Durum zarfı Hızlı, hızla, tek tek, iyice, sora sora, geze geze, böyle, şöyle gibi kelimeler ve kelime grupları durum zarflarına örnek olarak verilebilir. Durum zarflarının cümle içinde ayırt edilebilmesi için fiile nasıl sorusu sorulur: Adam koşarak yanımıza geldi.
Durum zarfı nasıl bulunur? Bu türdeki zarflar aynı zaman içinde fiilin oluş ve kılış açısından durumu da göstermektedir. Bu tür zarfları bulmak adına fiile “Nasıl?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir. Bir fiilin “Nasıl?” sorusuna vermiş olduğu cevap durum zarfı olarak kabul görebilir.
- Durum Zarfı: durum zarfları fiillerin nasıl yapıldıklarını gösteren zarflardır. Böylece fiile nasıl sorusu sorularak durum zarfı bulunabilir.
Yani fiilde bildirilen hareketin nasıl yapıldığını söyler. Durum zarflarının cümle içinde ayırt edilebilmesi için fiile nasıl sorusu sorulur.
b) Durum Belirteçleri: Eylemin durumunu çeşitli yönlerden (kesinlik, olasılık, dilek, umut, cevap, yaklaşıklık, gösterme, tekrar, vb.) belirten belirteçlerdir. “Çelikten sert madde.
İlgili 30 soru bulundu
Durum zarfı
Hızlı, hızla, tek tek, iyice, sora sora, geze geze, böyle, şöyle gibi kelimeler ve kelime grupları durum zarflarına örnek olarak verilebilir. Durum zarflarının cümle içinde ayırt edilebilmesi için fiile nasıl sorusu sorulur: Adam koşarak yanımıza geldi.
Durum zarfları, fiilin bildirmekte olduğu işin sebebini, özelliğini, durumunu veya oluşunu belirtmektedir. Fiile sorulacak niye, niçin, neden veya nasıl sorularına cevap vermektedirler. "Öğrenciler konuyu dikkatle dinliyordu" cümlesine bakacak olursak, "dinliyordu" fiilini "nasıl dinliyordu" olarak sorgulayabiliriz.
Bu durum yalnızca, önceki hesabın silinmemiş olması nedeniyle bu hesaba ait eski bilgilerin sistemde bulunmaya devam ettiği anlamına gelir. Bu durum, numaranın önceki sahibinin size ait WhatsApp hesabına erişebildiği anlamına gelmez.
Durum özelliğini kullanarak metin, fotoğraf, video ve GIF'lerden oluşan ve 24 saat sonra kaybolan güncellemeler paylaşabilirsiniz. Birbirlerinin telefon rehberinde kayıtlı olan kişiler aralarında durum güncellemeleri gönderip alabilir.
Zeynep Korkmaz, “hiç”, “hiç mi hiç” yapılarını durum bildiren zarflar içinde kesinlik pekiştirme işleviyle (Korkmaz 2003: 507), azlık-çokluk zarfları içinde aşırılık derecesi gösterme işleviyle (s. 521) ele alır. “Hiç olmazsa”, “hiç değilse”, “hiç yoksa”, “hiç şüphesiz” yapılarını bağlaç olarak değerlendirir (s.1095).
Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Soru zarfı ile sıfatları sıklıkla birbirine karıştırılıyor. Soru sıfatları ismin önüne zarfları ise fiilin önüne getirilir. Örneğin: ''Nasıl bir insan?'' cümlesindeki nasıl soru sıfatıdır. ''Buraya nasıl geldin?'' cümlesinde ise ''nasıl'' kelimesi soru zarfı olarak kullanılmıştır.
b. Zaman Zarfları: am “şimdi, demin”, şen “önce”, amehgä “hemen, derhal”, cañ “demin”, day ~ dey “demin”, juqäçer “sık sık”. Zaman zarfları hareket olduğu zaman ve durumu niteler.
zf. (git-mek'ten zarf-fiil ekinin kalıplaşmasıyle git git-e) Zaman ilerledikçe, zaman geçtikçe, gittikçe: Dalga kıvrımları ardında büyür tenhâlık / Başka bir çerçevedir gitgide dünyâ artık (Yahyâ Kemal).
4.Öbekleşmiş Zarflar: İki ya da daha çok sözcüğün biçimce ayrı yazılmasına karşın anlamca kaynaşmasından oluşan zarlardır.
Çevrimiçi olduğunuz esnada size gönderilen bir mesaj silindiğinde, 'bu mesaj silindi' şeklinde bir uyarı görürsünüz. Böylelikle mesaj, konuşma geçmişinden silinse dahi telefon hafızasında depolanmaya devam eder.
Durum güncellemeleriniz yalnızca şu kişiler tarafından görülebilir: Telefon rehberinize telefon numarasını kaydettiğiniz kişiler. Telefon rehberlerine telefon numaranızı kaydetmiş kişiler. Durum güncellemelerinizi tüm kişilerinizle veya yalnızca belirli kişilerle paylaşmayı seçebilirsiniz.
Alıcının telefonu kapalı olsa bile, mesaj alıcının bağlı cihazlarından herhangi birine teslim edildiğinde ikinci onay işareti görüntülenir. Grup sohbetlerinde, ikinci onay işareti tüm üyeler mesajınızı aldığında görünür. Tüm üyeler mesajınızı okuduğunda ise iki mavi onay işareti görüntülenir.
Telefonunuzdan gönderdiğiniz veya aldığınız mesajların sizdeki kopyalarını silebilirsiniz. Mesajları kendinizden silmeniz, alıcılarınızın sohbetlerini hiçbir şekilde etkilemez. Alıcılar kendinizden sildiğiniz mesajları kendi sohbet ekranlarında görmeye devam eder.
Durum güncellemeleriniz yalnızca şu kişiler tarafından görülebilir: Telefon rehberinize telefon numarasını kaydettiğiniz kişiler. Telefon rehberlerine telefon numaranızı kaydetmiş kişiler. Durum güncellemelerinizi tüm kişilerinizle veya yalnızca belirli kişilerle paylaşmayı seçebilirsiniz.
Engel kaldırılsa da engelli olunan dönemdeki gönderiler görülemez. Peki engellendiğini anlamanın yolu var mıdır? WHATSAPP'TA ENGELLENDİĞİNİ NASIL ANLARSIN? WhatsApp'ta biri sizi engellediğinde ya da siz birini engellediğinizde engellenene tarafa hiçbir bildirim yapılmaz.
Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır. Zarfların özellikleri; zarflar, tek başına kullanıldığı zaman isimleşir.
2.4.1.5.Gösterme Zarfı: Eylem ve eylemsileri gösterme yoluyla belirten zarflardır. Gösterme zarfı olan “işte” sözcüğü tanıtma görevi yapar. Gösterme zarfının belirgin özellikleri eylemi gösterme yoluyla kesinleştirmesi, özneyi belirtmesi, cümlenin anlamını belirginleştirmesidir.
Gönderi üzerine tam, doğru ve okunaklı adres ve posta kodu yazma örneği yukarıdaki gibidir. * Posta pulu zarfın sağ üst köşesinde, * Gönderici adresi ve posta kodu zarfın sol üst köşesinde, * Alıcının adresi ve posta kodu, zarfın sağ alt kısmına ve zarfın alt kenarında 2- 2,5 cm boşluk kalacak şekilde olmalıdır.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz. Benim öğrencilerim, oldukça başarılı öğrencilerdir. (Bu cümlede zarf-fiil değil.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri