Bölgesi'nin kıyı ve dağların kuzeye bakan kesimleri ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyı kuşağında etkilidir. Sinop şehir merkezinde, en soğuk ay şubat, en soğuk aylar ocak ve şubat, en sıcak aylar temmuz ve ağustostur. Ocak ayı ortalaması 7 0C, Şubat ayı ortalaması 6,6 0C'dir.
Ortalama yağış miktarı Sinop'ta 679–1077 mm ve toplam yağışlı gün sayısı 97-128 gün arasındadır. En yüksek sıcaklık 35 °C ve en düşük sıcaklık ise -8,4 °C derecedir. Ortalama sıcaklık açısından çok büyük fark yoktur, kışın 7 °C dolayında olan sıcaklık ortalaması, yazın 20 °C'ye yükselir.
Yazın belli bir dönem dışında, bütün yıl nemli ve yağışlı geçer. Sinop'un kuzey kesiminde Karadeniz iklim tipi egemendir. İlin güney kesiminde ise kıyıya koşut olarak uzanan dağlar nedeniyle, Karadeniz ikliminin etkisi giderek azalmaktadır. Bu bölgede yağışlar ve sıcaklık düşer ve bozkır ikliminin etkileri görülür.
Sinop'un yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. 1365 rakımlı Dranas Dağı beyaz örtüyle kaplandı, kartpostallık görüntüler ortaya çıktı. Ayancık, Erfelek, Durağan, Saraydüzü, Gerze ve Boyabat'ın yüksek kesimlerinde kar yağışının etkili olduğu belirtildi.
Sinop 2020 yılında en yüksek kükürtdioksit (SO2) ortalaması görülen 10 il arasında da sıralandı. Aynı kurumca 2019 yılı verilerinden hazırlanan "Kara Rapor 2020”de de Sinop için dikkat çekici bir bilgi yer alıyor. Sinop 2019 yılında hava kirliliğine bağlı ölüm yüzdesi en yüksek 10 il arasında 7. Sırada yer alıyor.
İlgili 31 soru bulundu
En düşük sıcaklık –8,4 0C, en yüksek sıcaklık 34,5 0C olarak ölçülmüştür. Bu değerler şehir merkezi için geçerli olup, kırsal ve dağlık alanda sıcaklık değerleri değişebilmektedir.
Sinop kuzey rüzgârlarına açık olduğu için devamlı rüzgâr alan bir şehirdir. Özellikle kış aylarında şehirde sert rüzgârlar hâkimdir. Yılın her ayı doğanın farklı bir güzelliğini görebileceğiniz Sinop'ta yeşillikler içerisinde bir tatil geçirmek isterseniz ilkbahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz.
Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar. Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip.
Harita 1. Sinop ili lokasyon haritası. Sinop, mevcut ekonomik durum itibariyle tarım, hayvancılık ve ormancılık faaliyetlerinin ön planda olduğu, sanayinin yeterince gelişmediği, bütün bunlara bağlı olarak verdiği iç ve dış göçler sonucu toplam nüfusunun yaklaşık iki katının sınırları dışında yaşadığı bir ildir.
Ortalama deniz suyu sıcaklığı 15.9 0C olan Sinop'ta ortalama güneşlenme süresi ise 5,46 saat/gündür. Nisbi nem yönünden sahil kesimleri % 75 nem ortalamasının üzerinde, iç kesimler ise %60 nem oranın altındadır.
Bölge dışında ise Karadenizlilerin kendilerini Laz olarak ifade ettikleri görülür. Ancak bölgede yaşayanlar için Laz, daha doğudakilerdir. “İstanbul'da Samsunlular ve Sinoplular dahil bütün Karadenizlilere Laz derler; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara, Laz derler.
Orta Karadeniz bölgesinde Türkiye'nin en kuzey noktasında yer alan Sinop yaklaşık 93 bin kişilik nüfusu ile belki küçük ama çok mutlu bir şehir. Trafik derdinin olmadığı, fiyatların Türkiye ortalamasına göre çok ucuz olduğu Sinop gezilecek ve görülecek yerler anlamında oldukça etkileyici bir şehir.
Sinop'a Ne Zaman Gidilir? Türkiye'nin en kuzeyindeki nokta olan Sinop, dört mevsim yağış alabilen şehirlerimizdendir. Mevsim sıcaklıklarının en uygun olduğu zaman ise yaz aylarıdır. Özellikle yaz aylarında ve doğanın uyanış vakitleri olan bahar aylarında şehri ziyaret edebilirsiniz.
Sinop ilinin temiz ve berrak plaj, beach ve sahillerinden bazıları ise; Karakum Plajı, Sinop DSİ Plajı, Sarıkum Plajı, Ayancık Çamurca Plajı, Türkeli Plajı, Büyük Gerze Plajı, Akliman Plajı, Antik Beach ve Marina Beach'tir. Sinop Karakum Plajı, Sinop il merkezine ortalama 4 km uzaklıkta yer almaktadır.
44- Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Amasya, Sinop, gibi illerde ise AVM bulunmuyor.
İlimizdeki tarım arazilerinde bitkisel üretim yoğunluklu olarak tarla bitkileri yetiştiriciliği şeklinde olup buğday, mısır, arpa ve çeltik önde gelen ürünlerdendir.
Antikçağdan beri parlak ve yoğun bir ticari ve Kültürel yaşantıya sahip olan Sinop, bu niteliğini Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı yönetimlerinde de sürdürmüş, ayrıca kale ve tersanesiyle bölgenin en önemli askeri üslerinden biri olmuştur.
Alışveriş / Ne Alınır
Sinop'ta yapacağınız alışverişlerde minik Diyojen heykelleri ve bölgenin ünlü Ayancık ketenleri, özel olarak inceleneniz gereken ürünler. Bunların yanı sıra şehirde en çok satan ürünler ise el yapımı gemi maketleri, Karadeniz manzaralı tablolar ve yöresel giysiler.
Türkiye'nin en kuzey noktasında yer alan Sinop, “Karadeniz'in Yıldızı” olarak anılır. Sinop, gezilecek yerler bakımından da oldukça zengin bir şehirdir. Gerek jeopolitik konumu gerek doğal güzelliği gerekse de tarihi zenginliği ile Sinop, yıl içerisinde on binlerce turistin akınına uğrayan şehirlerdendir.
Sinop'ta kendinizi Ege'de, Akdeniz'de gibi hissedebileceğiniz bir plaj Mobil Plajı. Burada deniz sığ, aniden derinleşmiyor. Eylül ayında biraz dalgalı olsa da Temmuz ve Ağustos'ta sakin bir denizde yüzeceğinizi söyleyebilirim.
Sinop Merkez İlçeleri
Merkez olarak bilinen ilçe şehrin en büyük ve kalabalık yeridir.
Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütleleri taşıdıkları nemi, büyük ölçüde, araştırma alanımızın güney kısımlarını oluşturan Küre dağlarının kuzey yamaçlarına bırakırlar. Kıyıda bulunan Sinop, bu nedenle, Doğu ve Batı Karadeniz kıyılarına oranla oldukça az yağış alır.
Sinop İli; Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere ilçe sayısı 8, mahalle sayısı 46, köy sayısı 466, bağlı sayısı ise 1.650'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri