Dermatologlar, cildi kuruttuğu için yüzün duşta yıkanmasını doğru bulmuyor. Duştan gelen çok fazla su yüzdeki hassas cilde zarar verebilecek önemli nem kaybına neden olabilir. Duşta kullanılan şampuan ve duş jelleri de yüze zarar veriyor. Bunun için duşta yüzünüzü korumanız şart.
Ancak uzmanlar sıcak suyun, yüz için zararlı olduğunu vurguluyor. Doğru bildiğimiz yanlış Duş alırken yüz yıkamak, cildin zarar görmesine neden oluyor. Buhar ve sıcak su gözenekleri açıyor. Vücudunuzu yıkadığınız sıcaklıktaki su ile yüzünüzü yıkarsanız, cildinizdeki yağ tabakası zarar görür.
Yüzünü ılık suyla yıka.
Sıcak ya da soğuk su kullanmak, cildini aşındırabilir, ılık su ise naziktir ve tahrişe yol açmaz. Ellerinle yüzüne su çarpabilirsin ya da bir havluyu ıslatıp yüzünü bununla silebilirsin.
Yüzünü nasıl temizlemelisin? Yüzünü sadece suyla temizlemek yeterli olmaz. Cildindeki kirleri ve gözeneklerinde biriken yağları arındıracak bir yüz temizleme ürünü kullanmanı öneririz.
Yüzü, buz gibi suyla yıkamanın gözenekleri küçülttüğü sanılır ama bu doğru değildir. Sıcak su da, cildin nemini emerek daha çok kurumasına neden olur. İdeal olan, ılık su kullanmaktır. Ancak cildinizde kızarıklar varsa, kılcal damarlarınıza baskı yapması için soğuk suyla (buz gibi değil ama) yıkayabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Suyun, kiri ve yağı tek başına çıkaramayacağı konusunda uzmanlar hemfikir. Yıkamazsak ne olur? New Yorklu dermotolog Meghan Feely, yüz yıkamanın tamamen bırakılması durumunda aknelerin baş göstereceği konusunda uyarıyor. Özellikle denize girilen, spor yapılan bir günün ardından yüzü yıkamak şart haline geliyor.
Duştan sonra nemlendirin!
Bu anlamda, yüz kremleri ve vücut losyonları harika bir seçenek. Tabii doğru uyguladığınız sürece... İşte size işinizi kolaylaştıracak bir öneri; vücut losyonunuzu da şampuanların yanında bulundurun. Böylece banyonuz bittikten sonra, cildiniz henüz ıslakken nemlendiriciyi uygulayın.
İdeal olan yüzü günde 2 kez yıkamaktır
Uzmanlar, ikinin sihirli sayı olduğu konusunda hemfikirler; sabah bir kez ve gece bir kez yıkamalısınız. Gece uyuduğunuzda cildinizde bakteri birikir, bu yüzden sabahları cildinizi yıkamanız gerekir.
Hangi cilt tipi ya da ne tür bir ihtiyacınız olursa olsun, seçilen uygun ürünlerle, sabah ve akşam olmak üzere yüzünüzü yıkamanızı tavsiye ediyoruz. Sabah yüz yıkamak, yüzün tazelenmesine ve canlanmasına yardımcı olurken, gece yıkamak ise ciltteki kirin ve makyajın giderilmesine katkı sağlayacaktır.
Duş esnasında yüz yıkama jelinizi ayrıca edinerek, banyonuzu o şekilde yapmanız daha doğru bir tercih olur. Fakat duş jeli, yüz jelinin yokluğunda yüz yıkamak için de kullanılabilen bir temizlik üründür.
Gün boyunca yüzünüze hücum eden ter ve doğal vücut yağları, toz ve diğer kirleticiler cildimizin en dış tabakasında birikir. Bu tabakayı gece yatmadan önce temizleyerek cildimizin nefes almasını sağlamış oluruz.
Yatmadan yüz yıkamak, sabah kalkınca yüz yıkamaktan daha önemli. Çünkü günlük yaşamımızda her yerde radyasyon söz konusu. Yatmadan önce yüz yıkamakla yüzümüzde kalan radyasyon tanecikleri temzilenir. Bu uygulama, hem cildimizi korur, hem de uygkumuzun daha rahat birşekilde geçmesini sağlar.
Cildin genel bariyerine zarar veriyor.
Sıklıkla banyo yapmak ve gereğinden fazla kese yapmak cildi tahriş eder ve kuruluğa sebep olur. Duş süresinin uzamasıyla birlikte daha çok sıcak suya maruz kalmak ise derinin altındaki nem oranını azaltarak cildi daha da kurutur.
9. Banyoda suyun sıcaklığı gibi ürperten hallerde cehennemi düşünmeli, bununla cehennem arasında mukayesede bulunmalıdır. 10. Banyoda konuşmamalı, aşikâre Kur'an ve ilahi gibi şevler söylememelidir. 11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
2) Şampuan ile Yüz Yıkamak
Şampuanlar saç deriniz için geliştirilmiş olup yüz derinizin kullanımına uygun değildir. Sert sentetik içerikler cildinizin bariyerine zarar verip hem onu kurutabilir hem de sivilcelenmeye neden olabilir.
Temizleyiciler, maskler, bakım yağları… Genç ve dinç görünmek için bir sürü fırsat! Ancak yine de büyük umutlar bağladığınız kremlerin cildinizi mahvettiğini görmek sizi hayal kırıklığına uğratabilir. İster inanın ister inanmayın cildinizi sadece suyla yıkayarak mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Cildin deriye en yakın olduğu bölge has sebum ile kaplıdır ve bu tabaka yüzünüzdeki yağ oranını belirler. Soğuk su bu esnada cildin bu tabakasının kalkmasını ve hem dış faktörlerden korumaya hem de beslemeye başlar. Soğuk su cildin kendini yenilemesini hızlandırıp gözenekleri küçülterek siyah nokta oluşumunu azaltır.
Eğer geceleri yüzünüzü köpürtüp durulanan bir temizleyici ile yıkıyorsanız ve yağlı olmayan bir cilde sahipseniz sabahları sadece su ile yıkayabilirsiniz. Çünkü yatmadan önce yapılan cilt temizliğinin ardından gece boyunca yıkanması gereken herhangi bir şeyle temas etmezsiniz.
Bu nedenle cilt bakımına banyodan hemen sonra başlanması tavsiye edilir. Banyodan sonra bakım yapılmaması durumunda cildiniz yüksek miktarda nem kaybına uğrayabilir. Dolayısıyla cilt bakımı banyo öncesinde değil de banyo sonrasında yapıldığı takdirde daha iyi etki edecektir.
Uzun süreli sıcak duşlar veya banyolar cildi kurutabilir. Özellikle yoğun klorlu havuzlarda yüzmek de önemli bir kuruluk nedenidir. Sert sabun ve deterjanlar. Pek çok sabun, deterjan ve şampuan türü ciltteki nemi ve yağı gidererek kuruluğa neden olur.
13.Yüz maskesi duştan önce mi yapılır, sonra mı yapılır? Genel olarak yüz maskesini duştan sonra yapmak daha etkilidir. Duştan sonra açılmış olan gözeneklerinize, maskenizin içeriği daha rahat nüfuz edecektir.
Faydalı besinlerden destek alın
Cilt sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri