Düşünmeden konuşan ve bu nedenle sarf ettiği sözlerle birilerinin üzülmesine neden olan kişilere patavatsız denir. Patavatsız kişiler, nerede nasıl konuşulacağını ya da nasıl davranılması gerektiğini bilmezler.
Çok konuşan insanlara geveze, çenebaz, çaçaron ve çalçene şeklinde adlandırılır. Az konuşan kişiler ise suskun ve sakit olarak nitelendirilir. Bu kelime birçok atasözümüzde de geçer.
Günümüzde aşırı konuşan kişiler için yaygın olarak kullanılan kelimelerin başında geveze geliyor. Çene çalmak deyiminden türetilen çalçene, geveze ve leffaf sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Kompulsif konuşma olarak da bilinen konuşma bağımlılığı, isminden de anlaşılabileceği gibi sosyal olarak kabul edilebilir olan sınırın üzerinde süreler boyunca karşıdakiyle konuşma eğilimine verilen isimdir.
Bir tiyatro oyununda, kişilerden birinin sahnede yalnız kaldığında kendi kendine yaptığı, duygularını, niyetlerini açığa vuran konuşma. Dinleyicilere bir kişinin anlattığı, genellikle güldüren olaydır.
İlgili 28 soru bulundu
çok az konuşan, sessiz, sakin olan, sükûtî
Araştırmacılar son zamanlarda, oldukça hızlı konuşma (kısaca ERS) olarak adlandırılan durumun temelini araştırmaya başladılar. İyi yönetilen bir konuşma bozukluğu, beyninizin bu hıza geri dönüşler yapması beraberinde üstünlük belirtilerini kanıtlıyor.
Eğer çok sık konuşuyorsan aklına gelen ilk şeyi tartmadan söyleyebilirsin. Az konuşmayı öğrenmek demek kelimelerin üzerinde düşünmeyi öğrenmek demektir. Bir şey söylemeden önce söyleyeceğin kelimeleri önceden düşünmeye çalış. Bu, bazı şeyleri kendine saklamana, genel olarak az konuşmana yardımcı olabilir.
Susmak aklın süsü ve cehaletin örtüsüdür. Tatlı dilli ve cömert elli olmalıdır! Sükut, âlimin ziyneti, cahilin aybına perdedir. İbadet on kısımdır, dokuzu susmak, biri de kötü arkadaştan uzak durmaktır.
Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
Sosyal olmayan insan davranışları sergileyen bireye verilen ad. Kalabalık ortamlarda bulunmayı sevmeyen kişidir. Kimsenin olmadığı sakin yerler bu tip insanlar için her zaman ilgi çekicidir. Kalabalık ortamlarda genelde saklanma isteği içindedirler.
Suskunluk veya mutizm (Latince mutus 'sessiz' kelimesinden), başkalarının konuşmalarını duyma yeteneğini korumaya veya sürdürmeye devam etmeye rağmen konuşmanın ortaya çıkmaması olarak tanımlanır.
1- Munis: Arapça kökenli bir sözcük olan munis, hem aşina ve alışıldık hem de sakin anlamına gelir. Örnek Cümle: Mülayim insanlar karşısındaki insanı kırmaktan çekinirler.
[1] "Ne söylediğini bilmeden düşüncesiz, tutarsız konuşmak" anlamında kullanılan bir söz.
En İyi Cevaplar
Çok teşekkür ederim, Allah razı olsun.
Avare: Hercai, sergerden, boş adam, haylaz (LO, 28).
'Zeki insan geç uyur' tezinin en önemli dayanağı şu: Zeki insanlar daha çok kas gücüne dayalı işler yapmadığı için vücutları diri kalıyor ve uykuya erkenden ihtiyaç duymuyor.
Öğrencilerden müzik türlerini tercihlerine göre sıralamaları istendi ve bu testin sonunda en yüksek IQ puanlarını alanların ağırlıkla enstrümantal müzikleri tercih ettiği görüldü.
Az konuşma da az yeme ve az uyuma kadar hayatımızın en önemli hasletlerinden biridir. Peygamber Efendimiz, her şeyde olduğu gibi az konuşmayla ilgili de ümmetini, dolayısıyla da tüm insanlık âlemini uyarmıştır.
Büyük konuşunca başına gelir, derler. Bunun İslam'da bir açıklaması var mıdır? Bu hadiste de ifade edildiği gibi, insanların kibirlenmesi, başkasına karşı kendini üstün görmesi ve başkasını kınaması gibi büyük sözler konuşması doğru değildir ve bir gün kendi başına gelmesi de muhtemeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri