Durum analizinin amacı, stratejik planlama ve karar alma süreçlerine rehberlik etmek üzere kullanılabilecek, kuruluşun mevcut durumuna ilişkin kesin ve doğru bir resim sunmaktır. Durum analizi her zaman yapılabilir, ancak özellikle yeni bir süreç veya projeye başlamadan önce önemlidir.
Durum çalışması; tek bir durum ya da olayın derinlemesine boylamsal olarak incelendiği, verilerin sistematik bir şekilde toplandığı ve gerçek ortamda neler olduğuna bakıldığı bir yöntemdir.
En genel tanımı Yin (1984) tarafından şöyle yapılmaktadır; durum çalışması, güncel bir olguyu kendi gerçek yaşam çevresi içinde çalışan, olgu ve içinde bulunduğu çevre arasındaki sınırların kesin hatlarıyla belirgin olmadığı ve birden fazla kanıt veya veri kaynağının mevcut olduğu durumlarda kullanılan, bir araştırma ...
Doküman nitel çalışmalarda kullanılan bir veri toplama aracıdır. Anket, gazete, ders planı, günlük gibi çeşitli yazılı ve görsel materyaller araştırmanın amacına göre doküman olarak kullanılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Doküman analizi, araştırma verilerinin birincil kaynağı olarak çeşitli dokümanların toplanması, gözden geçirilmesi, sorgulanması ve analizi olarak tanımlanabilen bilimsel bir araştırma yöntemidir.
Doküman analizi, araştırma verilerinin birincil kaynağı olarak çeşitli dokümanların toplanması, gözdengeçirilmesi, sorgulanması ve analizi olarak tanımlanabilen bilimsel bir araştırma yöntemidir.
Bir olay karşısında bireyin yaşantısı, çevresi, dosyalar ve bunun gibi birçok detayların incelenerek, detaylı ve derinlemesine araştırıldığı bilgi edinme yöntemidir.
Durum çalışması birden fazla olayın, sürecin, programın derinlemesine incelendiği bir nitel araştırma yöntemidir.
●Genel olarak çalışmanın 'ne', 'nasıl' ve 'niçin' sorularını cevaplamak olduğunda, çalışmaya katılanların davranışları kontrol edilmediğinde, içeriksel koşullar değiştirilmek istendiğinde ya da olay ve içerik arasındaki sınırlar açık olmadığında durum çalışmaları kullanılabilir.
Durum çalışması; (1) güncel bir olguyu kendi yaşam çerçevesi (içeriği) içinde çalışan, (2) olgu ve içinde bulunduğu içerik arasındaki sınırların kesin hatlarıyla belirgin olmadığı, ve (3) birden fazla kanıt veya veri kaynağının mevcut olduğu durumlarda kullanılan, görgül bir araştırma yöntemidir.
Örneklerle nitel araştırma yöntemlerinin türleri
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Nitel Araştırma (Kalitatif – Qualitative Research)
Gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı araştırma türüdür. Bu tip araştırmalarda, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik bir süreç izlenir.
Tarama Modelleri:
Geçmişte ya da halen varolan bir durumu, varolduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımlarıdır. Araştırmaya konu olan birey ya da nesne, kendi koşulları içinde ve olduğu gibi tanımlanmaya çalışılır. Değişkenleri herhangi bir şekilde değiştirme veya etkileme çabası gösterilmez.
Durum çalışması, tek bir durumun ele alındığı tekli durum, birden fazla durumun incelendiği çoklu durum çalışması şeklinde olabilir (Creswell, 2013).
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nitel ve nicel araştırma yöntemleri temelde farklı anket hedeflerine ışık tutar. Nicel veriler olaya geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olabilir. Nitel veriler ise olayın ayrıntılarını görmenizi sağlar ve anket sonuçlarınıza insani bir ifade katar.
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Doküman çeşitleri olarak kitaplar, mektuplar, dergiler, günlükler, haritalar, çizelgeler, istatistikler, anayasa ve yönetmelikler, yasal metinler, gazeteler, fotoğraflar, anılar, röportajlar, okul kayıtları, sağlık ve kamu kayıtları, resimler, videolar, mesajlar vb. sayılabilir.
Veri çeşitlemesi, yöntem çeşitlemesinden farklı olarak aynı sosyal olguya ait farklı koşullarda elde edilmiş verilerin karşılaştırılması olarak ifade edilebilir (Hammersely ve Atkinson, 1995).
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri