Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Sarı olan tereyağları gerçektir, beyazlar ise sahtedir gibi bir algıya kapılmayın! Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Tereyağını tavada erittiğinizde göz göz olmuyor ve köpürmüyorsa kesinlikle sahtedir, ve sakın tüketmeyin. Doğal ve organik bir tereyağı tavada kızdırılınca köpürür.
Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır.
Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var.
İlgili 23 soru bulundu
Köpürme testi: Tavada eriyen tereyağ köpürmüyorsa sahtedir
Zira tereyağının köpürmesinin nedeni içinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı dışarı çıkması.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Sütün önce yoğurda ardından da yayık vasıtası ile tereyağına dönüştürülmesi ile halk dilinde "yayık tereyağı" elde edilir. Sütün yağınının seperatör adı verilen bir makine vasıtası ile çekilmesinden elde edilen ürünün sanayideki adı "krema", köylü ve halkın bir kısmının bildiği adı ise "kaymak" dır.
Torku Tereyağı Görünümlü Margarin
Torku'nun tereyağı diye satılan ürünü bildiğimiz margarin.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
AK GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
Gerçek tereyağı için ihtiyaç duyulan malzeme tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir. Aynı şekilde ev yoğurtlarının kaymakları da tereyağı yapımı için uygun bir malzemedir.
Tereyağı Sütten üretilen tereyağı da uygun koşullarda muhafaza edilmezse bozulabilir. Eğer tereyağının rengi farklılaştıysa, renkte dalgalanma varsa bozulduğu anlamına gelir. Oluşan koku ve tadındaki değişim de tereyağının bozulduğunu gösterir.
Kahverengi tereyağı aslında tereyağının yakılmadan, belli bir ısıda eritilip, içindeki süt maddelerinin ortaya çıkarıldığı, daha karamelize bir tadı ve kokusu olan yağ çeşidine deniliyor. Bildiğimiz tereyağından elde ediliyor.
Sade Yağ ile Tereyağı Arasındaki Fark
Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80'in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99'dur.
Tereyağının yıkanması, lezzetin düzelmesini ve dayanıklılığın artması sağlar. Tereyağı taneli bir kitle halinde birikir. Bunun yoğrularak homojen bir kitle haline getirilmesi gerekir.
Medimagazin'de yer alan ve PloS One'da yayımlanan araştırmaya göre, tereyağı tüketimi herhangi bir kardiyovasküler hastalık (KVH), koroner kalp rahatsızlığı ve inmede artışa neden olmuyor, yanı sıra tip 2 diyabeti de bir miktar azaltıyor.
Farklı tipleri var. Doymuş yağlar (tereyağı, içyağı, kuyrukyağı, margarinler), doymamış yağlar (zeytinyağı, ayçiçeği, mısırözü, pamuk yağları, balıkyağı) ve trans yağlar.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Tereyağı buzdolabında, derin dondurucuda veya tezgahın üzerine kapatılarak saklanabilir. Çoğu insan tereyağını buzdolabında saklarken, her türlü tereyağı kaliteyi önemli ölçüde etkilemeden dondurulabilir. Tuzlu tereyağı, her zaman yumuşak ve kullanıma hazır olması için oda sıcaklığında bile saklanabilir.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Tereyağı diğer yağlara oranla daha sağlıklı olmasıyla bilinen bir yağdır. Abartılmamak kaydıyla tüketilmesi de uygundur. Şeker hastaları için ise bu yağ tehlikeli değildir. Hatta az ve düzenli tüketimi şeker hastalığına iyi gelmesiyle bilinmektedir.
Yayık tereyağı, halk dilinde yoğurdun yayık vasıtasıyla çalkalanarak tereyağına dönüştürülmesi olarak tabir edilmektedir. Sadece süt kremasından elde edilen tereyağına göre biraz daha aromatik bulunmaktadır.
Köy tereyağı sadece ilkbaharda merada otlayan hayvanların (inek, koyun, keçi) sütünden yapılırsa koku olur. Bu kokunun nedeni ise bahar aylarında yeni yeşermiş otlarla beslenen hayvanların sütüne otların kokusunun geçmesidir. Aslında köy tereyağının kokuyor oluşu onun doğal olduğu anlamına gelmektedir.
Karlıdağ Tereyağı Tuzlu 950 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri