Durum çalışması; (1) güncel bir olguyu kendi yaşam çerçevesi (içeriği) içinde çalışan, (2) olgu ve içinde bulunduğu içerik arasındaki sınırların kesin hatlarıyla belirgin olmadığı, ve (3) birden fazla kanıt veya veri kaynağının mevcut olduğu durumlarda kullanılan, görgül bir araştırma yöntemidir.
Durum çalışması, güncel olan ve araştırmacı kontrolünün değişkenler üzerinde olmadığı durumlarda bu durumun sebeplerini, nedenleri ve sonuçlarını anlamak, tanımlamak ve betimlemek için kullanılan bir araştırma yöntemidir.
Durum tespiti, bir hedef şirketin varlıklarının mevcut durumunu satın alma veya yatırım kararı öncesinde değerlendirme sürecidir. Bir işleme girmeden veya bir sözleşme imzalamadan önce bilinçli kararlar vermek için alınması gereken standart ve ihtiyati bakımdır.
Durum çalışması, sınırlı bir sistemin nasıl işlediği ve çalıştığı hakkında sistematik bilgi toplamak için çoklu veri toplama kullanılarak o sistemin derinlemesine incelenmesini içeren metodolojik bir yaklaşımdır (Chmiliar, 2010).
İlgili 16 soru bulundu
Durum çalışması; (1) güncel bir olguyu kendi yaşam çerçevesi (içeriği) içinde çalışan, (2) olgu ve içinde bulunduğu içerik arasındaki sınırların kesin hatlarıyla belirgin olmadığı, ve (3) birden fazla kanıt veya veri kaynağının mevcut olduğu durumlarda kullanılan, görgül bir araştırma yöntemidir.
●Genel olarak çalışmanın 'ne', 'nasıl' ve 'niçin' sorularını cevaplamak olduğunda, çalışmaya katılanların davranışları kontrol edilmediğinde, içeriksel koşullar değiştirilmek istendiğinde ya da olay ve içerik arasındaki sınırlar açık olmadığında durum çalışmaları kullanılabilir.
En genel tanımı Yin (1984) tarafından şöyle yapılmaktadır; durum çalışması, güncel bir olguyu kendi gerçek yaşam çevresi içinde çalışan, olgu ve içinde bulunduğu çevre arasındaki sınırların kesin hatlarıyla belirgin olmadığı ve birden fazla kanıt veya veri kaynağının mevcut olduğu durumlarda kullanılan, bir araştırma ...
Durum çalışması birden fazla olayın, sürecin, programın derinlemesine incelendiği bir nitel araştırma yöntemidir.
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Durum çalışması, tek bir durumun ele alındığı tekli durum, birden fazla durumun incelendiği çoklu durum çalışması şeklinde olabilir (Creswell, 2013).
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır. Nitel yöntemlerin sonuçları daha açıklayıcıdır ve elde edilen verilerden oldukça kolay çıkarımlar yapılabilir.
Bir olay karşısında bireyin yaşantısı, çevresi, dosyalar ve bunun gibi birçok detayların incelenerek, detaylı ve derinlemesine araştırıldığı bilgi edinme yöntemidir.
Örnek olay çalışması, tıpkı mimaride yapılan ayrıntılı bir planlama gibi, bilgi toplama, toplanan bilgileri organize etme, yorumlama ve araştırma bulgularına ulaşma gibi basamakları içeren sistematik desen türlerinden biridir (Merriam, 1988).
Öğrenciler vakaların incelendiği bu çalışmalar sırasında aktif rol alarak olayı kavrama ve karşılaştıkları sorunları çözme ile ilgili becerilerini geliştirirler. Dolayısıyla vaka çalışmaları eğitimciyle öğrencinin birlikte çalıştığı interaktif bir süreci içerir.
Vaka analizi, çeşitli araştırmalar sonucu yapılan analizlerle vakanın durumunu meydana koyan bir tür çalışma yöntemidir. Detaylı ölçme ve değerlendirme sonucunda ulaşılan fazlasıyla geniş bir araştırma alanını, kolayca anlaşılabilir ve araştırılabilir hale indirgemek için kullanılan bir takım çalışmasıdır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Ölçülebilen anlama nicel, ölçülemeyen anlama nitel anlam denir. Nicel anlamda kullanılan sözcükler sayılabilirken nitel anlamdaki sözcükler sayılamaz.
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Nitel araştırmalarda toplanan verilerin analizinde yaygın olarak betimsel analiz veya içerik analizi kullanılır. İçerik analizi, araştırmanın özüne ilişkin kalıpları, temaları, önyargıları ve anlamları belirlemek hedefiyle verilerin dikkatli, detaylı ve sistematik olarak incelenmesi ve yorumlanmasıdır.
¡ Betimsel araştırma, var olan bir olayı nicel (sayıları kullanarak) ya da nitel (bir birey ya da grubun özelliklerini ortaya koyarak) yönden betimleyen bir araştırma türüdür (McMillan and Schumacher, 1984, s. 26).
Örnek olay deseni, tek veya birden çok durumun derinlemesine incelenmesini içeren bir nitel araştırma yöntemidir. Buradaki “örnek” bir vaka, bir birey, bir grup, bir organizasyon, bir topluluk veya bir olay olabilir.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri