Duruşma zaptı, davanın açılmasının ardından mahkemenin davaya ilişkin gerçekleştirilecek olan işleri belirtmiş olduğu, dosyanın gidişatını gösteren usulü işlemdir. Duruşma tutanağı davanın açılmasının ardından ilk duruşmadan evvel açılmaktadır.
Tensip zaptı, davanın açılması ile mahkeme tarafından, gerçekleştirilecek ilk duruşmaya kadar yapılması gereken işlemlerin ve duruşma gününün belirlenmesi amacıyla hazırlanan tutanaktır.
Buna göre Tüketici Mahkemeleri'nin basit yargılama usulüne göre tâbi oldukları açıkça anlaşılmaktadır. Bu sebeple tıpkı İş Mahkemeleri'nde olduğu gibi bu mahkemelerde de tensip zaptının hazırlanması demek, esasen duruşma gününün de belirlenmiş olması manasına gelmektedir.
Mahkeme tarafından tensip zaptı hazırlanmasının ardından yaklaşık 2-3 ay sonra ya da mahkeme yoğunluğuna göre 5-6 ay sonra ilk duruşma yapılabilir.
Tensip Zaptının Taraflara Tebliği
Davalıya ise aynı zarf içerisinde dava dilekçesi ve tensip tutanağı yer alacak şekilde tebliğ yapılmalıdır. Hukuk yargılamasında davacıya gönderilen tensip tutanağında, dilekçesinin eksiksiz olup olmadığı belirtilir.
İlgili 37 soru bulundu
Duruşma zaptı düzenlendikten sonra davacı kişiye tebliğ edilir ve dava dilekçesinin zorunlu maddelerinde eksiklik bulunuyor ise bu eksikliğin tamamlanması için gerekli ihtarı da barındırır şekilde tebliğ yapılmaktadır.
Uyaptan Duruşma Zaptı Nasıl Alınır? Uyap Vatandaş Portala girilerek ilgili dava dosyası seçildiğinde, dosyanın içinde en son evraklar arasında duruşma zaptı görünecektir.
Davaya cevap vermeyen davalı, inkâr kapsamında beyanda bulunabilir. Vermiş olduğu beyan dilekçesinde davaya yönelik yeni vakıa ileri süremez. İtiraz ve def'i de bildiremez. Ancak davacının bildirdiği vakıalara karşı cevap niteliğinde beyanda bulunabilir.
Dava açıldıktan sonra 6 ay içinde davanın ilk duruşması belli olur. Mahkemenin yoğunluğuna göre en kısa zaman içinde duruşma davetiyesi kişilere ulaştırılır. Tensip zaptı ile duruşma günü belirlendikten sonra PTT aracılığı ile taraflara gönderilir.
Tensip zaptı hazırlandıktan sonra yaklaşık 1 ay içinde PTT vasıtasıyla ilgilisine tebliğ edilmektedir.
duruşma tutanağında karar yer alır mı? Duruşma tutunaklarında ara kararlar ve son olarak da kısa karar (son celse) yer alır. Her duruşma tutanağından "Gereği düşünüldü:" cümlesinden sonra o celsenin ara kararı gelir. Gerekçeli karar ise daha sonra yazılır.
UYAP DURUŞMA TARİHİ ÖĞRENME
e-devlet şifresi aracılığıyla UYAP sistemine giriş yapabilir ya da e-devlet'e normal giriş yaparak arama butonuna “uyap” yazabilirsiniz. Karşınıza çıkan hizmetler arasından “duruşma sorgulama” seçeneğine tıklayarak duruşma tarihinizi öğrenebilirsiniz.
Dosya durumu karara çıkmış ifadesinde hâkimin ilgili davaya konu olmuş olay ile ilgili karara vardığını, davayı bitirdiği anlamı çıkar.
E- Devlet üzerinden dosyanınızı incelediğinizde "Dosya Durumu : Tensip zaptı hazırlandı" şeklinde bilgi ile karşılaşabilirsiniz. Bunun anlamı davanın tensibinin yapıldığı, tensiple bir duruşma günü tayin edildiği, ayrıca gereken delillerin de toplanmasına karar verildiğidir.
Ön İnceleme Duruşması
Hâkim, ön inceleme duruşmasında, dava şartları ve ilk itirazlar hakkında karar verebilmek için gerekli görürse tarafları dinler; daha sonra, tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları tek tek tespit eder.
Tensip Zaptı Aşaması Ne Kadar Sürer? Hukuk davalarında tensip zaptının hazırlanma süresi ceza davalarına oranla daha kısa sürmektedir. Ceza davalarında tensip zaptının hazırlanma süresi 15-20 günü bulabilmektedir.
Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.
Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.
Duruşmalar, duruşmaya katılan sanıkların, müştekilerin ve tanıkların yoğunluğuna göre yarım saat veya iki saat arasında sürebilir. Tarafların daha önce dinlenmiş olmaları halinde ise duruşma yaklaşık olarak 5 – 10 dk.
Tensip zaptı düzenlendikten sonra taraflara tebliğ edilir. Davalı tarafa tensip zaptı ile beraber dava dilekçesi de tebliğ edilir.
Bu nedenle tensip zaptında yer alan hükümlere ilişkin olarak itiraz, cevap veya savunma dilekçesi verilmesi genellikle gerekmemektedir. Yapılması gereken iş, hakkında tensip zaptı düzenlenmiş olan davanın bizzat kendisine ilişkin olarak beyanda bulunmaktır.
Davalı, cevap dilekçesinde yeni vakıalar (maddi ve usûl hukukuna dayanan savunma araçları) ileri sürerek davacının iddialarının haksızlığını ispat etmeye çalışacaktır4. Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128).
Mutlaka duruşmaya katılmak / savcılığa gitmek zorundasınız.
Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.
Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.
Sanık mutlak suretle mahkemeye gidip ifade vermek zorundadır. Sanığın geçerli tebligat adresine mahkemece çağrı kağıdı gönderilmesine rağmen duruşmaya katılmayan sanık hakkında zorla getirilme kararı verilecektir. Zorla getirilme kararına da uymayan sanık hakkında bu sefer mahkeme yakalama kararına hükmeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri