Bujinin zarar görmesi aracın birçok aksanının olumsuz şekilde etkilenmesine sebep olmaktadır. Bujinin eskimesi ve işlevini kaybetmesi birçok şekilde kendini göstermektedir. Bunlardan biri de araçta oluşan ateşleme ve tekleme sorunudur.
Bujilerdeki en basit bir arıza bile, yakıt sarfiyatını artırırken motorun performansının da azalmasına neden olur. Buji bozulduğunda basınçlı hava değişimi ateşlenemeyeceği için araç çalışamaz veya çalışsa bile verimsiz çalışır. Gereğinden fazla yakıt tükettiği için aracın diğer ekipmanlarına da zarar verebilir.
Eğer aracınız yavaş çalışıyor, yakıt tüketiminde belirgin bir artış görüyorsanız veya motor titremeleri hissediyorsanız, buji arızası ihtimalini değerlendirmelisiniz. Ayrıca, motorun geç çalışması veya pürüzlü çalışması da buji sorununun işaretçisi olabilir.
LPGli Araçlarda Buji Ne Zaman Değişir? LPG'li araçlarda buji değişimi 20 ila 50000 kilometre arasında gerçekleştirilmektedir. Benzinli araçlarda da değişim süreleri ortalama olarak bu değerleri kapsamaktadır. Ancak genel anlamda bujilerin ömrü 50 kilometredir.
Bu sorun motor kaynaklı olabildiği gibi fren, buji ve elektronik sistem kaynaklı olabilir. Buji arıza lambası yakar mı derseniz cevabı evet olacaktır. Aracınızın arıza lambası buji kaynaklı olabilir ve bu durumda buji sistemlerini kontrol etmeli veya ettirmelisiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Eğer bujide bir arızalanma söz konusu ise araç ya hiç çalışmaz ya da zorlanarak çalışır. Bu durum aracın diğer aksamları için oldukça önemlidir. Çünkü eğer araçta buji arızası varsa bu durumun aracın diğer parçalarına zarar vermesi kaçınılmaz olabilir.
Sürekli LPG kullanarak çalıştırılan araçlarda soğuk buji tercih edilir.
Benzin bujisinin aralığını daraltarak kullanmak yerine aracınıza uygun LPG bujisini kullanın. LPG için özel olarak platin ve iridiumdan üretilen bu bujilerle daha uzun süre daha sorunsuz ateşleme sağlarsınız.
Lpg servisleri lpg için iyi denilen orjinalinde tek tırnaklı buji olan araca 2-3 tırnaklı bujileri kesinlikle kullanmayın diyor. NGK'nın araca özel ürettiği Lpg bujisini alabilirsiniz.
aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
Uygun olmayan buji değişimlerinde araç daha fazla yakıt yakar ve motor performansı düşer.
Egzozdan Siyah Duman Çıkması: Arızalanan bir kızdırma bujisi aracın farklı kısımlarında hatalar gözlemlenmesine neden olabilir. Oluşan buji arızası nedeniyle yakıtın yanma süresi de farklılık gösterebilir. Bu durumda egzoz borusundan siyah duman çıkar.
Isıtma/kızdırma bujisi arızalandığında aracınızın yakıtının yanma ve motorun ateşleme süresi değişebileceğinden egzoz borusundan siyah duman çıkabilmektedir. Egzoz borusundan siyah duman gelmesi farklı arızaların da bir sonucu olabilmektedir.
Buji tırnak aralığı kontrol edilmelidir. Tırnak aralığı büyüdükçe yanma yeterince olmayacağından araçta yakıt sarfiyatı artar ve çekişten düşer. Distribütör içindeki platinlerin kontak aralığı kontrol edilmelidir. Bu aralık 0.45-0.50 mm olmalıdır.
Bende ngk LPG 4 var. Gayet iyi. Benzinde de iyi. Bir problem yok.
İridyum bujiler 80.000 km ile 100.000 km arasında değişir. Gümüş bujiler 10.000 km bir değiştirilmelidir.
Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz.
Bu ayar bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre yapılıyor. LPG ayarının düzenli bir şekilde yapılması ve kontrolünün sağlanması, yakıtı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Bu yüzden düzenli olarak LPG ayarı kontrolü yaptırmanız faydalı olacaktır.
Aşırı miktarda fakir : aşırı düşük performans/güç, asılmalarda aracın gaz yememesi gibi teklemeler, subap/piston erimesi, buji vuruntusu.
Buji kablonuzu 35.000 – 40.000 KM süresinde değiştirmeniz önerilir. Ama herhangi bir ateşleme ve atlama sorunu oluşması durumda ve kullandığınız kablonun kalitesine bağlı çok daha erken değişim gerçekleşebilir.
Buji kablolarından biri çıkmış, ise motor oldukça sarsıntılı ve teklemeli çalışır.
Buji Arızası
Motordaki hava ve yakıt karışımını ateşlemede görevli bujiler, bu süreçteki ateşleme başlangıcını doğru yapamazsa pistonlar etkilenir. Arızalı kızdırma bujisi sebebiyle pistonlar, tekler ve araçtan büyük bir ses gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri