Adenoidektomi, geniz eti olarak da bilinen adenoid dokusunun cerrahi yolla çıkarılması işlemidir. Adenoidler, nazofarenks bölgesinde bulunan lenfoid dokulardan oluşur ve genellikle çocuklarda enfeksiyonlara karşı bir savunma mekanizması olarak işlev görür.
Adenoidektomi veya Geniz Eti Ameliyatı, adenoid bezlerini çıkarmak için yapılan cerrahi bir operasyondur. Adenoidler vücudu virüslerden ve bakterilerden korumaya yardımcı olurken, bazen şişip büyüyebilir ve kronik olarak enfekte olabilir. Bu enfeksiyonlar, alerjilerden veya diğer nedenlerden kaynaklanabilir.
En sık adenoidektomi endikasyonları; adenoidin aşırı büyümesine bağlı burun tıkanıklığı, horlama, apne, tekrarlayan ve geçmeyen çocukluk çağı sinüzitleri, tedaviye yanıt vermeyen orta kulakta sıvı birikimi ile karakterize kronik efüzyonlu otitis media (seröz otitis media) ve rekürren akut otitis media durumlarıdır.
Geniz eti, burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretir. Eğer çocuğunuzda sürekli ya da sık tekrarlayan geniz eti büyümesi veya iltihabı varsa, doktorunuz geniz eti ameliyatı önerebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Geniz eti ameliyatı için yaş kriteri bulunmuyor. Çocukta, geniz eti dokusuna bağlı horlama, ağız açık nefes alma, uyurken yer değiştirme gibi belirtiler varsa büyüklüğüne bakılmaksızın alınması öneriliyor. 3 yaş öncesi ve 7 yaş sonrasında çok nadir görülen geniz eti büyümesi yaş ilerledikçe küçülüyor.
Tedavi edilmezse kalp hastalıklarına yol açabilir
Geniz etine bağlı olarak orta kulak havalanmasında oluşan problem yüzünden kulak zarında çökme ve orta kulak boşluğunda basınç, işitme kaybına yol açmaktadır.
Geniz eti alındıktan sonra genellikle tekrar büyümez.
Ameliyatın kendisi yaklaşık 10-15 dakika sürer. Hastanın uyuması ve uyanması ile beraber toplam süre yaklaşık 45 dakikadır.
Ameliyatsız geniz eti tedavisi sırasında bölgede buharlaştırma yöntemi yapılarak etin yok edilmesi hedeflenmektedir. Özel bir cihaz ile radyofrekans tedavisi uygulanarak yapılan buharlaştırma yöntemi için mutlaka bu alanda eğitim alan uzman hekimden yardım alınması gerekiyor.
Adenoidektomi ameliyatı ağız içerisinde genel anestezi ile uygulanır. Küçük dilin arkasındaki bölgeden geniz etine ulaşılarak kazınır ve alınır. Bu ameliyat genellikle 45-90 dakika arası sürer.
Geniz eti ameliyatı ağız içinden yapılmakta, burundan yapılmamakta ve dikiş kullanılmamaktadır.
Normal koşullarda üç – dört gün gibi bir süre sonrasında hastanın normal hayatına dönmesinde sakınca görülmemektedir. Geniz eti tedavi sürecinde hasta enfekte kişilerden uzak, enfeksiyon ortamından uzak bir hafta geçirmesi gerekir. Gerekli görüldüğü takdirde ayrıca hastaya bir hafta seyahat engeli verilebilir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Geniz eti ameliyatı, yaklaşık 20 dakika süren, kesi gerektirmeyen basit bir ameliyattır. Etkin ve düzgün cerrahi kullanılarak çıkartılmış geniz etinin, tekrarlama olasılığı söz konusu değildir.
Geniz eti nasıl tedavi edilir? Geniz eti semptomlarının minimal olduğu çocuklarda, herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Geniz eti şişmesini azaltmak için hekim tarafından burun spreyi önerilebilir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda ise antibiyotik yazılır.
Burun Eti Nedir? Burun eti, halk arasında daha aşina olduğumuz haliyle genzi eti, burun ile boğaz arasına yerleşmiş, üzüm salkımına benzeyen bir görünüme sahip olan lenf dokusu kümesidir. Geniz eti, bademciklere benzer bir göreve sahiptir ancak bademcikler gibi gözle görülebilecek dokular değildirler.
Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Hasta Bakımı Geniz eti ameliyatından hemen sonra hastalar hafif bir rahatsızlık, boğaz ağrısı veya burun tıkanıklığı yaşayabilir. Başarılı bir iyileşme için cerrahın talimatlarına uymak hayati önem taşır. Bu dönem içerisinde ağrı kesici gibi elemanlar kullanılabilir.
Ameliyattan sonra birkaç gün hasta yiyip içtiklerine çok dikkat etmelidir. Sıcak veya sert, yani ameliyatlı bölgeye zarar verecek kadar yumuşak olmayan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ufak kanamaların karşısına geçmek için bu yollara başvurulmaktadır. Sürekli olarak gerçekleşen kanamalardaysa doktora gidilmesi şarttır.
Evet geniz eti 11 yaşından itibaren küçülmeye başlar ve zamanla kaybolur. Ama alınmamış geniz etinin vermiş olduğu hasar kalıcıdır.
Konuşma gelişimi, artikülasyon ve dil gelişimi için ise geniz eti bu tip sıkıntılara yol açmaz. Sadece çok büyük olması burun tıkalıymış gibi konuşmaya (h.ponasal) neden olabilir. Seslerin üretimine konuşma bozukluğuna etkisi olmaz.
İltihaplı geniz eti, öncelikle antibiyotiklerle veya alerji ilaçlarıyla tedavi edilmeye çalışılır. Eğer geniz eti iltihaplı değilse çocuğun durumu ve şikayetlerine göre bir süre beklenebilir. Çünkü çocuklarda geniz etinin bir miktar büyümesi normaldir. Zamanla çocuğun geniz eti kendiliğinden küçülebilir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı her mevsim yapılabilmektedir ancak yaz aylarında havaların çok sıcak olması nedeniyle çok tercih edilmemektedir. Ameliyat sonrası ağrı nedeniyle çocuğun sıcı alımı kısıtlanabilmektedir. Bu nedenle ilkbahar ve kış ayları ameliyat için daha doğru zamanlardır.
Ameliyat sonrasında herhangi bir kilo alma durumu yaşanmamaktadır.
Geniz eti nedir? Üst solunum yolları nefes alma esnasında sürekli olarak mikroorganizmalarla temas halindedir. Nazofarenks denilen geniz bölgesinde mukoza altında, burundan gelen mikroplarla mücadele eden çok sayıda lenfoid oluşumlar mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri