Beyaz dut kurusu, siyah dut kurusundan biraz daha yaygın tüketilir. Tüm dut çeşitlerinin insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri ortaktır. Dut kurusu kalp, göz, bağırsaklar ve cilt için gerekli pek çok faydalı bitkisel bileşene sahiptir.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Kanda İltihap Şikayetine Karşı Beyaz Dut Kürü
Anadolu'da beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı Döneminden beri bilinmektedir. Dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunmaktadır.
Beyaz dut, vücuttaki toksinlerin atılmasına destek olur. Beyaz dut bu yönüyle önleyicilik ve koruyuculuk sağlamada destekçidir. Beyaz dut kalbi destekleyen besinler arasında yer alır. Beyaz dut kan yapıcı desteği ile kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur, kalp ve damar sağlığına destek sağlar.
Kalsiyum, demir içerikleri saçların beyazlamasını geciktirmeyi sağlar. Güne karadut suyu içerek başlandığında enerji katarak dinç kalmaya yardım eder. Karaciğerdeki kanı besler ve karaciğeri arındırmaya yardımcı olur. Bolca demir minerali taşıdığı için karaciğeri güçlendirir ve korur.
İlgili 39 soru bulundu
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir.
Zengin vitamin ve minerallere sahip olan dut kurusu, vücudu iltihap ve toksinlerden arındırdığı için doğal antibiyotik olarak değerlendirilir.
Eğer kanda iltihap bulunmuşsa yan sütundaki beyaz dut kurusu kürü, mükemmel bir destekleyicidir. Kanda yüksek olan CRP (Chemical Reactive Protein) değerinin düşürülmesinde iyi bir yardımcıdır.
Diyabet Hastalarında Dut Tüketimi
Beyaz dut tüketiminin herhangi bir zararı veya olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Fakat beyaz dut şeker hastaları için zararlıdır. Şeker oranının yüksek olması yüzünden diyabet hastalarının dut tüketmesi doğru değildir.
Doğal bir ateş düşürücü görevi de üstlenen bitki, geçmiş yıllardan günümüze dek doğal bir ateş düşürücü olarak da kullanılır. Özellikle idrar yolu enfeksiyonunu sık geçiren hastalar için de fayda sağlayan dut yaprakları, idrar söktürücü özelliği ile de öne çıkar.
Bu sebeple özellikle sigara ve alkol tüketimi yüksek olan kişiler üzerinde olumlu etkiler yaratır. Karaciğer üzerindeki olumlu etkileriyle birlikte kandaki toksik maddelerin atılımını kolaylaştırır ve vücut içerisinde temiz bir kan dolaşımı yaratır. Pek çok faydası olan dut kurusunun içerisinde hiç yağ bulunmaz.
Vücuttaki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kansızlığa karşı etkilidir. İdrar söktürücü özelliği ile vücuttaki ödemi atar.
Bilindiği gibi C vitamini kolajen sentezinde önemli bir göreve sahiptir. Kuru dut kaynatılarak içilebilir. Ağız sağlığının korunmasına destek olabilir. Bunun yanı sıra saç ve cilt bakımında da kuru dutun faydaları bilinmektedir.
İşte dutun sağlığa zararları: Kan şekerini düşürme özelliği olduğu için kan şekeri düşük olan kişiler tüketmemeli. Aksi halde hipoglisemiye sebep olabilir. Bunun yanı sıra baş ağrısına, görmede bulanıklığa, terlemeye ve baş dönmesine de sebebiyet verebilir.
Dut Faydaları Nelerdir? İçerdiği antioksidanlar sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır. Kan basıncını artırmak üzere, basıncın sağlıklı seviyede kalmasına yardımcı olur. Dut, aynı zamanda kalp hastalıklarının da önüne geçer ve içerdiği yüksek oranda demir sayesinde kansızlık sorununu da ortadan kaldırır.
Cezveye su ve dut alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca kısık ateşe getirin 7 dakika kaynasın. Tanelerini de yiyebilirsiniz. Enfeksiyon esnasında art arda 6-7 gün içebilirsiniz.
Dut kurusu hamileler tarafından tüketilebilir. Ancak dut kurusunun içeriğinde şeker vardır. Bu yüzden hamile olup şeker sorunu olan gebeler tarafından kullanılması önerilmez.
İbrahim Saraçoğlu, dut yaprağının sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamış ve özellikle kan şekerini dengeleme konusundaki potansiyelinden bahsetmiştir. Ancak, herhangi bir takviye veya bitki kullanımı öncesinde sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir.
Sepsiste antibiyotik tedavisi yapılır. Çeşitli bakterilere karşı etkili olan geniş spektrumlu antibiyotikler genellikle ilk olarak kullanılır. Kan testlerinin sonuçlarını öğrendikten sonra doktor, enfeksiyona neden olan belirli bakterilerle savaşmayı hedefleyen farklı bir antibiyotik gruplarına geçebilir.
Siyah ya da beyaz dut, dut kurusu, dut suyu ya da dut kurusu çayı gibi çeşitli dut formları özellikle kronik hastalıklar olarak bilinen şeker hastalığı, kanser, yüksek kolesterol gibi pek çok hastalıkta faydalı takviye olarak kullanılabilir.
Karaciğer ve böbreklerin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmesine büyük katkılarda bulunuyor. Dut, karaciğer ve böbrek dostu yiyeceklerin başında geliyor. Kurutulmuş halinde de bu özelliklerini korumayı başaran dut, özellikle karaciğer yağlanması gibi ciddi problemlerde vücudumuza büyük katkılarda bulunuyor.
Aşırı alkol kullanımının dışında yanlış beslenme düzeni ve obezite karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır. Salam, sucuk gibi katkı maddeli besinler, yağlı kızartmalar, hazır meyve suları ve şekerli beslenme karaciğer yağlanmasına yol açabilmektedir.
Klorofil içeren maydanoz, anti bakteriyel anti mantar özelliklere sahiptir. Ciddi bir hastalığın nedeni olmadığı takdirde mide bulantısına iyi geliyor. Karaciğeri zehirli maddelerden temizlemek için yardımcıdır.
Elma sirkesi, karaciğer ve çevresinde biriken yağlardan kurtulmayı sağlayan ve karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan doğal bir mucize. Tek yapmanız gereken bir bardak ılık suyun içine bir yemek kaşığı doğal elma sirkesi eklemek ve bunu yemeklerden önce, günde 2 kez olacak şekilde içmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri