Dürtü kontrol bozukluğu olan hastaların, çevresinde zararlı olabilecek eylemleri tekrarlama dürtüsü hisseder. Arzuladığı eylemi gerçekleştirdiği sırada yüksek oranda haz duygusu hissetmesi ile karakterize bir sinir bozukluğudur. Yapmayı arzuladığı eylemin doğru olmadığını bilmesine rağmen dürtülerine engel olmaz.
Dürtüsel bir davranış, sonuçları düşünmeden hızlıca hareket edilen durumdur. O an dışında, aklında hiçbir şey yoktur. Neden olabileceği durumlar hakkında düşünmeden harekete geçilir. DEHB'li çocuk toplum içinde davranış bozukluklarına bağlı olarak sorun yaşadığında, anne-babalar bunu kendi hataları olarak görürler.
Dürtü kontrol bozuklukları anksiyete, yeme ve uyku bozuklukları gibi çeşitli zihinsel bozukluklar ile ya da travmatik beyin hasarı gibi fiziksel durumlarla birlikte ortaya çıkabilir. Kişide madde bağımlılığı bulunuyorsa bu durum dürtü kontrol bozukluğunun kötüye gitmesine neden olabilir.
Kişinin kendisine yada başkasına zararlı olabilecek dürtülerine engel olamaması ve eylemi gerçekleştirdiği sırada da haz duygusu hissetmesi ile karakterize hastalıklardır.
İlgili 24 soru bulundu
Birçok davranış probleminin temelinde dürtü kontrolü eksikliği olduğu için bu önemlidir. Etkili müdahale olmadan dürtüsel davranışlar normalleşebilir, alışkanlık haline gelebilir ve zamanla kötüleşebilir.
Çocuğunuzun dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik semptomları DEHB'ye bağlı olsun ya da olmasın, tedavi edilmezse birçok soruna neden olabilir. Odaklanamayan ve kendilerini kontrol edemeyen çocuklar okulda zorlanabilir, sık sık başını belaya sokabilir ve başkalarıyla geçinmekte veya arkadaş edinmekte zorlanabilir.
Dürtüsellik neden sonuç ilişkisini düşünmeden harekete geçmektir. İnsan doğada prematüre doğan tek canlıdır. Beyin gelişimi anne karnında başlar ve 24 yaşa kadar tamamlanır. Dürtülerimizi kontrol edebilmek bizim insan olmamızın ilk aşamasıdır.
Dürtü kontrol bozukluğu olan hastaların, çevresinde zararlı olabilecek eylemleri tekrarlama dürtüsü hisseder. Arzuladığı eylemi gerçekleştirdiği sırada yüksek oranda haz duygusu hissetmesi ile karakterize bir sinir bozukluğudur. Yapmayı arzuladığı eylemin doğru olmadığını bilmesine rağmen dürtülerine engel olmaz.
Dürtüsellik “sonunu düşünmeden eyleme geçme” olarak tanımlanır. Bu çocuklar sabırsızdırlar, sıralarını beklemekte güçlük çekerler. Disipline uymaz, kuralları uygulamaz, kurallara ve otoriteye karşı gelirler. Kendi kafalarına göre hareket etmeyi yeğlerler.
Dürtüsellik belirtileri genellikle 4-5 yaşlarında fark edilmeye başlar.Çocuğun okul dönemi geldiğinde dürtü kontrol bozukluğu belirgin hale gelir.Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla daha sık görülebilir.
Beyindeki kimyasalların eksikliğine ek olarak, çeşitli çevresel ya da ailevi faktörler nedeniyle de dürtüsellik ortaya çıkabilmektedir. Buna ek olarak, çocukluk döneminde kişiye hiç limit konulmaması ve çocuğun da buna göre çeşitli davranışları keyfi şekilde yapmaya alışması da dürtüselliği tetikleyebilir.
Dürtü kontrol bozukluğu ruhsal bir hastalıkla birlikte tedavi gerektiren bir bozukluktur. Aynı zamanda hiperaktivite bozukluğu da dürtüsel eylemler olduğu için bu hastalığı tetiklemektedir.
Dürtüsellik kişinin sonunu düşünmeden harekete geçmesi olarak ifade edilir. Bu durum ortaya çıktığında kişi bazen hedefli ve aletli saldırganlık ortaya koyar. Planlamadan, düşünmeden kişi harekete geçer. Bu hareketler ise kişinin olumsuz deneyimler yaşamasına neden olur.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
1-Dürtüsel Anksiyete: Başta cinsellik ve saldırganlık olmak üzere dürtülerimiz doğrudan ya da dolaylı olarak tatmin yolu bulamadığında ruhsal yapımızda baskıya neden olur. Bu baskı, kaynağı bilinmeyen kaygılar şeklinde kendini gösterir.
Çalma, saç koparma, aralıklı patlayıcı bozukluk, kasıtlı yangın çıkarma ve kumar oynama dürtü kontrolü sağlanamadığı için oluşan bazı hastalıklardır. Bu nedenle yasa dışı hareket ederek hapis cezası almaya, kişinin kendine veya çevresindekilere zarar vermekten zevk alma durumlarına yol açabilmektedir.
Yetişkinlerde dürtüsellik belirtileri arasında öfke kontrolünün güçlüğü, tahammülsüzlük, tutarsızlık, düşünmeden hareket etme, kendini kontrol etmede zorluk yer almaktadır. Bunlar dışında dürtüsel davranışlara örnek olarak aşırı yemek yeme, aşırı para harcama, alkol-madde veya kumar bağımlılığı verilebilmektedir.
Libido, insanların cinsel dürtü veya cinsel istek seviyesini ifade eden bir terimdir. Cinsel dürtü kişinin cinsel arzusunu, iştahını ve enerjisini belirler. Bununla birlikte libido, kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve birçok faktörden etkilenebilir.
Dürtüsel çocuklar, doğuştan itibaren kendilerini kontrol etmekte zorluk yaşarlar. Bazı çocukların kontrol becerisi daha az gelişir ya da neredeyse hiç gelişmez.
Tedavi: Bağımlılık tedavileri temelinde tedavi yaklaşımları, ortamdan uzaklaştırmak , psikoterapi( içgörü yönelimli ve davranışçı), grup terapileri, eşlik eden durumların tedavisi için uygun ilaç kullanımı ( SSRI,lityum, , pimozid, buspiron, klomipramin ..)
Dürtü kontrol bozuklukları, ilaç tedavisi ve psikoterapinin aynı anda uygulanması ile tedavi edilebilir. Tedavi sürecinde hastalar çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Dürtü kontrol bozukluklarının tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemlerinden bir tanesi bilişsel davranışçı terapidir.
Demir ve B vitamini açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et ise bu nedenlerden kaynaklanan dikkat eksikliğinin önüne geçebilir. Düzenli olarak ve yeteri kadar tüketildiği takdirde beyin hücrelerini koruyan ve yenileyen kırmızı et, dikkat dağınıklığını da ortadan kaldırır.
Mutlaka almalısınız. Ayrıca; Yetkili ya da yetkisiz kim ne bilgi veriyorsa Kılavuzdaki madde numarasını isteyerek söylenilenin doğruluğunu kontrol etmelisiniz. DEHB ve ÖÖG'nin engel oranları nedir? – DEHB'nin %16, ÖÖG'nin %20 DEHB ve ÖÖG'nin %36 dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri