Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı adayları, hedefledikleri kurumlarda uzmanlık eğitimi alma hakkı kazanırlarsa, belirli sürelerde bu eğitimi tamamlarlar. Her diş hekimi DUS 'a girmek zorunda değildir.
DUS'a Girmeyen Adaylar Ne Yapabilirler? DUS, Diş Hekimliği öğrencisi veya mezunları için girilmesi zorunlu olan bir sınav değildir. Sınava girip başarı sağlayan adaylar tercih ettikleri kontenjanlarda belirtilen süreler dahilinde eğitimlerini tamamlar ve uzmanlık unvanını alırlar.
Diş hekimliğinde uzmanlık 2012 yılından itibaren resmi olarak başlamıştır. Uzmanlık devlette uzman olarak çalışmak için gerekli bir şarttır.
İstanbul Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri İnci “Artık yüzde 49 hisseyle diş hekimi olmayan şahıslar da ağız diş sağlığı kuruluşu, özel diş sağlığı polikliniği açma yetkisine sahip” dedi.
İlk kez 2012 yılında ÖSYM tarafından düzenlenmeye başlayan ve her yıl Eylül ayında yapılan DUS (Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı), Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olan kişilerin istedikleri ana bilim dallarında uzmanlık eğitimi alabilmeleri için girdikleri bir sınavdır.
İlgili 36 soru bulundu
Her diş hekimi DUS 'a girmek zorunda değildir. Yalnızca uzman olarak kurumlarda görev almak isteyen diş hekimleri DUS 'a girmek zorundadır. Eğer hedefiniz uzman statüsünde görev yapmak değilde diş hekimi olarak özel kurumlarda çalışmaya devam etmek için DUS sınavına girmenize gerek yoktur.
Adaylar, ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet sayfasından vatandaşlık numarası ve aday şifreleriyle sınav sonuçlarını öğrenebilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 3 bin 270 adayın katıldığı 4 Haziran'da yapılan sınavın sonuçlarının hayırlı olmasını diledi.
Kliniklerde veya özel hastanelerde diş doktorlarının maaşı en az 13 bin TL'den başlayıp bu oran 40 bin TL'yi bulabilmektedir.
Özel sektör kurumlarında görev yapan diş hekimlerinin maaşı 4 bin TL ile 6 bin TL arasında değişmektedir. Kendi muayenehanesini açan diş hekimleri için ise maaş limiti yok diyebiliriz, isim yapan aylık 30-40 bin lira kazanan hatta daha da fazlasını kazanan diş hekimleri var.
eleman.net verilerine göre, Diş Hekimi 2023 yılında ortalama 47.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Diş Hekimi , Temmuz 2023 yılında ortalama 47.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 39.160 TL maaş alıyordu.
DUS ve TUS sınavları, diş hekimliği ve tıp fakültesi mezunlarının, uzmanlık alanlarında eğitim almaları ve uzman diş hekimi veya doktor olarak çalışmaları için gereklidir. Sınav sonuçlarına göre, başarılı olan adaylar, üniversitelerin uzmanlık eğitimi veren fakültelerinde eğitim almaya hak kazanırlar.
Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.
Diş Hekimi Protez Uzmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Diş Hekimi Protez Uzmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 48.400 TL civarındadır.
MADDE 12- (1) TUS yılda en az iki defa, DUS ve YDUS yılda en az bir defa olmak üzere ÖSYM tarafından yarışma esasına dayanan mesleki bilgi sınavı şeklinde yapılır.
Yani bu maddeye göre, ihtisas yapacağınız bölümün eğitim süresinin tamamlanması tarihine kadar 35 yaşınızı tamamlamamış olmanız gerekmektedir.
2020 yılında DUS'a 4448 kişi girdi, DUS kontenjanı 864 idi. 2021 yılında DUS'a 4547 kişi girdi, DUS kontenjanı 754 idi.
Muayenehane, bir diş hekimi tarafından şahsı adına açılabilir, şirket tarafından muayenehane açılamaz. Birden fazla diş hekimi ya da tüzel kişilik tarafından ancak poliklinik ya da Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) açılabilir.
-dişhekimlerinin birden fazla muayenehane açmaları ya da birden fazla muayenehanede çalışmaları mümkün değildir. -diş hekimleri bulundukları ildeki ağız ve diş sağlığı polikliniği, ağız ve diş sağlığı merkezi veya ağız ve diş sağlığı hastanesinde ikincil bir çalışma yapabilirler.
Devlette yeni başlayan bir diş hekimi yaklaşık olarak 29.000 TL maaş alır.
En İyi Cevap. ağız ve diş sağlığı bölümünden mezunum. diş kliniği açabilirsin ancak yanında diploması olan hekim çalıştırma şartıyla.
eleman.net verilerine göre, Ortodonti Doktoru 2023 yılında ortalama 78.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ortodonti Doktoru , Temmuz 2023 yılında ortalama 77.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 66.000 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Endodontist 2023 yılında ortalama 50.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Endodontist , Temmuz 2023 yılında ortalama 50.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 41.360 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Her yıl 4 bin 900 diş hekimi mezun oluyor. Son yıllardaki atama sayıları ise mezunları istihdam etmekten çok uzak. Sağlık Bakanlığı, 2016'da 6, 2017'de 3, 2018'de 2, 2019'da 1 atama yaptı.
DUS sınavı geçerlilik süresi beş yıl olarak belirlenmiştir. Adayların sınav sonuçları bu sürede geçerli olmakta ve atamaları yapılabilmektedir.
ÖSYM'nin sitesinden ilan edilen sonuçlara göre sınavın birincisi olan Hakan Bilsel 120 sorunun, 104'ünü doğru, 4'ünü yanlış yaptı ve 3 soruyu boş bıraktı. Buna göre Hakan Bilsel 100.75 netle 70.29 puan alarak sınavın birincisi oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri