Dut lekesi oluşan bölümü soğuk su üzerinde açtıktan sonra yarım su bardağı beyaz sirke ve bir litre soğuk su karıştırılmalıdır. Ardından lekeli bölgeye bu karışım sürülmelidir. Yarım saat bekledikten sonra bol su ile temizlenmeli veya yıkanmalıdır.
Dut lekesini nasıl çıkaracağını ise şöyle anlatayım: - Dut lekesinin olduğu yere önce 1 paket karbonatı dökeceksin. - Karbonatı döktüğün bölgeye elma sirkesi veya tercihe göre beyaz sirkeyi yavaşça dökeceksin. - Karbonat ve sirkenin iyice köpürmesi, lekeye hücum etmesi için 10-15 dakika kadar bekleyeceksin.
Dut yaprağını rondodan geçirin. Daha sonra soğuk su ekleyin ve lekenin üzerine koyun. Hafif sürtün lekenin kolayca çıktığını göreceksiniz. - Bir diğer yöntem ise karadut lekesini limon suyu ve sirke koyarak biraz bekletin.
"Karadutun lekesini, sadece kendi yaprağı çıkarırmış. Eskiler, insan da aynı bu ağaç gibidir derler. Yarasına ilacı başka yerde arayan yanılırmış. Her yaranın merhemi; kendi dalındaymış."
Her yaranın merhemi, kendi dalındaymış." Karadutun lekesini, sadece kendi yaprağı çıkarırmış. Eskiler; "İnsan da aynı bu ağaç gibidir" derler. Yarasına ilacı başka yerde arayan yanılırmış.
İlgili 18 soru bulundu
Dut yaprakları cilt beyazlatmada ve leke gidermede etkili olduğu için kozmetik preparatlarda tercih edilir. Özellikle Uzak Doğu'da üretilen güzellik ürünlerinin içerisinde dut kullanımı çok yaygındır.
Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri. Siz bunu yıkarsanız bitkiye ait özelliklerin büyük bir kısmını suyla akıtır gidersiniz. O nedenle yıkanmaz.
Dut yaprakları yaz aylarında olur. Mayıs ayı ve Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında dut yaprağını toplayabilirsiniz. Yani meyvesini toplamaya başladığınız zamandan itibaren ağacın yapraklarını da toplayabilirsiniz.
Dut yaprakları yıkanıp, kaynar suda biraz haşlanır. Yumuşadıktan sonra bir kaba alınır. Ben bu aşamada bir kez daha yıkayıp yeşil suyunu akıttım.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Kıyafet ve benzeri gibi birçok eşyanın üzerine yağ döküldüğü zaman, genelde karbonat kullanımı öne çıkar. Aynı zamanda bu konuda imdada bulaşık deterjanı yetişir. Bir miktar bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika kadar bekletmek ve sonra durulamak yeterlidir.
İlk adım olarak lekenin üzerine bol miktarda soda dökün ve bir süre lekeyi bu şekilde bekletin. İkinci adım olarak temiz bir beze de biraz soda döküp lekeli bölgeyi iyice ovalayın. Son olarak makine de yıkayın, lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.
Dut, ilkbahar meyvesidir. Dut fidanı genellikle Kasım ayının sonlarına doğru ekilir. Nisan ayında hasat edilmeye başlar. Hasat dönemi Haziran ayının sonuna kadar devam eder.
KURU DUT YIKANIR MI? Birçok kuru meyve gibi kuru dutta üzerindeki toz ve kirden arındırılması için yıkanabilir.
Yaz mevsiminin yaklaşmasını tezgahlarda dutların satışa sunulması ile anlamak mümkündür. Dut, nisan ayında toplanmaya başlar ve haziran ayının sonuna kadar da hasat devam eder.
Sirke veya limon suyunu lekenin üzerine dökün ve birkaç dakika bekletin. Sonra ılık su ile durulayın. Ağartıcı kullanmak son seçenek olarak değerlendirilebilir. Ancak dikkatli olun çünkü ağartıcı, bazı kumaşlara ve yüzeylere zarar verebilir.
Taze dut yaprakları temiz ve hastalıklı olmayan ağaçlardan toplandıktan sonra üzerlerindeki kir, toz temizlenir. Yaprakları üst üste gelmeyecek şekilde geniş bir alana yayılmalıdır. Direkt güneş ışığına maruz bırakmadan, aydınlık bir ortamda kurutma işlemi gerçekleştirilmelidir.
İlk olarak suyu bir kabın içerisinde kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 4 adet kurutulmuş dut yapraklarını ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 2 saat boyunca demlenmesini sağlayın. Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz.
Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
Dut yaprağının en yaygın kullanım şekli çay olarak tüketilmesidir. Bunun yanı sıra çorbalara ve yemeklere katılabilir. Tıpkı üzüm yaprağı gibi sarması yapılabilir. Bu yazımızda sizler için “dut yaprağı ne işe yarar” sorusuna yanıt aradık.
Tişört veya elbise üzerine bulaşan karadut lekesi için ilk olarak leke hemen yıkanmalıdır. Daha sonra sıcak su ile tişörtün üzeri biraz ovalanmalıdır. Bu yöntem ile tişört veya elbiselerden karadut lekesi kolayca çıkabilir.
Dut kurusu kaynatıp içmek
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar. Vücudun, direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle problemlerinin önüne geçer. Kuru dut böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesi için destek sağlıyor.
Taze dut meyvesi buzdolabında yıkanmadan 1-2 gün bekletilebilir. Daha uzun süreli bekletmek isteyenler derin dondurucuyu tercih edebilir. Ezilmesini engellemek için saklama kabına konulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri