Budaklar: Budak, ağacın dallarının gövde üzerinde bıraktığı izdir. Düşer ve kaynar budak olmak üzere iki çeşittir. Düşer budaklar kuruyan, kaynar budaklar ise yaşayan dalların bıraktığı izdir.
Budaklar; ağaç gövdesinden dışa doğru büyüyen dalların gövdede kalan en kesitleridir. Düşer budak ve kaynamış budak olmak üzere iki ana çeşidi vardır. Düşer budaklar ahşap kururken yârinden çıkar ve ahşabın yük aktaran kesitini azaltır. Yapı kerestelerinde düşer budak bulunmamalıdır.
Odun hammaddesindeki görsel kusurlar; budak, çatlak, mantar ve böceklerin neden olduğu kusurlar şeklinde sıralanabilir. Bu bozukluklardan budaklar; ağacın doğal yapısı ve yaşam koşullarıyla bağlantılı olarak oluşur. Odun hammaddesi içerisinde gömülü halde bulunan budaklar büyüklüklerine göre dört sınıfa ayrılırlar.
Ağaçlar kesildiğinde üzerindeki dalları ve kabukları ile birlikte çıkan gövdeye kütük denir. Kütüklerin kabukları ve dalları kesilip yontulduğunda tomruk olur. Tomruğun bir başka tanımı ise kesilmiş ağacın silindir bicimdeki gövdesi, kerestelik kütüktür.
b. Öz Çatlakları: Kesimden sonra ağaç gövdenin kuruması ve üç farklı yönde farklı çalışması dolayısıyla enine kesitlerden başlamak üzere özden itibaren çevreye doğru radyal yönde uzanan öz çatlakları meydana gelmektedir. Tomrukların kullanış değerini düşürürler.
İlgili 25 soru bulundu
Daire testere makineleri ile yapılan keskin kesiş yönteminde, hafif tomruklar ortadan ikiye bölünüp yarım olan tomruğun biçilmiş yüzeyi sipere dayandırılarak biçme işlemi gerçekleştirilir. Ağır ve büyük çaplı tomruklarda ise bir kapak alınır ve bu kısım sipere döndürülerek biçme işlenme devam edilir .
Eksantrik kasılma; yürüme, koşma merdiven inme gibi bir çok günlük aktivite sırasında iskelet kaslarımızın ortaya koyduğu bir kasılma şeklidir.
Oluklu gövde oluşumu bazı ağaç türlerinde irsel olup örneğin Gürgen, Porsuk, Servi ve Karaağaç'da gövde enine kesitinde yıllık halkalar kaba dalgalı, girintili çıkıntılı ve gövde yüzeyi olukludur.
Kayın kereste ağacından tomruk olarak alınıp istenilen ölçülerde biçilir. Kayın kereste odunu sert olup çizilmeye karşı gayet sağlam ve dayanıklı olduğu için mobilya da sıkça kullanılır. Kayın renk olarak açık bir renge sahip tekdüze gözenekli bir yapıdadır.
Spiral liflilik diye de adlandırılan Lif Kıvrıklığı, Odunsu hücrelerin (lif, trahe ve traheidler) gövde eksenine paralel olarak seyretmeyip, küçük veya büyük bir açı teşkil ederek spiral şekilde gövde etrafında dolanması ile oluşur (BERKEL 1970).
Kaçık öz: Değişik sebeplerden dolayı özün gövde ortasında olmayıp bir kenara yakın olması hâlidir. Tek taraflı beslenme ve tek taraflı aşırı rüzgâr, kaçık özün oluşmasında bir sebeptir. Lif kıvrıklığı: Burukluk ya da elyaf dönüklüğü olarak da bilinen bu kusur, ağacın yukarıya doğru dönerek büyümesidir.
Urlu Ağaçlar
Yıllık halkaların birbiri üzerine yığılması sonucu gövdenin dışına taşan şişkinliktir.
Örneğin odun yanınca karbonmonoksit çıkar. Karbonmonoksit, 1 atom karbon ve 1 atom oksijenin yaptığı bir bağ çeşididir. Ama özünde yine karbon ve oksijen atomu vardır. Yani atom değil, atomların oluşturduğu moleküller odundan ayrılır.
Kırmızı çürüklük, ardaklanma gibi bir ağaç hastalığı türüdür. Hastalık köke yakın olan kısımlarda başlar ve bazen gövdenin tümüne sirayet edebilir. Kırmızı çürüğü oluşturan mantarlar hücre zarına zarar verir. Lignin tahrip olmaz, ağaçta kırımızı kahverengi bir renk oluşur.
Tomruk ve el imalâtı kerestelerin birinci ve ikinci sınıflarına giren «uzun boy» tomruk ve keresteler, 5.50 metre ve (0.50 metre kademe ile) daha uzun, «Çok uzun boy» tomruk, 8.00 metre ve (0.50 metre kademe ile) daha uzun; Birinci ve ikinci sınıf maden direkleri (0.50 m. kademe ile) 1.50 - 6.00 metre.
Bu soruları sorduğunuzda eğer ağacınızın kalınlaşmasını istiyorsanız mümkün olduğunca az budama yapın. Bırakın ağacınız büyüsün ve tüm sürgünlerini uzatsın. Böylece dallar daha da kalınlaşacaktır. Ayrıca dalların kalınlaşmasıyla gövde de kalınlaşacaktır.
Orta bir sertliğe sahip olan kayın ağacı, sağlam bir yapıya sahiptir. Dayanıklılığı ve kolay temin edilebilir olması nedeniyle mobilya üretiminde kullanılan en ideal ahşaplardan bir tanesidir.
Kayın (Fagus), kayıngiller (Fagaceae) familyasının Fagus cinsinden değerli orman ağaçlarına verilen ad.
İçerisinde birçok vitamin bulundurur. Özellikle kilo vermeye yardımcıdır. Toksin atmak için kıymetli bir besin maddesidir. Romatizmal hastalıklara da iyi geldiği bilinen kayın ağacı kış aylarında şifalı bitki olarak tüketilir.
Ağaç kesildiğinde bütün hücreler ölmez ve suyunu hemen yitirmez. Zamanla suyu gidince hacmi azalır; buna karşılık kurumuş ağaç yeniden su görürse şişer. Bu olaylarla ahşabın biçim değiştirmesine “ahşabın çalışması” denir. Çalışma, ahşabın her doğrultusunda aynı olmadığı gibi ağacın türüne göre de farklılık gösterir.
Gövde boyu: Pruva üst ucundan kıç güverte dış kenarına kadar olan ölçüdür. Bu teknenin gerçek boyunu verir. Su hattı boyu: LWL ( Length Water Line ) Teknenin gövdesinin su hattı seviyesinde ölçülen boyudur.
Sulamalı: Kerestenin kenarlarında görülen kabuklu veya kabuğu düşmüş yuvarlak odun yüzeye denilmektedir.
Tül, traheleri çevreleyen paranşim hücrelerinden geçit nembronu nedeniyle trahelerin içerisine doğru (lümenlerde) torbacıkların veya baloncukların sarkmasıyla oluşur. Bu durumda trahenin suyunu kaybetmesi sı-onucu meydana gelir.
Diri odun, bir ahşabın fizyolojik anlamda aktif halde olan kısmıdır, diğer ismi de canlı odun olarak geçer. Bitki biyolojisinde ahşabın genç, canlı sağlıklı ve aktif bölümü olarak tanımlanır. Diri odunun görevi ksilem maddesinin bitkinin gövdesi boyunca taşımaktır. Diri odun açık renkli olur.
Kam mili veya Eksantrik mili hareketini triger kayışı ya da zincirinden alır. Motorda görevi emme ve egzoz supaplarının zamanında açılmalarını sağlamaktır. İlkel 4 silindirli 8 supaplı motorlarda tek, 16 supaplı yeni nesil motorlarda 2 adet bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri