Kağıdın icadı Çin'in dünyada söz sahibi olduğu dönemlere rastlar. O dönemin en gelişmiş kültürüne sahip Çin'in büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayan kağıt kullanımına diğer medeniyetler 700'lü yıllarda başladı. Cai Lun'un keşfettiği kağıt yapma metodu; Orta Asya'ya 751, Bağdat'a 793 yılında ulaştı.
Kâğıda dair en eski kalıntılar Tibet'te bulunsa da milattan önce 2. yüzyıla tarihlendirilen bu kâğıt parçalarının kim tarafından yapıldığı belli değil. Bu nedenle MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Ts'ai Lun birçok kaynakta kâğıdın mucidi olarak anılıyor.
Günümüzde modern kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisinde küresel olarak Çin ve hemen ardından ABD en büyük üreticilerdir. Çin dünya kâğıt ve karton üretiminin %24'ünü yapmaktadır. Türkiye ise yıllık 2,5 milyon ton kâğıt ve karton üretimiyle 25. sırada bulunmaktadır.
Kağıt, ilk olarak papirüs kağıdı olarak ortaya çıktı. Mısır'da M.Ö. 4000 yıllarında Cyperius adı verilen bir bitkinin sapından bu tür bir kağıdın elde edildiği biliniyor. Bitki sapı kesilerek bir tahtanın üzerine dizilmiş ve ıslatılarak düzleşinceye kadar tokmaklanmıştır.
Modern kitabın ortaya çıkışında kuşkusuz Çinliler tarafından bulunan kâğıdın Avrupa'da yayılması önemli bir köşe taşı olmuştur. Çinliler ile Müslümanlar arasında 751 yılında meydana gelen Talas Savaşı sonucu Müslümanlar esir alınan 20.000 Çinli vasıtasıyla kâğıt yapımını öğrenmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Arkeolojik kazılardan elde edilen tarihi verilerek bir göz atılırsa kâğıdın ilk defa Çinli bir saray görevlisi tarafından icat edildiği görülebilir. M.Ö 2. yy. ' da Çin'de sarayda görevli Cai Lun isimli kişidir.
Bunun yanı sıra barut, kâğıt ve pusulayı da Araplar öğrenmişlerdir. Bu önemli buluşlar Avrupa'ya ise Avrupa ülkelerinin İslam dünyasına karşı düzenlediği Haçlı Seferleri ile geçmiştir. Bu bakımdan da Talas Savaşı'nın dünya tarihi için çok önemli bir yeri vardır. Türk tarihi için de önemi büyüktür.
4000 yıllarında Mısır'da bulunan Cyperius (papirüs) denilen bitkinin sapı uygun boyutlarda kesilip bir tahta üzerine dizilip, sulu vaziyette tokmaklanarak bir çeşit kâğıt üretilmekteydi. Yapılışı ve özelliği bakımından bugünkü kâğıttan farklı olmakla beraber, kâğıt ismi bu papirüs kâğıdından kalmıştır.
Farklı şekiller ve ebatlarda hazırlanabilen kâğıdın icadından önce kil tabletler, parşömen, ahşap gibi çeşitli malzemeler yazı ve çizim için kullanılıyordu. Arkeolojik kazılardan elde edilen tarihi verilerek bir göz atılırsa kâğıdın ilk defa Çinli bir saray görevlisi tarafından icat edildiği görülebilir.
Geçen yıl kağıt üretiminin Türkiye'de 240 bin ton civarında gerçekleştiğini aktaran Güven, şöyle devam etti: “Türkiye'nin ihtiyacı 700-800 bin ton civarında. Türkiye'ye kağıt en çok Endonezya, Malezya ve Çin'den geliyor.
Kâğıt üretiminde dünyada 16. sırada yer alan ülkemiz, önemli bir kâğıt üretimine sahiptir. Günümüzde ülkelerin kalkınma düzeylerinin kâğıt üretimi ile orantılı bir ilişkisi vardır. Dünyada kâğıt üretimi sıralamasında Almanya, Hollanda, Kanada, Finlandiya ve İsveç gibi gelişmiş olan ülkeler ilk sıralarda yer almaktadır.
İnsanın taş ve metal üzerine kazıyarak oluşturduğu resimler, şekiller ile yazıların meydana getirilmesi işlemi zahmetli ve yorucu olması nedeniyle bun- ların kullanımı terk edilmiş, yerini hafif malzemeler olan ağaç kabuklan, deri, parşömen, palmiye yaprakları, bez ve papirüs almıştır.
Yakındoğu'da ilk kâğıt imalâthanesi Hârûnürreşîd döneminde 178 (794-95) yılında Bağdat'ta açıldı.
Türkiye'de kağıt üretiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı “sanayi ürünleri üretim miktarı” verilerine göre 2020 yılında Türkiye'de 4,8 milyon ton kağıt ve mukavva, karbon kağıdı, duvar kağıdı üretilmiş.
Odundan endüstriyel olarak kağıt yapımı 1870-1880 yıllarında başlamıştır. Malazgirt savaşı ile Anadolu'ya yerleşen Türkler' in burada Kağıthaneler kurdukları bilinmektedir. Haçlı seferleri sırasında, Fransız ve İtalyanlar kağıtçılığı Türkler' den öğrenerek ülkelerine götürmüşlerdir.
Kağıdın bulunuşu ile ilgili çeşitli rivayetler bulunsa da arkeolojik kalıntılara ve tarihsel bilgilere göre kağıdı kim buldu sorusuna cevap Çinli Caiz Lund'dur. Kağıdı ilk kullanan kişi olarak da bilinen Caiz Lun, ürünün günümüzdeki formuna en yakın şekli olan selüloz kağıdı icat etti.
Bugün Özbekistan sınırları içerisinde bulunan Semerkant'ta ve daha sonrasında 754 yılında Bağdat'ta ilk kağıt fabrikaları kuruldu. Kağıdın icadının Çin'den Avrupa'ya geçisi ise toplamda 1000 yıllık bir sürede gerçekleşti. 1009 yılında Fas yönetiminde Avrupa'daki ilk kağıt imalathanesi Xativa, İspanya'da kuruldu.
Kağıt üretiminde kullanılan hammaddeler nelerdir sorusunun cevabını biraz daha detaylı olarak ele alacak olursak öncelikle kâğıt üretimi için kullanılan ağaçların seçimi için genellikle; çam, ladin, kayın, köknar gibi çamgiller familyasından ağaçların yanı sıra kavak ve okaliptüs ağaçları da sıklıkla tercih ...
Türklerin genetik kökeni uzun süredir merak edilen bir konuydu. Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü tarafından yapılan son araştırma, Türklerin genetik yapısının en çok İtalya ve İspanya'daki insanlara benzediğini ortaya koydu.
Türkiye Türklerinin ataları olan Oğuzlar, X. yüzyıldan itibaren “Gök Tanrı” inancını terk edip, İslâm dinine, “Atlı-Göçebe Türk medeniyeti”nden de çıkıp, İslâm medeniyeti dairesine girmiş- lerdir.
2. yüzyılda Çin'de modern kağıdın öncüsü olarak kabul edilen selüloz kağıt Cai Lun tarafından icat edilmiştir. Bu dönemde Çin Han hanedanlığında bulunan mahkemelerde görevli Cai Lun kâğıt ve kâğıt yapımının mucididir.
İki yüz yıldan fazla süre sonra İbrâhim Müteferrika, 1741'de Yalova'da (Yalakâbâd) bir kâğıt imalâthanesi kurmak için teşebbüse geçmiş ve bu amaçla Lehistan'dan kâğıtçı ustaları getirmiş. 1745'te üretim başlamış.
Defter, üzerinde yazı veya çizim yapılması amacıyla boş kâğıtların birleştirilmesiyle meydana getirilen bir nesnedir. 1920 yılında kâğıtları birleştirip, kartondan kapak ekleyen J.A. Birchall tarafından icat edilmiştir.
Yara bandı 1920 yılında Johnson & Johnson çalışanı Earle Dickson tarafından, Highland Park, New Jersey'de yemek yaparken sık sık kendini kesip yakan eşi Josephine ičin icat edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri