemiş davranışlardır. davranıştan kolay vazgeçme gibi durumlarda ortaya konan davranışlar da güdülenmemiş davranışlardır. Güdülenmiş bir davranışta organizma mutlaka harekete geçer. çalışarak güdüler davranışa yön verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri