Dürtüsellik “sonunu düşünmeden eyleme geçme” olarak tanımlanır. Bu çocuklar sabırsızdırlar, sıralarını beklemekte güçlük çekerler. Disipline uymaz, kuralları uygulamaz, kurallara ve otoriteye karşı gelirler. Kendi kafalarına göre hareket etmeyi yeğlerler.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerinden biri olan dürtüsellik; temel anlamda kişinin davranışlarına limit koymada problem yaşamasıdır. Dürtüsel olan kişiler isteklerini gerçekleştirmek konusunda sabırsızdırlar. Sonucu düşünmeden hareket ederler.
Dürtü kontrol bozukluğuna sahip birey çoğu zaman davranışlarını planlayamazlar. Hissettikleri iç gerilim ve dürtü üzerine hareket etmeleri onlara bir haz ve memnuniyet hissi verir. Dürtüsel eylemi gerçekleştirdikten sonra ise çoğu insan pişmanlık ve kendinden nefret etme gibi duygular barındırmaktadır.
Dürtüselliğin nedenleri oldukça karmaşık olabilir. Örneğin beyinde belirli kimyasal maddelerin eksikliği buna neden olabilir. Bireyin genetik mirası yada bireyin yetişme tarzı gibi çevresel faktörler de nedenler arasında olabilir. Dürtüsel çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi belirtilerde görülür.
[5] Dürtüsel- lik, sıklıkla istenmeyen sonuçlara ve uygun olmayan durumlara neden olan zamansız ifade edilmiş ve risk taşıyan yaygın bir eylem olarak da ifade edilebi- lir. davranışları kapsamaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Dürtüsellik “sonunu düşünmeden eyleme geçme” olarak tanımlanır. Bu çocuklar sabırsızdırlar, sıralarını beklemekte güçlük çekerler. Disipline uymaz, kuralları uygulamaz, kurallara ve otoriteye karşı gelirler. Kendi kafalarına göre hareket etmeyi yeğlerler.
Aralıklı patlayıcı bozukluk , kleptomani (çalma), piromani ( istekli ve amaçlı kasti yangın çıkarma), patolojik kumar , trikotilomani (saç yolma) dürtü kontrol bozukluklarından bazılarıdır. Saldırganlık dürtüleri ile ciddi saldırı ya da mala zarar verme ile sonuçlanan birçok olayın olması.
Dürtüsellik neden sonuç ilişkisini düşünmeden harekete geçmektir. İnsan doğada prematüre doğan tek canlıdır. Beyin gelişimi anne karnında başlar ve 24 yaşa kadar tamamlanır. Dürtülerimizi kontrol edebilmek bizim insan olmamızın ilk aşamasıdır.
Dürtüsel davranış genellikle çocukları olduğundan daha genç gösterir. Örneğin, 8 yaşındaki bir çocuk, 5 yaşındaki bir çocuktan daha çok beklenen öz kontrolüne sahip olabilir. Böylece, uzun zaman önce sona ereceğini düşündüğünüz davranışları görebilirsiniz.
Dürtüsellik; Doğuştan itibaren kontrolde zafiyet yaşayan bir çocuk grubudur.
Çocuğunuzun dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik semptomları DEHB'ye bağlı olsun ya da olmasın, tedavi edilmezse birçok soruna neden olabilir. Odaklanamayan ve kendilerini kontrol edemeyen çocuklar okulda zorlanabilir, sık sık başını belaya sokabilir ve başkalarıyla geçinmekte veya arkadaş edinmekte zorlanabilir.
Kendine ya da başkasına zarar verme potansiyeli olan davranışları gerçekleştirmeye yönelik karşı konulamaz dürtülerle karakterize ruhsal sorunların oluşturduğu bir kategoridir.
Cinsel bağımlılık ya da kadınlardaki adıyla nemfomani rahatsızlığı olan bir kişi sekse takıntılıdır veya anormal derecede yoğun bir cinsel dürtü yaşar. Cinsel dürtüleri kontrol edememe, kişinin ilişkilerinin bozulmasına ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olur.
Ritalinin aşırı hareketlilik ve dürtüsellik üzerine etkili olduğu pek çok bilimsel araştırmada gösterilmiştir.
Freud'a (1905 a) göre dürtüler vücut içindeki uyaran kaynaklarından ortaya çıkar. Dürtü sabit şekilde etkilidir ve psikolojik olaylar üzerine sürekli etki eder. Freud (1915a, 1917, 1938) dürtünün dört karakteristiğini ayırt eder. Bunlar; kaynak, nesne, hedef ve olayın fevriliğidir.
Yetişkinlerde Dürtüsellik
Dürtüsel kişiler, çevredeki tehlikenin boyutunu küçümseyen ve tekrarlayıcı olarak riskli davranışlar sergileyen, yaptıkları hataları yargılamayı öğrenmede başarısız kişilerdir. Dürtüsel eylem, bir yanıt vermeye engel olamamak olarak da tanımlanır.
Çocuklarda gözlemlenen tipik dürtüsel davranış problemleri sabırsızlık, sırada beklemede güçlük çekme, yönergeleri uygulamada problem yaşama olarak sıralanabilir. Bu çocuklar fevri ve cesur hareketler sergilemekten kaçınmazlar ve sınır tanımada zorluk çekerler. Kuralları sevmezler, otoriteye karşı gelirler.
Ailenin sürekli konuşup nasihat etmesi, yanlışları konusunda çocuğu uyarması bir sonraki yanlışların oluşumunu engellemez. Bu yüzden dürtüselliği olan çocuk muhakeme ve yeniden riskli davranışı gösterip göstermeme düzeyine göre değerlendirilmeli ve buna uygun şekilde davranılmalıdır.
Psikoloji sözlüğünde dürtü kavramı tepki vermeye hazır olma durumu olarak ifade edilir. Kişinin yaşadığı durumlar karşısında harekete geçmesini sağlar. Bazı durumlarda dürtüleri kontrol etmek zorlaşır ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık boyutuna ulaşır.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) dikkat, dürtü kontrolü ve hiperaktivite problemleri ile karakterize nörolojik temelli bir tablo olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Bora Telaferli, belirtilerin çocukluk çağında gelişse de, sorunun ergenlik ve yetişkinlik dönemine dek sürebildiğini söylüyor.
Zorunlu olmadıkça dikkat eksikliği veya hiperaktivite ilaçları kullanımı önerilmemektedir. Bu ilaçların iyi bilinen yan etkileri şunlardır; uyku problemleri, iştahta azalma, kilo kaybı, artmış kan basıncı ve kalp hızı, baş dönmesi, baş ağrısı, karın ağrısı, rebound etki, irritabilite , sinirlilik.
Hiperaktif olan çocuklar; Hareketsiz olunması gereken okul ya da ofis gibi ortamlarda oturmakta zorlanabilirler. Sürekli hareket halinde olma dürtüsü hissederler. Bu gibi durumlarda yalnızca ufak hareketler ve kıpırdanmalarla kalmayıp koşma, ayağa kalkıp dolaşma gibi aşırı hareketler de yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri