Kış mevsimi dut ağaçlarını budamak için en uygun olan zaman olmaktadır. Bu ağaçtan alınan verimin fazla olması için budama işinin doğru yapılması gerekmektedir. Dut ağaçları budanırken sert kesimlerin yapılmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Böylece obur sürgün oluşumunun önüne geçilmesi mümkün olmaktadır.
Dut ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Ülkemizde doğal olarak yetişmekte olan bir meyve ağacıdır. Kurak, verimiz araziler, soğuk hava şartları, tuzlu su gibi çeşitli etkilere karşı dayanımı fazladır. Dayanıklı ve sarı renkli odunu sayesinde mobilyacılık alanında, bazı formları ile süs ağacı olarak ve bunun yanında müzik aletleri yapımında kullanılmaktadır.
Ağaç kültü içerisinde kutsallık atfedilen ağaçlardan biri de dut ağacıdır. Evin ruhu olarak ad- landırılan dut ağacı, evin huzurunun, istikbalinin ve bereketinin de sembolüdür.
Erkek dut ağacı meyve vermez.
İlgili 30 soru bulundu
Yetiştirilirken nemli bir toprak tercih edilmemesi durumunda dut ağacı meyve vermez.
Dut, daha çok sıcak ılıman ve bol güneşli bölgelerin bitkisidir. Dut bitkisi, ılıman iklimden subtropik iklime değişen farklı ekolojik şartlarda iyi gelişir. Optimum sıcaklık isteği 24–28 °C'dir. Diğer birçok bitkide olduğu gibi hava sıcaklığı 5– 36°C arası gelişimlerini düzenli şekilde devam ettirir.
Karaciğerdeki toksinleri temizleme konusunda da üstün fayda sunan dut yaprakları, sindirim sistemini güçlendirerek düzene sokar. Karaciğerdeki hücrelerin yenilenmesini sağlayan bitki, kan şekerini de dengeler. Şeker hastası olan kişilerin düzenli olarak dut yapraklarının çayını tüketmesi tavsiye edilir.
Son olarak şunu da söylemeliyim ki ağaç kültü içerisinde kutsallık atfedilen ağaçlardan biri de duttur. Evin ruhu olarak nitelendirilen dut, huzurun, bereketin sembolü olarak kabul ediliyor. Bu nedenle de temel atılmadan önce evlerin çevresine dikilen ağaçlardan birisi de tarih boyunca dut oldu…
İnanmak biraz zor ama yapılan bir bilimsel araştırmaya göre 1976'daki kuraklığın ardından İngiltere'de bu tür 11.000 olay olmuş ve binalara en zararlı ağaç türlerinin meşe, kavak, ıhlamur, dişbudak ve çınar olduğu saptanmıştır.
Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5–7 olmalıdır. Özellikle dut ağacının dikildiği yerde, taban suyu toprak yüzeyine yakın olmamalıdır. Dut tuzlu topraklar hariç, toprak ve iklim koşulları bakımından seçici değildir.
Dut, dutgiller familyasından Morus cinsini oluşturan ağaç türlerine verilen ad. Anavatanı Çin'dir. 15 m'ye kadar boylanır.
Ağaç budama mevsimi yaprakların döküldüğü ve ilkbaharın başladığı zamandır. Bu yüzden en uygun dönem 15 kasım ile 15 mart arasıdır. Meyve ağaçları da aynı tarihte budanır. Yaz boyunca meyve ağaçlarındaki sürgünlerin seyreltilmesi normaldir.
Dut ağaçlarının ihtiyaç duyduğu su miktarı ağaçların bulunduğu bahçenin toprak yapısına göre değişir. Verimli topraklarda 10 gün aralıklarla, killi topraklarda ise 15 gün aralıklarla sulama ister. %65–80 civarında bir atmosferik nem oranı, dutun yetişmesi için idealdir.
Genellikle 7-10 günde bir sulanması yeterli olur. Dut ağaçları fazla gübrelemeye ihtiyaç duymamakla birlikte verim ve kalite için toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır.
Beyaz dut kurusu, siyah dut kurusundan biraz daha yaygın tüketilir. Tüm dut çeşitlerinin insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri ortaktır. Dut kurusu kalp, göz, bağırsaklar ve cilt için gerekli pek çok faydalı bitkisel bileşene sahiptir.
Dut ağaçları bu sistemin en güzel örneklerinden biridir; çünkü sürdürülebilir kalkınmanın üç kolunu da desteklemektedir. Ekolojik önemi ile başlayalım.Yapılan bir araştırmaya göre 666 m2 lik alanı kaplayan dut ağaçları bir yılda 4162 kg karbondioksiti atmosferden çekmekte ve 3064 kg oksijen üretmektedir.
Dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri güneş ışığıdır. Dut ağaçları tam güneş alan veya hafif gölge alanlarda en iyi şekilde büyürler. Tohumdan veya fidan olarak dikme seçeneğiniz vardır; ancak fidanlar daha hızlı sonuç verir ve sağlıklı, hastalıksız fidanlar tercih edilmelidir.
Gurme ve organik ürünler sınıfında yer alan dut yaprakları, Morus alba adlı dut ağacından gelir. Çiğ veya pişmiş olarak yenebilir ve tatlı bir tadı vardır. Yapraklar tıbbi amaçlar için ve antioksidan kaynağı olarak kullanılır.
Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Ağaç mantarı ya da İstiridye mantarının bilimsel yani Latince adı "Pleurotus Ostreatus" olup zehirsizdir ve yenilebilir.
Dut bitkisi kurağa karşı diğer birçok meyve türüne oranla dayanıklı olsa da kurak mevsimlerde sulamaya ihtiyaç duyar. Kökler çok susuz kalırsa meyve tam olgunlaşmadan dökülür. Bunun yanında topraktaki fazla su da drene edilmelidir. Su ile doymuş topraklarda kök uçları zararlanarak büyümenin durmasına neden olur.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Dikilen Dut Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen yabani dut anaçlı bir dut fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri