Sigorta belli durumlarda zarar görebilir. Sigorta bağlantılarının ve kablolarının eskimesi, yanması, sigortanın aşırı gerilimlere maruz kalması arızaya sebep olur. Sigorta atmasını yanık kokusu, yanma ve patlama takip ediyorsa, bu durum sigorta bağlantılarının eskidiğini ya da zarar gördüğünü gösterir.
Bunun için ilk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere ulaşılmalı ve hangi şalterlerin attığının belirlemesi yapılmalıdır. Daha sonra, atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir.
Yaşanılan ortamda sürekli şalter atması, sigortaya çok fazla yüklenildiğini anlatabilir. Birden fazla, yoğun güç isteyen araçların aynı anda kullanılması, şalter atmasına neden olabilecek sebepler arasındadır.
Ev elektrik sigortası neden atar sorusunun yanıtı oldukça basittir. Güvenlik aracı olan sigortalar üzerinde 10 amper ya da 16 amper gibi değerler yazar. Bunlar sigortanın akım değerleridir. Yani 16 amperlik bir sigortadaki akım 16 amperi aşarsa sigorta atar.
Apartman sigortaları aşırı yüklenme, kaçak, topraklama sorunu, suya maruz kalma veya elektrik tesisatının eskimesi gibi durumlarda atabilmektedir. Mutlaka sorun giderilmeli ve apartman ortak alan sigortası ile de gerekli tedbir ve güvence sağlanmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Atan sigortaya tel, yapıştırıcı, bant vs. sarılır, hatta bir daha atmasın diye kalınca sarılır. Bir yerde bir arıza olur sigorta atsa kurtaracak ama sarılan kalın tel, bant vs. olduğu için veya sigorta arızalı olduğu için atmaz, yangın çıkar.
Evimizde kullanılan bütün cihazlar elektrik projemizde kayıtlıdır. Örneğin bir çamaşır makinesi yaklaşık olarak 2500 watt güç harcarken ve C-16A tipi bir sigortaya ihtiyaç duyarken 5 tane lambanın beslendiği bir aydınlatma linyesi için B-10A bir sigorta yeterlidir.
Sigortanın çalışma mantığı, ortak risk altında olan kişilerin, maddi güçlerini birleştirip, yardımlaşmasıdır. İşte sigorta şirketleri bu benzer riskleri taşıyan kişileri bulur ve hasar gerçekleştiğinde, giderilmesini sağlarlar.
Buzdolabının fişini takar takmaz sigorta atması elektriksel veya donanımsal bir arızadan meydana gelir. Kısa Devre: İç veya dış bileşenlerdeki kısa devre, aniden yüksek akım akışına neden olabilir. Bu durum sigortayı tetikleyerek devreyi keser.
Bu gibi nedenlerle kaçak akım rölesi attığı zaman sigorta kutusu içindeki bütün sigortaların kapatılması gerekmektedir. Sonrasında panodaki ana sigorta açılıp ardından kaçak akım rölesinin açılması gerekmektedir. Sigorta kutusunda yer alan tüm linyelerin sırası ile açılması gerekmektedir.
Şalter Sıkça Sorulan Sorular
%12 indirimle Schneider EZCV250H4160 160A Kompakt Şalter 9.499 TL'ye, %7 indirimle Siemens 3VA1112-5EE36-0AA0 88-125A Kompakt Termik Manyetik Şalter 4.345 TL'ye, %5 indirimle Makel 2X63A 30Ma Kaçak Akım Koruma Şalteri 509 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Kaçak akım koruma şalterlerinin atarak elektrik akımını kesmesi kullanıcılar tarafından istenmeyen bir durum olsa da tehlikeli kaçak akımlara karşı insan hayatını riske atmamak ve yangın riskini önlemek kaçak akım koruma şalterinin atması ile mümkündür.
Sigortanın atması ve gücün birden verilmesi tek pc için değil tüm elektrikli eşyalar için bir risktir. ani fazla voltaj gelisi parçalara zarar verebilir.
Mültimetreyi ohmmetre pozisyonuna getirin (Ω). Probların bağlantısını gerçekleştirerek, sigortanın gerilimini test edin. 1 değerini görüyorsanız, sigorta yanmış demektir, sıfır değeri (veya sıfıra yakın bir değer), akımın geçtiği anlamına gelir! Yani sigorta sağlamdır.
Kombiler için 2-6 Amper arası sigorta bağlanması yeterlidir.
B tipi otomatik sigorta: Genellikle ev aydınlatması, priz ve kumanda devrelerinde kullanılır. Hızlı tip sigorta olarak bilinir. C tipi otomatik sigorta: Endüktif yüklerde, motor, trafo gibi yüklerin korumasında kullanılır. Yavaş tip sigorta olarak bilinir.
40 Amper sigorta, orta büyüklükteki ev aletleri, ısıtıcılar ve motorlar gibi orta güçteki elektrikli cihazlarda kullanılır.
Bakımsız kalan elektrik tesisatındaki eskiyen kablolar, gevşek kablo ve sigorta bağlantıları zamanla ısınacak ve kısa devre sonucu yanmaya neden olacaktır. Bu olaydan yakın konumdaki yanıcılığı yüksek malzemeler de etkilenecek ve yangın başlayacaktır. Yangınlara neden olan bir diğer elektrik türü de statik elektriktir.
Elektrik panosu yangınları, elektrik arızaları, kısa devreler veya aşırı ısınma gibi nedenlerle meydana gelebilir. Bu yangınlar hızla yayılabilir ve ciddi hasarlara neden olabilir. Ayrıca, elektrik panosu yangınları, çalışanların güvenliğini tehlikeye atabilir ve üretim kesintilerine yol açabilir.
İletkendeki akım (I) geçişi tarafından üretilen ısı (P), iletken direnci (R) ile orantılıdır ve akımın karesine bağlı olarak artar. Bu, herhangi bir aşırı akımın hafife alınamayacağı anlamına gelir. Teorik olarak, bu şekilde oluşan ısı çevreye dağılmaz ise iletken eriyene kadar ısınmaya devam eder.
Kaçak akım rölesinin çalışıp çalışmadığını anlamanın kolay bir yolu vardır. Kaçak akım rölesi test butonuna basıldığında kaçak akım rölesi işlevini görmüyor ve elektrik akışı devam ediyor ise bu durumda kaçak akım rölesi sorunları ortaya çıkar.
Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir.
Yalıtım arızası olmasa bile, topraklama iletkeninden geçen kaçak akımların bozulması ya da kaçak akım rölesinin devreye girmemesi, enerji altında olan topraklanmamış ekipmana ve toprağa dokunan bir kişi için kaza tehlikesi oluşturabilir ve insan hayatı tehlikeye girebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri