Bilim insanları düşüklerin önüne geçebilmek için hamile kadınlara, gebeliklerinin son üç ayında yan yatmalarını tavsiye etti. İngiltere'de 1000 kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre gebeliğin son üç ayında sırtüstü yatmak düşük ihtimalini ikiye katlıyor.
'Yatak istirahati' uygulaması evde veya hastanede birkaç gün olabildiği gibi doğuma kadar sürebilmektedir. Gebeliğin erken döneminde kanama ve düşük tehlikesinin varolduğu durumlar gibi gebelikte gelişen çeşitli komplikasyonların tedavisi için önerilmektedir. Yatak İstirahati Niçin Önemlidir?
En çok önerilen, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına gelmez çünkü konforunuzu bozabilir.
Gebelikte ilk 3 ay yatış pozisyonu yüz üstü olabilir. Yüz üstü uyumaktan hoşlanıyorsanız karnınız büyüyene kadar bu şekilde yatabilirsiniz. Karnınız büyüdükten sonra yüz üstü yattığınızda rahat edemeyeceğiniz için kendinize farklı bir uyku pozisyonu bulmanız gerekecektir.
İlk 13 haftada düşüğü engellemek ve durdurmak mümkün değildir. Ancak düşük yapıldıktan sonra tüm konseptus materyali dışarı atılamayabilir. Rahim içerisinde kalan parçalar da ağrı, kanama ve enfeksiyona sebebiyet verebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bilim insanları düşüklerin önüne geçebilmek için hamile kadınlara, gebeliklerinin son üç ayında yan yatmalarını tavsiye etti. İngiltere'de 1000 kadın üzerinde yapılan bir araştırmaya göre gebeliğin son üç ayında sırtüstü yatmak düşük ihtimalini ikiye katlıyor.
Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur. Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlarken, vücut çatlaklarının oluşumunu da azaltır. İdrar yolu enfeksiyonlarını, kabızlığı ve hemoroidi önler.
Bunun nedeni vücudumuzun ortasında özellikle sağ tarafından geçen en büyük ana toplardamar (Vena Cava İnferior) geçmektedir. Eğer sağ tarafa doğru yatılırsa bu toplardamara, rahim baskı yaparak kalbe dönen kan miktarını azaltır bu da bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olur.
Düşüklerin çoğu gebeliğin başında görülür. Tüm düşüklerin yarıdan fazlası gebeliğin 9. haftasından önce görülür. 9-10 haftalıkken % 22 si, 11-12 haftalarda da %11 i görülür. Yani tüm düşüklerin %85i 13. haftadan önce erken düşük olarak gerçekleşmektedir.
Yüz üstü yatmak da bunlardan biridir. Aynı sırt üstü pozisyonunda olduğu gibi hamileliğin 6. ayından sonra amniyon sıvısı yüz üstü pozisyonda bebeği korumak için yeterli olmaz. Bu sebeple çok tavsiye edilen bir pozisyon değildir.
Sırt üstü yatış sırasında vücudun alt kısmından kanı toplayıp, kalbe taşıyan büyük bir toplardamara baskı olur.Bunun sonucunda annede tansiyon düşüklüğü,baş dönmesi, halsizlik gelişirken bebeğe giden kan akımı ve besin akışı azalır.
Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur. Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlarken, vücut çatlaklarının oluşumunu da azaltır. İdrar yolu enfeksiyonlarını, kabızlığı ve hemoroidi önler.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
2. 'Sürekli yatmak doğumu önler'
Tam tersine sürekli hareketsizlik, pıhtılaşma problemlerine neden olabilir.
Amerika'da yapılan araştırma; birçok kadının düşük hakkında yanlış bilgilere sahip olduğunu gösterdi. Araştırma sonucunu değerlendiren Op. Erden, “İnanılanın aksine; hamileyken ağır kaldırmak, seks veya egzersiz yapmak düşüğe yol açmaz” dedi.
Not: 6.gün içinde kanama kesilir. Estrojen verilmeye başlandığında progesteron alımı estrojen tedavisinin 2.haftasından sonra başlatılmalıdır. Progesteron, progesteron injeksiyonu sırasında kanama meydana gelirse bırakılmalıdır.
Progestan Nedir? Progesteron, gebelik sırasında rahmin problemsiz bir şekilde gelişip büyümesine olanak sağlar. Rahim kaslarındaki kasılmaları azaltarak, düşük yapma riskini ortadan kaldırır. Gebeliğin son evrelerine yaklaşırken salgılanarak, erken doğumun da önüne geçer.
Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
Gebelikte kanama yaşayanlar neler yapmalı? İstirahat etmeli ve hemen doktoru ile temasa geçmelidir. Çoğunlukla hafif ağrısız lekelenmeler istirahatle düzelir ancak bazı durumlarda ilaç tedavisi hekiminiz tarafından ek olarak önerilebilir. Yoğun kanamalarda hastane yatışı gerekebilir.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
Paradoks bir şekilde birçok kadında daha fazla sıvı almak sıvı tutulmasını engeller. Genellikle gece gelen bu ağrılı kasılmalar ikinci ve üçüncü üç aydaki gebe kadınlarda çok sıktır. Kramp girdiğinde bacağı gerip, ayak bileği ve ayak parmaklarını yukarı kaldırmak ağrıyı azaltacaktır.
Gebeliğin bu sürecinden itibaren günlük alınması gereken enerji 2200 kalori düzeylerine çıkartılmalıdır. Yani beslenme düzeyi arttırılmalı 3 ana öğüne ilaveten 3 ara öğün de yapılmalıdır. Öğünlerde meyve, süt, yoğurt gibi hem kan şekerini dengeleyecek hem de açlık hissini bastıracak sağlıklı gıdalar tüketilebilir.
Hamileliğin ilk aylarında gebe kişi öğünlerinde sebze-meyve, tahıl ve proteinden zengin, iyi pişmiş ve temizlenmiş gıdaları tercih etmelidir. Bebeğin gelişimi açısından risk oluşturabilecek kafein ve tütün mamullerinden uzak durmalı, mümkün olduğunca doğal ve sağlıklı beslenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri