Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır. Kalp ve damar sağlığı için çok faydalı olan zeytin yaşlanmanın etkilerini de azaltır.
Zeytinde bol miktarda protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır.
Zeytinin tüm çeşitleri, E vitamini, A vitamini, B vitamini, çinko, potasyum, bakır, magnezyum, demir, kalsiyum gibi vitaminler ve omega 3 yağ asidi bakımından çok zengindir. Bu nedenle antioksidan içeriği yüksek besinler grubunda yer almaktadır.
1 Porsiyon (5 Adet) Zeytin 47,61 kaloridir. Zeytin içeriğinde 0,25 Karbonhidrat(g), 0,41 Protein(g), 4,83 yağ(g), 756,24 Sodyum(mg), 17,71 Kalsiyum(mg), 13,80 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,37 ve Demir barındırır. Zeytin kalorisi ve besin değerleri…
Zeytinde kansere karşı etken maddelerin yanı sıra A, E vitaminleri de mevcuttur. Bu vitamin ve maddeler kanser tümörlerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olarak vücudu korur. Zeytin ve zeytinyağının çokça tüketildiği Akdeniz bölgelerinde kanser ve kronik hastalıklara Batı ülkelerine göre daha az rastlandığı bilinir.
İlgili 44 soru bulundu
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
Gün içerisinde çeşidi farketmeksizin en az 5 adet zeytin tüketmekte fayda var. Her gün 5 adet zeytin yiyen birinin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski çok daha azdır. Yalnızca kahvaltılarda değil ayni zamanda diğer öğün yemeklerinde ve salatalarda da, ara öğün olarak da zeytin tüketilebilir.
Zeytin Besin Değeri
Protein: 0,84 gr. Yağ: 10,9 gr. Lif: 1,6 gr. Kolesterol: 0.
100 g zeytin içerisinde, 11 g yağ, 6 g karbonhidrat, 0.8 g protein.
Siyah zeytin; yağ asitleri ve besleyici, hidratlı ve koruyucu antioksidan bakımından zengindir. Bunların başında ise E vitamini gelmektedir. Topikal olarak uygulanmış olsun ya da emilir E vitamininin cildi ultraviyole radyasyona karşı koruduğu ve bu nedenle cilt kanserine ve erken yaşlanmaya karşı korunduğu gösterildi.
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
POTASYUM. 1-Çiçek ve meyve teşekkülünde önemi büyüktür. 2-Zeytin ağacının su tasarrufunu sağlar. 3-Soğuklara karşı direncini artırır.
Zeytin ve zeytinyağının içinde kimyasal olarak çift bağlı yağ asitleri bulunur. Bu asitlerin çoğu vücut için zaruri olan tekli doymamış omega-6 (linoleik asit) yağlarıdır.
Zeytinin irilik derecesini anlatmak için kullanılan rakamlardır. Kalibre, 1 kg zeytinde bulunan tane adetidir. Örnek olarak; 180-200 kalibre bir zeytinin 1 kilogramında ortalama 190 adet zeytin bulunur. Rakam ne kadar küçükse, zeytin o kadar iridir.
Bor büyümeyi etkileyen hormonların oluşumunda, kök gelişiminde tomurcuk ve çiçek oluşumunda artış sağlar. Zeytin ağaçlarında meyve sayısını arttırır. Daldan düşen meyve sayısını en aza indirir. Bor noksanlığında yapraklarda, meyvelerde doku ve şekil bozukluğu, gövde merkezinde çatlama ve çürümeler meydana gelir.
15-) Zeytin
Ortalama bir porsiyon zeytinde 4.44mg kadar demir bulunmaktadır.
Siyah zeytin karbonhidrat, yağ, protein, A ve C vitamini, kalsiyum, demir ve potasyum içermektedir.
Azot, kültür bitkilerinin çok gereksinim duyduğu bir besin maddesidir. Diğer kültür bitkilerinde olduğu gibi zeytin için de önemli bir girdidir. Azotun, zeytinde meyve gözlerinin gelişimi, meyve tutumu ve sürgün gelişimi için önemi büyüktür (Sibbett ve Ferguson, 2002).
Yüksek miktarda antioksidan ve E vitamini içeren yeşil zeytin vücuttan toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yeşil zeytin tüketimi sindirim sistemini temizlerken taş ve kum oluşumununda önüne geçer. Yeşil zeytin tüketimi göz sağlığı için oldukça önemlidir ve görme kaybının önüne geçmektedir.
Zeytin Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 207 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (5 Adet) yani 20 gramlık miktarında Zeytin 42 kalori bulunmaktadır.
“Her gün 10yumurta 2 turp yiyin” diyen Prof. Dr. Canan Karatay, zeytin diyarıGömeç'te bir oturuşta 71 adet zeytini tek tek yedi.
Karatay ayrıca kilo vermek isteyenlere de günde 30-40 adet zeytin yemelerini tavsiye etti.
Zeytin içerisinde yer alan kalori sayesinde bu duruma yardımcı olmak mümkündür. Ancak buna rağmen gece yeşil veya siyah zeytin tüketmek, kilo alımına neden olabilir. Zeytinin içeriğinde yer alan düşük kalori, normalde kilo alımına neden olmazken, gece tüketilmesi durumunda kilo alımına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri